Vad kan man egentligen träna med den unga hästen?
 Jag får ofta frågor om jag inte kan komma med lite tips på vad man kan träna med den yngre hästen (föl upp till 2,5år) och jag funderar mer såhär: Vad kan man inte träna på?
Allting som påfrestar den fortfarande växande kroppen bör man ju låta bli, att man tränar dom lite i stärkande syfte tror jag bara är bra. Men givetvis hade en 1 åring i min ägo inte fått springa med ut på en galopprunda på 1,5 timme.. Lite sunt förnuft bara.
 
Men ja annars tränar jag det mesta, att ta på saker som jag kommer använda när hästen är äldre, benskydd, täcken och sådant. Jag tränar också på att hästen ska lyssna på min röt och kommandon, den ska följa mig och stanna när jag stannar. 
Jag ska kunna luta mig över och klappa lite på båda sidor om ryggen utan att den ska få panik eller ens tycka att det är obehagligt.
Vet jag med mig att jag kommer behöva en pall vid inridning så kan jag börja träna att stå på den jämte och klättra upp och ner.
Jag kan gå ut och promenera lättare promenader, bara passa på att umgås och kanske äte lite gott gräs?
Eller varför inte träna på att stå uppbunden och ha lite tråkigt en stund? Både när jag borstar och när jag inte gör något alls.. Spola ben och kroppen är också bra att börja träna på i tid..
Lasttträning och framförallt ledas tycker jag är det absolut viktigaste, och kanske även lite lättare longering.. Varför? Jo, om hästen blir skadad så tänker jag på vad en veterinär kommer vilja kika på och att kunna visa upp hästen i longering och även när man leder/springer med den blir ju nästan ett måste?! Tänk vad man underlättar för både sig själv och veterinären om man har gjort detta åtminstone några gånger innan så den unga hästen vet ungefär vad det handlar om. Lastträningen låter jag däremot tala för sig självt, det är nästan självklart för mig att min häst behöver lasttränas tidigt! Jag vill absolut ha en lättlastad häst både längre fram, men också om man stod som jag gjorde i vintras, med en häst och misstänkt fraktur.. Nu var det tack och lov inte det, men i ett sådant läge vill man inte ha en panikslagen häst som slår sig gul och blå på en ramp!
 
Det viktigaste är dock att komma ihåg att en såpass ung häst tränar faktiskt via betydligt mindre saker än den äldre, det kan vara träning för dom att bara ta av och på grimman. Så man bör kanske tänka på att inte just träna allt sådant varje dag utan de måste ju såklart få vara just unga hästar också! Men vissa saker behövs ju mer eller mindre i vardagen, som tex ledas in och ut från hagen. Det kan vara nog så mycket för en ovan fölunge..
När däremot sommaren kommer så är det vildhäst som gäller, då får iallafall mina yngre hästar alltid ett långt sommarlov. Det börjar jag korta ner mer först när dom är 4-5 år, då får dom bara gå och få tid på sig att smälta alla intryck och nya saker dom fått lära sig.
Det är nästan denna återhämtning som blir det viktigaste! :)
Min pärla och hans nyfunna bästa vän!Anonym

Fina

Svar: Tack så hemskt mycket! :)
JennyM Dressyr


Linda

En fråga,
min unghäst stannar nu. Fryser fast. Både på banan och vid uteritt. En tanke är att det är på grund av alla intryck, det är ju trots allt ett år nu när sadel och ryttare kommit på plats, och inte att förglömma, träns, benskydd täcke mm mm... Kan det vara så enkelt att det är sommarvila som kommer göra susen eller ska jag "lösa" "problemet" innan sommaren? Skulle gärna ta emot lite tips. Min spontana tanke är- låt henne vila sig i form och smälta intrycken så kommer bjudningen efter sommaren. Men vad är din erfarenhet?

Hoppas det är ok att fråga ;)


Sofie

Hej! Har du något tips på hur man ska lära en häst att kunna ridaut själv? Jag har en ponny som är 7 år och så fort vi lämnar gården så blir det tvärstopp och hon vägrar fortsätta framåt själv. Jag vill gärna kunna rida ut själv på henne men jag vet inte hur jag ska göra för att hon ska bli trygg med att gå själv. :)

Svar: hej. Jag börjar alltid med mina att promenera ut själva först.. Så jag har aldrig stött på det problemet då dom är vana vid att det bara är jag och hästen ute.. och det börjar jag med såfort jag kan. Men som sagt, gå ut och promenera ihop och få hästen att lite på dig från backen.. Det tycker jag man har användning av även på ryggen sedan när det är dags för saker dom inte är helt trygga med, tex uteritter själva :)
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >