Tips på ridövning.
Jag tänkte tipsa er om en övning som jag tycker är bra, oavsett nivå på ryttare och häst kan alla använda sig av denna!
 
Den fokuserar på att få oss att lära oss hur man rider en hörnpassering, vilket är betydligt svårare än många verkar tro!
Hörnpasseringarna vågar jag påstå är det viktigaste i alla dressyrprogram, för det är i dessa du ska förbereda den för saker och ting (eftersom de flesta rörelser påbörjas direkt efter en hörnpassering), du kan sitta till och begära exempelvis mer samling och du kan också använda hörnpasseringarna till att få igenom eventuella problem som uppstår. Desto snabbare och duktigare du är på detta, desto lättare kommer du sedan få att rida programmet "mellan alla hörnpasseringar"..
 
Jag brukar tänka att ett hörn är faktiskt en fjärdedels volt, så du kan alltså få igenom samma sak i ett hörn, som du får på en volt. Behöver du dock mer tid för dig och hästen att hitta tillbaka så fungerar det utmärkt att lägga en volt mitt i hörnet eller eventuellt nästa, beroende lite på hur alerta ni är.
Jag varierar också storleken på volten, men rider jag en mer utbildad häst så får volten gärna vara 7-8 meter ungefär. En mer oerfaren häst kanske man rider den mellan 10-15 meter, men det viktigaste är ändå att man använder volten till att komma så långt ut i hörnet som möjligt utan att det blir kantigt och man tappar massa flyt och bärighet. Hästen ska också kunna spåra som vanligt och inte sladda runt, då är det kanske lite väl brant..
 
Men lär er att se hörnen som det stället där ni förbereder och "tar igenom" det ni vill inför kommande rörelser. När vi är kvicka nog behöver man inte lägga massa volter, utan då räcker dendär kvartsvolten som ett hörn är - gott och väl!
Det är dock väldigt viktigt att du är konsekvent här, du bestämmer takt och tempo, en häst får inte sladda omkring i ett hörn då är det bättre att lägga en volt och få fatt på kroppen. Bestäm dig då för exakt vilket spår du ska ha den och se till att ni båda verkligen håller det spåret, om inte så gör ni om tills du är 100 % nöjd!
 
Hörnpasseringarna är en av alla detaljer som - om du lär dig rida dom på rätt sätt och använda det på ett enklet och rätt sätt, så kommer du vinna otroligt mycket i slutändan!
 
Ett tips är att studera din stora idol/elitryttare hur dom rider hörnpasseringar.. Dom lämnar inget åt slumpen!
 Emelie

http://emlacarlen.blogg.se

Jag tänker ofta på övningen som jag och Wilma gjorde hos dig där du bara ställde ut koner som jag skulle rida runt för att inte fuska 😊

Svar: Haha helt rätt.. säger ju att hörnpasseringarna är viktiga ;)
JennyM Dressyr


Bra tips. När det är nyharvat i ridhuset brukar jag ofta rida efter harvens spår, överallt på ridbanan. Där får man också ett kvitto på om hästen är ordentligt rakriktad och mellan hjälperna. Ibland brukar min dotter gå och dra ett spö i underlaget och göra "banor" och det är svårare än man tror att följa dessa utan att hästen vill falla ut åt någon sida. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >