Varierad träning eller varierat underlag?
Man pratar otroligt mycket om att variera träning och underlag när man rider idag, och jag personligen försöker komma på vad jag ska lägga fokus på mest för att få en så hållbar häst som möjligt..
 
Jag tycker om människor som tänker och planerar, som har tydliga mål och försöker göra det absolut bästa för sin häst - jag respekterar sådanna människor väldigt mycket! Oavsett nivå eller gren..
Men däremot har jag svårt att se när folk skriver om att man rider på 7 olika typer av underlag i veckan, för det stärker hästens kropp och sliter inte på samma sätt.. Enda gången du kan stärka hästens kropp med att variera underlaget egentligen - är när den är ung! Egentligen mest fram tills de är 4-6 år, det är såklart bra att variera underlag på dom när dom blir äldre också men tex Goodie som är 17 år, gör det varken till eller från att jag byter underlag flera dagar i veckan. Han senor och ligament stärks inte upp på det sättet längre, utan nu får jag fokusera på att hålla honom välmusklad och bra tränad för allt helt enkelt hålla honom stark runt om alla leder och liknande..
Här kommer nästa del in för mig som jag personligen lägger stort fokus på - varierad träning!
För många innebär detta att jag ska göra olika saker varje dag, såsom uteritt i skogen, kanske hoppning, dressyrträning en dag osv.. Det är nog få högpresterande hästar idag som skulle klara av att gå ett eller max två pass i veckan där man rider det man ska träna och tävla (åtminstone i dressyren), för mig är varierad träning något helt annat!
Medans jag ser många hästmänniskor som lägger upp sina träningspass/dressyrpass på nästan samma sätt varje gång - man värmer upp på ett visst sätt, man fokuserar sedan på samma sak som man alltid gör och ligger gärna varv, på varv och nöter samma grej.. Istället varier jag min träning i själva dressyrarbetet, enda dagen rider jag en lång och låg form hela passet och fokuserar kanske enbart på lösgjordhet, andra dagen så jobbar jag med galopparbetet som är Goodies svaga gångart - då gör jag det tills jag känner att jag är nöjd, nästa dag kanske jag knappt galopperar och gör jag det så står jag kanske i lätt sits och låter han sträcka ut i galoppen som lite stretching.. Ett annat pass kan bestå av endast programridning.. Du kan ändra på precis allt form, steg, intensitet, rörelser, belastning, tempo osv.. DET är det absolut viktigaste i mina ögon, och något jag tänker på varje gång jag sätter mig på hästryggen, jag gör sällan precis samma sak i samma ordning. Uppvärmningen ser väldigt liknande ut, men det är det enda. Ibland rider jag också ett helt pass som är som en lång uppvärmning bara.
Nu vill inte jag ta ifrån folk att det är bra att dom varierar underlag, för såklart är det bra att inte rida 7 dagar i veckan på samma ställe, men det som är viktigast enlig mig är att istället aldrig rida på samma sätt! Det som sliter på senor och sådant är när du får den överansträngd och sedan fortsätter belasta på samma sätt, vilket det gör om du rider galoppen på precis samma sätt varje dag, med samma belastning, samma form, samma intensitet, samma typ av rörelse osv.
 
Nu är det inte så att jag inte rider ut och jag tycker absolut aldrig det är dåligt att rida ut, snarare tvärtom såklart! Tyvärr har ju jag personligen en skada som gör att jag gärna undviker uteritter om det är kallt eller regnar och det gör det ju en hel del i detta landet så då får jag hitta på något annat helt enkelt!
Jag rider ju såklart ut, promenerar, longerar, tömkör, tränar cavaletti och tillochmed hoppar ibland (jag älskar att hoppas, speciellt med Goodie!) också och även jag skrittar kanske fram eller av på hårt underlag bara för att. Men fokus för mig ligger som sagt alltid på att lägga upp Goodies träning med fokus på olika saker varje pass, även om jag nu skulle rida på samma ställe..
Jag tänker det som om när jag är på gymmet, det vet många att man ska fokusera på en del av kroppen - alltså några musklegrupper. Så tänker jag också med hästen, även om benen alltid blir mer eller mindre belastade så kan jag belasta dom på olika sätt genom att variera alla dessa saker jag skrev om.
 
Ännu en gång, det är inte fel att vilja variera underlaget men det är däremot fel att tänka att du inte kan variera ridningen bara för att du rider på samma ställe tex i paddocken. Det finns massvis med alternativ! :)
Det är heller aldrig fel att rida ut mycket, och en hel del kan man träna utomhus också - vilket såklart även jag gör! Men du kan aldrig träna programridningen ute tex och det är ju trots allt den största biten i själva tävlingsmomentet och också den svåraste...
Goodie i en frammåt galopp, med fokus på frammåt nedåt med nacken för att verkligen få upp ryggen, här står jag också i lätt sits för att göra variartionen extra stor så han får plats ännu lite till. Såhär rider jag förövrigt nästan alla hästar en bit efter att jag har tränat på något väldigt styrkekrävande, i Goodies fall piruetter. Då blir detta både belöningen och stretching och han belastas på ett annat sätt än i den krävande rörelsen..Linn

Ja försöker variera träningen mkt, även underlag så gott de går. Sommartiden blir de ju mest egna ridbanan och skogsturer men min ena går ju inte rida ut så hon går mest på ridbanan hela tiden. Men varierar mellan ridpass, tömmkörning o longering. Och väldigt varierat där imellan oxå. Nu har hon varit skadad och skall helst inte gå på tunga underlag o helst skrittas mycket på hårt underlag, så blir mycket ledande på grusvägen både före o efter ridpass för att få den delen i arbetet oxå. Men till stor del är de att stärka musklerna runt ledner o sener som gäller för att som du skrev stärka såna saker gör de mest som riktigt unga individer. Sess är 12 nu så känns som den tiden är lite förbi. Men peppar peppar än verkar hon bara bli starkare o bättre o bättre 😊


Fast Ulla Håkansson har aldrig haft några problem med att träna dressyr ute i skogen eller på gärden.
Går rida program på ett fält eller liknande.
Senor stärker du genom långa skritta pass på hårt underlag.
Det är faktiskt inte så att senor och ligament inte stärks efter en viss ålder.

Svar: Det är ju dock skillnad på att ha tillgång till då stora åkrar som man faktiskt får rida på, vilket väldigt få ryttare faktiskt har.. är dom helt jämna och fina så dom går att rida på så är det antingen en golfbana eller något dom sår på, alltså inte ridbart.. Men som sagt är det inget fel på att träna ute, vilket jag också skrivit :)Enligt SLU så kan man inte stärka senor och ligament annat än när de är unghästar man kan stärka närliggande muskler osv men det är ju en annan sak :)
JennyM Dressyr


Ja dem kan bara stärka senor och ligament till en viss ålder, sedan kan man precis som du skriver bara arbeta upp kringliggande muskler och fästen, vilket många hältor jag tror folk får på sina hästar såklart beror på för lite och fel träning... Jag hade det med i min grundutbildning/arbete med Molle, han reds på varierande underlag när han var 3 och 4 för att just få den bästa bästa grunden, för att jag sedan som vuxen häst SKA kunna träna på vilket underlag som helst utan att det ska ta skada förutsatt att jag tränar SMART... Bra skrivet!


Dressyrteamet

http://dressyrteamet.se

Jag är noga med att variera underlaget. Har två paddockar och två ridhus (och skogen) så för mig är det inte bekymmer att variera underlag. Min häst mår helt klart bäst av varierat underlag. men sedan ska man såklart inte träna på samma saker alla pass.


Lovisa

Bra inlägg! Jobbade tidigare på ridskola. Cirka15 hästar gick på samma underlag året runt, ridhus på vintern och paddock på sommaren. Extremt få hältor. Men massa variation i arbetet genom att hela tiden ridas av olika ryttare på väldigt olika nivåer. Jag har "bara" en (dock riktigt bra) ridbana, och bor jämte en trafikerad väg. I vardagen är det alltså inte helt enkelt att variera underlaget. När jag får dåligt samvete över det brukar jag trösta mig med att tänka på att ridskolehästarna ju faktiskt klarade sig alldeles utmärkt. :)


Lizette

Vilket bra inlägg!


Maria

Att variera underlaget ser jag mer som att undvika slitage och skador än att stärka, när det inte gäller unghästar dåra! Även om träningen är väldigt varierad känns det bra för båda kropp och huvud att variera vart man rider :)


Malin

Fast det är ju jättenyttigt för leder och mjukdelar att variera. Hårt underlag får min dressyrhäst ridas på flera dagar i veckan.

När hästen går på hårt underlag trycks leden ihop och ledvätskan trycks upp i det ledbrosket som är ihåligt. Eftersom det ända stället det är ett näringsutbyte i leden är mellan ledvätskan och blodet så är det enda sättet för brosket att få näring och kunna styrka sig. Det gäller alla hästkategorier.

Mjukdelar stärks även på äldre hästar, senor och ligament (och brosk) är levande vävnad med näringutbyte. Om man inte kan träna upp det på äldre hästar hur kan hästar som inte är unghästar bli friska från ligament och senskador?

Om du vill läsa mer så rekommenderar jag att söka på Lars Roepstorff, finns även bra träningsfysilogiböcker för hästar.

Svar: Intressant det du skriver och en del av det du skriver har ju också jag skrivit i inlägget här.. :) Intressant också att du tar upp detta med Lars då det är just han som säger precis det jag skriver - att man endast kan stärka hästens senor och ligament när dom är unga..Jag har heller inte skrivit att det är dåligt att variera underlag, tvärtom! Jag gör det själv! Men jag går inte runt och tror att min häst är mer skyddad för det utan stärker hästen gör man genom att rida smart helt enkelt :)
JennyM Dressyr


Jenny Magnusson

http://jmdressyr.se/

"- Hästens senor och ligament går att träna medan hästen är ung, senare i livet finns det ingen träningseffekt, säger Lars Roepstorff." Ett kort urklipp från en artikel angående just detta :)


Stephanie

http://stephanieengblom.blogg.se

SKRIV DIN KOMMENTAR


Stephanie

http://stephanieengblom.blogg.se

Var visst lite snabb på att trycka så blev en tom kommerntar :)
Jag förstår ditt inlägg och tycker det är en VIKTIG aspekt, kombinerat med variation av underlag tror jag det är det optimala träningssättet. Det med om brosket och näringsutbytet som skrivs om i kommentarerna har jag också lärt mig, vilket är en anledning som gör det viktigt för mig att vilja variera och rida på hårt underlag (brukar skritta fram/av på det). Dessutom menar min veterinär att det är viktigt att lära hästen tåla snedsteg, alltså att lederna måste lära sig parera på ojämt underlag, vilket han menar då är "stärkande", själva leden kanske inte blir starkare men att den här "parerings egenskapen" finns/stärks gör ju att risken för vrickningar minskar (vilket kan ses som stärkande då kanske?) :)
Angående varierad träning och variera vilken muskelgrupp man tränar tror jag tyvärr det finns för lite kunskap om, det är svårare att veta vilken muskel man tränar, att byta underlag är lättare att "se" för amatören så att säga. Tror de kan vara en anledning till tjatet om underlagsbyte faktiskt ;)

Svar: Ja, jag håller helt med dig!Jag vill få fram igen att jag ser ingen som helst nackdel i att variera underlag det gör jag som sagt själv också!
Jag kan säga att det jag baserade mitt inlägg på var ett inlägg som en bloggare skrev där hen smutskastade folk som inte red på varierat underlag för att det var rent djurplågeri - lika illa som att rida med olika hjälptyglar osv, det var ganska tufft formullerat sådär ;)
Men det som stärker hästen när man går på ojämnt underlag är mycket musklerna runt leder men framförallt nervsystemet som får jobba, vilket är oerhört viktigt! Har läst mycket om detta pga min egna knäskada. Jag har själv svårt att gå på vissa underlag och därför har jag också analyserat kanske mer än vanligt och pluggat på..
Men de viktigaste åren är de första för att lägga en bra grund och bygga upp hästarna, sedan kan man underhålla väldigt mycket genom att variera ALLT senare i livet också såklart!
Men som någon skrev på en annan blogg då att allt handlar om att variera underlaget, då var man liksom "skyddad" mot alla möjliga skador (ungefär) det är väldigt fel..
Men jag tycker det är fantastiskt att folk är mer medvetna idag och faktiskt tänker på detta, vilket kanske inte framkom i inlägget riktigt så mycket som jag hade velat.. ;)

Men jag håller helt med dig i det du skriver, och även det angående brosket stämmer även det till viss del! Dock blir ju även detta svårare med åldern, och det handlar egentligen om all form av belastning. Jag syftar mer på ligament och senor som är det folk skriver om mestadels :)
Men tack för en väldigt bra och välskriven kommentar, och som sagt så hoppas jag folk förstår att jag inte menar att det är dåligt att variera underlaget - det var snarare att du är inte skyddad mot allt bara för att du gör det :)
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >