Lastträning för dom små
Ni brukar tycka om dessa tips på vad man kan göra med våra yngre hästar, och jag har en grej som nästan inte går att träna för mycket - Lastträning!
 
En dag så står du kanske men en riktigt sjuk 2 åring och måste åka akut till klinik, men hästen som inte sett en transport någonsin är stor nog att säga till sin ägare "Aldrig i livet att jag går in i den lådan" och eftersom man nu har både bråttom och är ruskigt rädd - så är det inte i en sådan siutation man vill hamna i!
 
Båda mina fölungar jag köpt har jag börjat lastträna ganska direkt när dom kommit till mig, givetvis ska dom vara trygga i stallmiljön först innan man börjar bråka om konstiga lådor på hjul.. Men det är faktiskt ett ypperligt tillfälle att stärka bandet mellan dig och din lilla fölis också! Att börja i tid..
Det bästa av allt är att desto mindre dom är, desto mer lättövertalade är dom! Passa på att uttnyttja det säger ju jag iaf, och som sagt just denna biten kan du faktiskt ha rejält med användning av när väl olyckan är framme. 
 
Nu är ju jag inget proffs alls såsett, men jag har alltid gjort så att jag tänder upp transporten, breddar eller tar ut mellanväggen helt, hämtar en krubba eller hink med krafftfoder och sedan hämtar jag min lurvtuss till fölunge/1åring och så testar vi helt enkelt. Givetvis kan det vara bra att ha med sig någon första gångerna, men helst ska denne inte påverka för mycket tycker jag, då det är bra att redan från början vänja hästen vid att det är jag som ska kunna lasta den själv och att fokus faktiskt ligger på mig och ingen annan.
Nu har både Dino och Fonzie varit den typen av hästar som ställer sig på rampen, undrar vad det är för konstigt och sedan gått rakt in. Där får dom god mat och massa beröm, vi umgås en stund och sedan är det dags att gå ut.
Kanske backar vi bara halvvägs för att sedan gå på igen eller så backar vi av helt för att ta ett varv och gå in en gång till. Men alltid med ett lugn och glad ton, för att göra detta trånga utrymme till något trevligt ställe med mycket käk inuti!
 
Dino tränade jag faktiskt flera dagar i rad när han var påväg in från hagen och skulle få den goda eftermiddagsmaten, då fanns den några dagar i rad i transporten.. Gissa vem som alltför ofta sprang på transporten sedan..
 
Börjar man i tid så upplever jag att allting blir betydligt lättare! Dom är betydligt mer lättpåverkade och okomplicerade när dom är mindre och yngre, det känns som att dom inte börjat skapa sig massa egna uppfattningar om saker och ting då dom inte varit med om så mycket. Kan man då gå in och ge dom en positiv upplevelse med något som annars kan vara ett väldigt jobbigt moment - ta tillvara på det! 
Just lastträning kan man ju heller aldrig börja för tidigt med, det är inget som påfrestar dom små och det kan faktiskt vara så att det händer något en dag och då står man där - stressad över en situation som hästen utsätts för, för första gången och får då en usel första lastträning som den istället aldrig kommer glömma..
 
Börja enkelt och trevlig och ha gott om tid och gärna lite extra tålamod om det skulle vara så att den lille inte vill gå på, tänk på att det är nu du formar din häst för resten av livet. De dåligas upplevelserna kräver oftast bara en enda gång med något traumatiskt, medans det kan ta många gånger med positiva upplevelser för att sedan kunna träna bort det.
Jag tycker dock inte man bör hålla på för mycket, beorende på hur det går så är några minuter en alldeles lagom träning för dessa små i början. Sköter dom sig dessutom bra så kan dom gott lära sig med en gång - desto snabbare du gör rätt, desto snabbare kommer du tillbaka in i boxen/ut i hagen och får din mat! Detta gäller ju även ridningen sedan om några år så... ;)
 
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >