Omöjligt att värdera
Överallt kan man se diskussioner som har med hästarnas värde att göra, hur vi värderar dom olika. Vissa värderar sina hästar enbart genom pengarna, alltså vad dom får när den säljs.
Sedan har vi dom som värderar vad hästen är värd alltså pengamässigt men också vad den betyder för en själv.
Så har vi den sista delen som fullständigt struntar i pengarna och bara värderar sin häst utefter vad den gör för sin matte, vad man får ut av varandra - att man älskar den!
 
Dethär är så himla känsligt, för oavsett vad så tycker många människor att man absolut inte får värdera hästar med dollartecken bakom, det är fel!
Jag måste någonstans ändå säga att jag är någonstans mittemellan..
 
Men det jag också värderar väldigt högt som folk inte verkar tänka på, det är pengarna jag lägger varje månad på att hålla hästen i trim och tävla den. Nu pratar vi absolut inte om hyra, mat och allt det andra självklara som är kring alla hästar, men bara där har vi ett antal tusenlappar!
Sedan lägger vi flera tusentals kronor på att träna, och flera tusen på att få åka ut och tävla. Pengar som man kanske slitit ihop, för att man ska få göra detta som man älskar överallt annat - ihop med det som man älskar ännumer än så.
 
Jag tycker någonstans att folk faktiskt får lära sig att acceptera att vi har hästar med olika mål, en del vill aldrig tävla och är nöjda med det. En del vill tävla och träna, där jag anser att jag hör till. Sedan har vi en del av alla hästmänniskor som faktiskt lever på det har och har det som jobb, dom måste faktiskt tänka pengar i allt dom gör.. Annars har dom tillslut inte mat på bordet! Med tanke på hur våra fyrbenta djur fungerar så är jag faktiskt inte jätteavundsjuk på de människor som är helt beroende av att få in pengar varje månad på hästarna. Vilken panik att ha en häst som får kolik eller bryter ett ben som egentligen är till salu, givetvis har dom ett värde prestationsmässigt för ryttaren som rider också, säkerligen ofta ett personlig värde med. Men snacka om att leva under en viss press jämt att veta att man är beroende av att hästarna håller sig friska och krya..
 
Det som man däremot ofta ser som jag blir smått skogstokig på - de är de som hävdar att man som hästägare inte kan ha både en såkallad "tävlingsmaskin" och en bästa vän. Det är alltid en så fruktansvärt negativ ton på folk som skriver eller kommenterar till människor som har hästar som tävlar, man förutsätter, eftersom man själv inte tävlar - att det är det viktigaste i världen..
Nu ska ni får höra, min häst är en "tävlingsmaskin".. Skillnaden på min tävlingsmaskin är att denne är också min bästa vän och bland det käraste jag har, kanske låter knäppt i mångas öron och givetvis pratar jag aldrig om honom som en maskin (bara så ni vet! ;)) men jag jämför det med hur folk verkar se på det. Jag älskar att träna och tävla, över allt annat! Det finns inget roligare i mitt liv faktiskt, och det kvittar hur illa jag skadar mig eller vad som händer i mitt liv så verkar jag alltid dras tillbaka till detdär med tävlandet. Jag vet också att den dagen någon säger till mig att jag inte kan eller får tävla/träna mer, då kommer jag sakta men säkert påbörja min process till en nytt liv - ett hästfritt...
Jag kan lova er av hela mitt hjärta, att man kan verkligen ha hästar till båda delarna - tävla med, men ändå älska dom! Jag tycker inte bara om min djur pga att dom går in på tävlingsbanorna vareviga helg, jag spenderar precis lika mycket tid (om inte mer) som alla andra gör i stallet, för att bara umgås och "hänga". Den tiden är lika viktig för mig som tävlingsryttare, som för den andra delen av mig - som hästägare och man kan faktiskt vara båda delarna!
Det är inget fel på att tycka om att tävla, sålänge du som ryttare ser till att ha en häst som också trivs på tävlingsbanan. Det är få hästar som man klarar av att "ratta runt" i högre klasser om dom verkligen avskyr att träna och tävla, jag ska inte säga att det är omöjligt - men för mig är det faktiskt helt omöjligt!

Det är faktiskt inget fel i att ha en såkallad "skogsmullehäst" och tycka att den är värd alla pengar i världen, däremot finns det inget som säger att en tävlingshäst inte kan ha en ryttare som bryr sig om annat än prislappen vid en eventuell försäljning.. Det går inte avgöra för någonannan hur mycket/lite en människa tycker om sitt djur, det handlar enbart om en personlig känsla som man har och det kan faktiskt ingen ta ifrån varken mig eller någon annan.
Jag tycker inte det är mer än rätt att man sedan lär sig respektera varandra i detta..
 
 Evelina

http://dressyrwelsh.blogg.se

Jag står nog precis som du någonstans mitt emellan, min häst betyder allt för mig, men samtidigt är han värd pengar som jag investerat i honom. Det jag kan känna att jag motsätter mig i den debatten är egentligen inte huruvida hästen har ett högt ekonomiskt värde eller inte, det jag tycker är det stora problemet är när hästen blir lidande för att den är värd för mycket pengar.....

När hästen inte längre får utevistelse i en hage där den kan röra sig fritt i alla gångarter eller på andra sätt berövas behov som den har så tycker jag för länge sedan att det gått för långt, oavsett vad vi pratar för pengar. Det är min åsikt i frågan.


Anonym

Så bra skrivet!!

Svar: Tack så hemskt mycket! :)
JennyM Dressyr


AngelicasVärld

http://angelicasvarld.com/

Vilka vackra bilder och ett bra inlägg i en viktig dialog!


Mikaela

http://orsin.blogg.se

Grymt skrivet! :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >