JMDressyr - march 2015

Dagar som dessa..
.. gör att man förstår varför man håller på med dessa djur! Idag var han fantastiskt fin igen och förmodligen snäppet bättre än vad han varit på väldigt länge!
Dessutom fick jag sitta upp på en fin 4åring, ingen mindre än Alfons.. Tänk om alla unghästar kunde vara litemer som honom ;) Fast det är klart, då blir det inte lika speciellt med ridbara hästar som också rör sig fint. Nu blir det extra roligt när dom har båda delarna!
 


Veckans planering
Måndag: Lite tuffare pass med mera samling, fokus på galopparbetet
Tisdag: Samma som måndag (eftersom vi inte riktigt fick det att fungera.. ;))
Onsdag: Lugnare joggingpass
Torsdag: Uteritt/joggingpass
Fredag: Träna progamdelar, skolor
Lördag: Longering över bommar/jogging över bommar
Söndag: Tuffare pass med fokus på form och en avspänd Goodie..
Måndag: Tävling Msva (om det börjar kännas bättre)
 
 
 
 
 


Tisdag.
Idag fick jag åtminstone vilat-ikapp mig lite! Känner mig mycket piggare än igår faktiskt, så vi får hoppas att jag och Goodie är litemer på samma plan idag.. ;)
Jag ska strax åka till stallet och senare ikväll blir det gymmet för sjukgymnastik, dock är min lårkaka inte helt bra än så jag får se om jag kommer ifrån cykeln. Tur det finns mycket annat man kan träna än benen!
 
Jag sitter också och planerar lite inför mitt och Emmas kommande projekt, kikar på bra dagar och lite hur vi kan lägga upp det. Ska bli roligt faktiskt! 
 
Just det, det blev ingen vaccinering igår utan vi sköt på det en månad.. Jag var ändå ute i lite väl god tid så..
 
Nej nu ska jag ta tag i denhär dagen, eller det som är kvar och åka och rida.
 


Man kan inte alltid vara på topp..
.. idag har jag och Goodie knappt klarat av en LB på godkänt resultat.. Vi var inte bara osynkade, vi var liksom på olika planeter. Jag fick heller aldrig riktigt det att släppa som jag ville, men hade jag fortsatt så hade han bara blivit stressad och då blir det tillslut bara pannkaka när det gäller Goodie. Så vi backade lite och försökte hitta tillbaka till grunden igen och där möttes vi liksom halvvägs.. Jag gissar att han kommer vara betydligt bättre imorgon och att detta passet var bra för honom, och såklart mig!
Jag lägger dock inte över det på Goodie faktiskt för jag har inte sovit någonting på två dagar nu och jag känner att min kropp börjar komma in på denhär reserven nu som gör allting mest jobbigt och ansträngande, så jag gissar att dagens pass sitter i en matt ryttare..
Men han gjorde en del riktigt bra piruetter dock. Över lag hade jag svårt att få honom att verkligen sätta sig på bakbenen och vinkla in benen under sig och detta hjälpte faktiskt piruetterna till med.. Speciellt när jag fick göra dom så som jkag nu tränat upp dom med, gå från en skrittpiruett och fatta galopp - kvar i piruett. Jättebra övning förövrigt.
Jaja, vi får ta nya tag imorgon för jag sitter som en zombie här just nu och orkar inte ens koncentrera mig på vad jag skriver, märks att jag haft en lång, sämre period nu med sömnen och mer ont.. Så jag ska krypa ner i sängen och åtminstone försöka ta igen mig lite. Så hörs vi imorgon! :)
 


Tips till lättskötta dressyrskydd.
Jag har ett par lackade skydd från BR som jag måste säga att jag är väldigt nöjd med! Jag har ett par i vitt och ett par i svart och fördelen med dessa är att, åtminstone jag tycker att dom är väldigt lättskötta.
De vita brukar jag ha till tävling och de håller sig oftast fina fler än en tävling då smutsen inte har något att direkt "fästa" på. Jag gillar annars lindor och har gärna det, men för att vara lite mer praktisk på tävling så tycker jag dessa är väldigt bra!
Dessutom finns det en mer blingad variant för dom som giller det.. ;)
De finns att köpa tex HÄR tänk på att dom säljs i par!
 


Måndag.
Ny vecka och nya möjligheter..
 
Jag har väldigt mycket jag behöver få gjort idag, och jag vet inte alls än hur jag ska lyckas lösa allting men det får bli som det blir.
 
Egentligen ska Goodie vaccineras idag, för att kunna få det att passa in med Fonzies vaccinering (blir lite mindre att hålla ordning på då..) men det blir lite dumt då vi ska tävla om en vecka.. Så jag har inte riktigt kommit på än hur jag ska lösa det, finns dock en vecka längre fram i April som fungerar med för hans del så får nog sjukta på det lite. Det är en hel del att tänka på när det gäller hästar som tävlas alltså, ja andra också såklart men det blir lite dubbelt upp i detta fall..
 
Beroende på vad jag beslutar om vaccineringen så får vi se hur tufft pass Goodie får gå, han går definitivt inte ett träningspass samma dag han vaccineras iallafall. Hur brukar ni gör efter vaccinering?

Sålänge hästen inte blir allmänt påverkad eller får feber så brukar jag bara ta det lugnt någon dag och sedan kör jag på som vanligt igen, dock är det förutsatt att hästen inte visat något alls efteråt och jag tempar alltid varje dag, ett par dagar!
 


Ser nästan rött..
Jag blir faktiskt både arg och besviken när jag läste denhär artikeln idag, och den har rört runt i hela bloggvärlden minst sagt..
Ja, jag är också såkallad "hästbloggare" men i detta fall kan jag ju dock kanske inte ta åt mig av det som skrivs i denhär artikeln överhuvudtaget, samtidigt som jag faktiskt lider med Tyra Sjöstedt som i mina ögon blir påhoppad i detta fallet..
Jag vill börja med att säga till "ponnymamman" - när jag gick i femte klass fick jag lära mig en sak i skolan - hur man debatterar. Då finns det också en hel del saker du får veta som man absolut inte bör göra, då har man nämligen sjunkit till en såpass låg nivå att man inte kan längre räkna det som en debatt, kort sagt - du har redan förlorat.. Överst på listan av största "Dont's" står - Gå aldrig någonsin till personangrepp!
Dethär lärde jag mig - 11/12 år gammal, och jag skulle än idag aldrig någonsin uttrycka mig på det sättet du skrivit om den här personen, på en sida som SVT och dessutom komma med helt falska anklagelser. För helt ärligt lägger du över allt det du skriver i mångt och mycket på personen i fråga, hur kan man göra så som vuxen människa?! Obegripligt... Är du nu en bättre förebild tycker du?
 
Jag tycker det är fruktansvärt att denhär såkallade smalhetsen och skönhetsidealen förflyttat sig mer och mer ut till stallen, men jag ser inte att detta har med hästbloggare eller andra bloggare heller för den delen - att göra. Det kan i vissa avseenden ha en bidragande faktor, men då handlar det sällan om de stora hästbloggarna, utan snarare dom mindre som på något sätt lyckas trigga upp varandra. För när jag läser de stora hästbloggarna så ser iallafall jag bara sunda, inspirerande, affärstänkade kvinnor som skriver om det dom älskar mest i hela världen..
 
Folk som kommenterar försöker nu också styra in denhär debatten och skylla på att det är bloggarnas fel att märkesutrustningen är väldigt viktigt i stallet och ja - utrustning i media är alla märkesföretagens stora dröm! Men det är knappast bloggarnas fel hur priserna är satta, vad som tillverkas, hur det tillverkas eller vad som kommer ut på marknaden. Det är faktiskt vårat ansvar att granska detta och se lite realistiskt på det hela, och är man nu en förälder till ett barn så tycker jag att det är dennes ansvar att avgöra om den vill och kan köpa märkeskläser eller ej. Precis som i allting annat, det kan ju knappast vara en nyhet att märkesberoendet gått längre ner i åldrarna redan utanför stallet? Är det också hästbloggarnas fel eller vem ska vi skylla på då? Kanske du själv för att du som förälder som lät ditt barn få sin första surfmobil eller platta som 4-5 åring? Det är också ett sätt att se på det?!
Egentligen tycker jag det är alla föräldrars egna ansvar att avgöra när dom ger sina barn en mobil eller dator första gången, det rör inte mig i ryggen. Men ibland är det bara lätt att skylla ifrån sig och kanske inte ta reda på vart det verkliga problemet ligger?!
Det finns så otroligt många infallsvinklar på detta, och jag säger inte att det har med detta jag skrivit att göra och jag anklagar ingen för något, förutom då "ponnymamman" som kommer med ogrundade och falska anklagelser på en person som absolut inte förtjänar det! Sluta skyll ifrån er på andra och se till er själva - och ta tag i det om det är ett problem! Men häng förtusan inte ut en människa på detta sättet..
Jag är väldigt besviken över att dethär egentligen debatteras överhuvudtaget, likaså att jag känner att jag bara måste få skriva av mig - nu är jag fasen lika dålig själv! Även om jag sett mest kritik riktat åt det hållet som också jag själv riktar min kritik, så spär också den motsatta sidan på dethär extra och det har istället blivit någon form av hatkupp mot just precis en person.. Skrämmande och pinsamt, jag skäms tyvärr..
 
Men i allt detta vill jag ändå tala om att själva grunden i denna debattartikel tycker jag är viktig! Det är viktigt att det tas upp, då detta är ett stort problem - dock inte bara i stallet.. Jag tror heller inte det går att göra något åt, om man inte behandlar det såkallade "grundproblemet", men att skylla det på en specifik person är allt annat än rätt och det är också där hela artikeln tappar sin mening och också trovärdighet, åtminstone i mina ögon!
 
 
 Att tala är silver, att tiga är guld..
 
 


Svar på fråga..
Snygga!!! Vilket märke/modell? Är på jakt efter nya stövlar. Måste funka till hopp å dressyr. Har du några tips? Skillnad mellan stövlar med/utan resår vid dragkedja?
 

Tack så hemskt mycket! Jag älskar dom faktiskt.. Dock vågar jag inte svara på om jag hade velat ha dom och hoppa i, men Cavallo som märke hade jag däremot kunnat rekomendera alla dagar i veckan. Alla Cavallo jag har ägt har jag varit så himla nöjd med, och jag vet att dom har en del varianter som både en del hoppryttare och dressyrryttare har eller som är mer "allround" sådär. Dessa är ju ganska hårda, och jag vet inte om man vill ha det när man hoppar?!
Jag har nu beställt med dragkedja, och det gjorde jag ju faktiskt för att dom kan sitta lite mer slimmat och om det händer något så går dom smidigare att få av också.. en fördel för oss som "tycker om" att skada oss.. ;)
Resår däremot har jag inte på mina, skulle man behöva så brukar en skomakare kunna fixa det annars..
 
Mitt tips är att gå in i en butik och be om hjälp, ska hästen ha en fin och anpassad sadel så är ta mig tusan vi också värda stövlar som sitter bra! ;)
 
 


Full rulle..
Igår hade jag och Sofia en väldigt rolig kväll ihop, lite spontant sådär - som jag älskar! Vi satt iaf och prata en del om tävlingen som faktiskt närmar sig med stormsteg nu! Det ska bli så roligt att börja åka på lite meetings igen, och speciellt denna tävlingen..
Jag tror både jag och Sofia ser fram emot detta nästan lika mycket! ;)

Annars är jag lite velig idag, för jag har tänkt att få in en vilodag innan nästa helg och det blir antingen idag eller imorgon.. känns han väldigt bra i veckan får han kanske visserligen en till.. Men jag tror det blir idag faktiskt. Dock behöver han ju röra på sig så det blir nog en promenad om mitt knä går med på det?!

Men det är väl dags nu att åka och ta tag i mockandet känner jag, så jag kan få komma hem och fortsätta städande här hemma.. Tänk att mocka känns roligare än det, men men..
Hörs lite senare!

Guldstjärna
.. till min häst idag! Eftersom vädret var så himla fint gav jag mig ut en sväng för att värma upp Goodie, han var pigg och väldigt spänd till en början, men när han insåg att det bara gjorde det hela jobbigare för honom själv så blev han riktigt fin. Ingen lång tur egentligen, men det behövdes faktiskt inte heller.. Sista biten tränade vi lite piaff när han ändå var såpass taggad och detta var nog den bästa piaff-träningen vi gjort! Jag minns att jag testade någongång precis innan han fick sin lilla vila nu och då blev han bara jättespänd och stressad eftersom vi inte tränat detta alls mycket det senaste. Men utomhus brukar det komma mer naturligt tycker jag..
Väl hemma igen så red jag kanske 10 varv i ridhuset men han kändes så himla fin så jag joggade av honom och skrittade ut en liten sväng till istället.
Piaff är ju absolut inget vi tränar för att kunna visa upp, detta året kan jag räkna på två händer hur många pass jag tränat piaff på honom. Då var de flesta där kring januari när vi fick massa bra hjälp från duktiga tränare.. Februari/mars har jag fokuserat på helt andra saker och bara provat när jag känt att "här kan det nog passa sig att lägga in lite tramp" för han blir himla fin efter detta tycker jag.
Idag gjorde han en övergång från samladtrav direkt ner i piaff där han trampade riktigt hela vägen och han har så oerhört lätt att stå precis på stället! Goodie vart väldigt stolt efter denna övergång för då fick han massa klappar och beröm, då går han och bröstar upp sig så stolt så..
Väldigt kort men bra pass idag, mer krav på samling då som ni kanske förstått men han känns som vanligt igen så det ska inte vara några problem.
Extra härligt då vädret var såpass fint idag att dom fick en del av sitt eftermiddagshö ute i hagen också! Det går dock ingen nöd på våra hästar då dom ändå går ute nära på 12 timmar om dagen, men det är ändå lite vårtecken tycker jag :)
 


Dagens Goodie
 


Lördag.
Godmorgon!
Egentligen är det inte morgon längre utan förmiddag/lunch, men men..
Jag sitter just nu och spinner på lite planer, både för denna helgen, nästa och även helgen efter det. Det kommer bli mycket nu framöver!
 
Jag ska strax åka till stallet och rida, för senare idag ska Gabbe som brukar träna för mig åka på en liten pay&ride här i närheten, självklart så vill jag vara med på sådant om jag kan! Hon sitter på en egenuppfödd 4 åring som ni kanske känner igen namnet på - Alfons. Jag var med och red in honom och visade under ryttare vid 3 årstestet, men det är extra roligt att jag nu får följa honom med sin (ena ;)) ägare och fortsätta vara en del i hans utbildning. Han är fantastiskt fin dessutom, så ge dom lite tid så hade inte jag velat möta dom på en dressyrbana sedan..
 
Dagen blir ganska så uppbokad alltså, men det ska bli roligt. Det bjuds ju dessutom tillochmed på fint väder här!
Jag har också funderat ut lite roliga övningar till mig och Goodie, fick dessutom ett väldigt bra tips! Så nu kliar det i fingrarna litegrann, måste testa!
 


Duktig häst!
Äntligen har vi testat på några svårare saker igen jag och Goodie, lite piruetter och "riktiga" galoppslutor.. Han var såklart lite ringrostig men i slutet kändes han faktiskt riktigt fin!
Goodie var nog nöjd över att jobba igen, för några gånger tog han i så mycket att han knappt visste hur han skulle ta sig ur det igen - knäppis!
Någon som är duktig på knep till att träna den "saxen" som är i PSG? Goodie förekommer mig mest hela tiden och när han inte gör det, eller inte får göra det så blir det plötsligt jättesvårt.. Rider mycket sluta, ställer om och gör skänkelvikning tills han väntar och när han väl gör det så kan han ev få byta och fortsätta in i nästa sluta. Men då kommer det stora problemet, jag vill att bytet ska vara första steget in i nya slutan och det är det vi inte riktigt får till tycker jag.. Slutorna i sig blev däremot riktigt fina idag, fick han som ett litet gummiband i handen som går att ställa åt alla håll och kanter utan att han för den delen släppte bettet. Riktigt kul!
Goodie fick också träna på något som vi gjort väldigt mycket i vinter, att "vagga" fram galoppen, öka ett visst antal steg, minska ett visst antal och detta enbart med sitsen. När han lyssnar på detta så lägger jag in bytena och gör dom när jag ska eller har ökat något steg för att få litemer tryck i bytet. Svårt dock för ibland får jag massa tryck - baktill! ;) Men detta är riktigt bra sedan när man rider serier, då kan man minska och öka emellan bytena på ett helt annat sätt när man börjar bli snabb nog. Svårt men vi börjar få kläm på det! Idag kunde han gå fram - byta och sedan direkt komma tillbaka i en väldigt samlad galopp efter bytet.
Som ni märker var det mest fokus på galoppen idag, vilket är gångarten vi behöver jobba mest med så.. Jag vill heller inte köra igenom hela registret på honom eftersom det är mycket nog med övningar som vi rider nu i bara galopparbetet. Så jag försöker ha en gångart som får litemer fokus vissa dagar för att inte trötta ut både Goodies huvud och musklerna.
Han var duktig iallafall!
 
 


Min nya kärlek..
 


Omöjligt att värdera
Överallt kan man se diskussioner som har med hästarnas värde att göra, hur vi värderar dom olika. Vissa värderar sina hästar enbart genom pengarna, alltså vad dom får när den säljs.
Sedan har vi dom som värderar vad hästen är värd alltså pengamässigt men också vad den betyder för en själv.
Så har vi den sista delen som fullständigt struntar i pengarna och bara värderar sin häst utefter vad den gör för sin matte, vad man får ut av varandra - att man älskar den!
 
Dethär är så himla känsligt, för oavsett vad så tycker många människor att man absolut inte får värdera hästar med dollartecken bakom, det är fel!
Jag måste någonstans ändå säga att jag är någonstans mittemellan..
 
Men det jag också värderar väldigt högt som folk inte verkar tänka på, det är pengarna jag lägger varje månad på att hålla hästen i trim och tävla den. Nu pratar vi absolut inte om hyra, mat och allt det andra självklara som är kring alla hästar, men bara där har vi ett antal tusenlappar!
Sedan lägger vi flera tusentals kronor på att träna, och flera tusen på att få åka ut och tävla. Pengar som man kanske slitit ihop, för att man ska få göra detta som man älskar överallt annat - ihop med det som man älskar ännumer än så.
 
Jag tycker någonstans att folk faktiskt får lära sig att acceptera att vi har hästar med olika mål, en del vill aldrig tävla och är nöjda med det. En del vill tävla och träna, där jag anser att jag hör till. Sedan har vi en del av alla hästmänniskor som faktiskt lever på det har och har det som jobb, dom måste faktiskt tänka pengar i allt dom gör.. Annars har dom tillslut inte mat på bordet! Med tanke på hur våra fyrbenta djur fungerar så är jag faktiskt inte jätteavundsjuk på de människor som är helt beroende av att få in pengar varje månad på hästarna. Vilken panik att ha en häst som får kolik eller bryter ett ben som egentligen är till salu, givetvis har dom ett värde prestationsmässigt för ryttaren som rider också, säkerligen ofta ett personlig värde med. Men snacka om att leva under en viss press jämt att veta att man är beroende av att hästarna håller sig friska och krya..
 
Det som man däremot ofta ser som jag blir smått skogstokig på - de är de som hävdar att man som hästägare inte kan ha både en såkallad "tävlingsmaskin" och en bästa vän. Det är alltid en så fruktansvärt negativ ton på folk som skriver eller kommenterar till människor som har hästar som tävlar, man förutsätter, eftersom man själv inte tävlar - att det är det viktigaste i världen..
Nu ska ni får höra, min häst är en "tävlingsmaskin".. Skillnaden på min tävlingsmaskin är att denne är också min bästa vän och bland det käraste jag har, kanske låter knäppt i mångas öron och givetvis pratar jag aldrig om honom som en maskin (bara så ni vet! ;)) men jag jämför det med hur folk verkar se på det. Jag älskar att träna och tävla, över allt annat! Det finns inget roligare i mitt liv faktiskt, och det kvittar hur illa jag skadar mig eller vad som händer i mitt liv så verkar jag alltid dras tillbaka till detdär med tävlandet. Jag vet också att den dagen någon säger till mig att jag inte kan eller får tävla/träna mer, då kommer jag sakta men säkert påbörja min process till en nytt liv - ett hästfritt...
Jag kan lova er av hela mitt hjärta, att man kan verkligen ha hästar till båda delarna - tävla med, men ändå älska dom! Jag tycker inte bara om min djur pga att dom går in på tävlingsbanorna vareviga helg, jag spenderar precis lika mycket tid (om inte mer) som alla andra gör i stallet, för att bara umgås och "hänga". Den tiden är lika viktig för mig som tävlingsryttare, som för den andra delen av mig - som hästägare och man kan faktiskt vara båda delarna!
Det är inget fel på att tycka om att tävla, sålänge du som ryttare ser till att ha en häst som också trivs på tävlingsbanan. Det är få hästar som man klarar av att "ratta runt" i högre klasser om dom verkligen avskyr att träna och tävla, jag ska inte säga att det är omöjligt - men för mig är det faktiskt helt omöjligt!

Det är faktiskt inget fel i att ha en såkallad "skogsmullehäst" och tycka att den är värd alla pengar i världen, däremot finns det inget som säger att en tävlingshäst inte kan ha en ryttare som bryr sig om annat än prislappen vid en eventuell försäljning.. Det går inte avgöra för någonannan hur mycket/lite en människa tycker om sitt djur, det handlar enbart om en personlig känsla som man har och det kan faktiskt ingen ta ifrån varken mig eller någon annan.
Jag tycker inte det är mer än rätt att man sedan lär sig respektera varandra i detta..
 
 


Godmorgon.
Jag glömde skriva igår att jag "plågade" på mig mina stövlar igår, jag fick minska ner något på grejerna och lindan jag hade uner ridbyxorna men dom gick på och dessutom satt dom inte ens åt (blåmärket tänker jag såklart på) där jag trodde dom skulle göra när jag väl satt på hästryggen!
Folk säger att det är så jobbigt att rida in stövlar men inte när det är Cavallo.. ;) Mina gamla däremot, var och är fortfarande det värsta jag varit med om någonsin. Det är som jag skrev igår inte lite blåsor och blod i några veckor det handlar om.. Efter två år får jag fortfarande öppna sår som vätskar sig i flera veckor, och compeed är inte ens att tänka på då. I dessa lägena blir det bara att såret stängs in och blir infekterat..
Självklart har jag lite irriterade fläckar på insida knä, men inte mycket mer än så. Jag älskar dom verkligen! Så fina, och äntligen får jag ett mer riktigt stöd för min underskänkel, även om dom behöver ridas in för att bli sådär perfekta såklart! Fattar inte att jag inte kastade mina andra redan för två år sedan och beställde ett par nya.. Jaja, lätt att vara efterklok! ;)
 
Idag hoppas jag på lite trevligare väder så kommer jag och Goodie hålla oss utomhus faktiskt på vägen, vi har en ganska lång grusväg i närheten där det kan vara ganska bra underlag när det regnat lite.. Jag funderar på att åka till stallet ganska snart då det ska hålla upp på förmiddagen och bli sämre senare idag, hade varit skönt att komma ut lite.. Eller ja, det beror ju på hur Goodie sköter sig dock. Mindre skönt när han tvärvänder.. Men det blir nog bra!
 
Förövrigt, igår när jag stod och gjorde iordning Goodie så bjöd han mig på en riktigt härlig mysstund. Han är inte alls lätt att "gosa" med annars då han tycker det är slöseri med tid.. Speciellt innan han fått göra av med lite energi, men när jag stod och borsta han i ansiktet så njöt han extra mycket och såg sådär härligt nöjd ut. Så jag fick faktiskt ett tungt hästhuvud i famnen samtidigt som jag skulle stryka han över ögonen, det tog flera minuter innan han tröttna på mig! Älskar verkligen sådanna stunder.. Fina Goodie!
 


Nu då?!
Idag var Goodie halvvägs tillbaka till sitt vanliga jag igen, dock inte riktigt där han var när han blev sparkad.. Det är svårt för än sålänge känner jag bara en liten stund på litemer krävande rörelser och idag blev han tyvärr väldigt hög och spänd av det arbetet. Det är hans akilleshäl överlag, men idag var det lite värre än vanligt.. Jag kommer fortsätta med lugnare pass veckan ut, men avsluta med lite jobbigare arbete och ställa lite högre krav några minuter. Men prio ett i detta är ändå att han ska hålla sig mjuk bara, så blir han lite som han blev idag får man liksom backa tillbaka och försöka igen..
Vi har nu hårdtränat några dagar på övergångar från galopp, både "ner" i trav, skritt och halt. Det går bättre nu och jag lägger in detta på ställen där inte alls Goodie är van vid att det komma skall. I början blir han nästan lite stött sådär, men när han gjort det en eller två gånger så börjar han vänta bättre på mig!
 
Förövrigt, jag hatar att säga att man ska göra en övergång från galopp ner till trav, jag vill egentligen att det ska heta fram i trav och tillochmed fram i halt.. För det är faktiskt det det handlar om, att hästen behåller bjudningen in i nästa gångart, även om det är uppåt eller nedåt. Tillochmed i en ryggning ska ju hästen tänka frammåt..
Tänker man såhär när man gör en övergång från galopp till skritt så blir oftast övergången mer naturlig tycker jag och man behåller flytet på ett annat sätt.. Det handlar mest om att vi ska tänka rätt i övergångarna, snarare än själva ordet, men jag tror ni förstår vad jag menar?! 
Bara en tanke såhär på kvällskvisten.. 
 
Nu ska jag lägga mig i sängen och försöka sova, kanske kolla på en extra dålig film som man lätt kan somna ifrån.. ;)
 
 


Alltid redo..
..och som vanligt en glad Goodie när det vankas träningspass. Fina killen :)
 


Sneakpeak på mina nya stövlar!
Ska ta riktiga bilder på dom också, men jag kan tala om att jag är riktigt j*kla nöjd! Dom är tillochmed nästan sköna.. inte riktigt än kanske, men om man jämför med mina gamla så är dessa som mjuka tofflor ungefär.
 
Tråkigt dock att jag inte får på mig ena stöveln.. någon har ju en häst som gett sin matte en fin spark och just på den sparken och mega- lårkakan sitter det en viss båge.. Dessutom är benet svullet upptill så just nu går inte ens dragkedjan upp hela vägen, men ge det någon dag eller två så kommer den plågsamma inridningen börja. Finns dock inte ens chans att dessa blir värre än mina gamla (inte Cavallo dock) som jag än idag får stora köttsår av så jag är inte speciellt orolig.
 
Eftersom jag redan visat upp stövlarna på Instagram och sådär och jag redan börjat få förfrågningar om vart dom finns och pris osv..
Dom kommer från MyOne och märket är Cavallo, vilket det flesta av er kanske vet? Däremot modellen är en ny som heter Nobilis och det är såklart specialbeställda eftersom jag har väldigt korta, små ben - därav den höga bågen! Pris kan ju variera så därför vågar inte jag säga exakt vad de kommer kosta, det är ju såklart dyrare att specialbeställa som jag måste göra..
 
Men som ni ser - denna gången var jag smart! Det är såklart dragkedja på dessa så no more uppklippta stövlar om det händer något - rör dom så dör dom! ;)


Godmorgon
Vilket evigt flängande det blev för mig igår, men tur var väl det för efter ett par dåliga nätter utan sömn så stupade jag i säng. Visserligen inte så många timmar sömn som jag önskar, men jag känner mig ändå ganska utvilad iaf.
Idag ska jag fortsätta min utredning med mina sömnproblem.. vad ska man säga? Gör ni så att jag får mindre ont i knät så ska det nog lösa sig tillslut, men det är inte alla som tänker så.. Så jag går snällt dit och hoppas dom säger någonting bra jag kan ta med mig sedan.
 
Goodie igår då? Det blev ett kort pass, och jag testade små korta stunder att göra lite ansträngande arbete.. Inget extremt så, men kände lite på hur han kändes när jag kortade upp honom och det känns inte alls som vi är redo till nästa helg. Knappt ens helgen efter det heller, men vi får väl hoppas att det kanske ordnar sig detdär. Jag får ge honom litemer tid och inte vara så hård mot någon av oss eftersom jag trotsallt inte red på max, det var lite halvdana försök till samling bara. Däremot tycker jag han ligger på jämnare i handen på mig just nu och i galoppen har han ett bättre sug frammåt, det har jag haft lite jobbigt att hitta faktiskt. Så jag gissar på att det andra kommer tillbaka allteftersom. Idag kommer bli första dagen han får ett längre pass, än sålänge har han jobbat kanske 20 minuter. Så idag blir det längre pass med mycket lösgörande arbete och massa tempoväxlingar/övergångar, det kan man fasen aldrig göra för mycket av!
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >