Svar på fråga.
Kan inte du skriva ett inlägg lite om vad som är skillnaden med att ha unghäst och inte? Hur hög nivå bör man vara på för att kunna ha en unghäst osv? :)
 

Jo, absolut!
Den största skillnaden på att ha unghäst är ju enligt mig att det alltid är lite mer "spännande" att rida, inte för att dom hittar på bus utan mer för att dom är så "oförstörda" och lättlärda. Det går fort frammåt..
De är också fantastiskt roligt att vara med första gången med allt, första gången man travar lös, första gången dom fattar galopp precis på hjälpen, första gången de gör sin första riktiga skänkelvikning eller första gången man rider ut?! Allt! Unga hästar är så lätta att påverka med allt fortfarande och du formar den precis som du själv vill, vilket också gäller att tänka på när man rider yngre hästar! Du lär den saker som kommer forma hästen resten av livet..
 
Hur hög nivå bör man vara på? Alltså det beror ju helt på hur ung hästen är, den är ju trots allt unghäst tills den fyller 8 år.. Det beror också på vad man vill med sin häst och ridning! Det finns en första gång för alla, jag har också börjat med en häst en gång som jag red in när jag var ovan, åtminstone som ryttare. Jag har ju hjälpt till och rida in hästar i massor innan det från backen, men det är egentligen kanske de senaste som jag red in som jag kände att jag börjar bli van. Nu vet jag mer hur jag vill ha det och vad konskevenserna kan bli av vissa grejer, allt man gör går att lösa längre fram men det blir såklart svårare desto fler år som går.. Hade jag aldrig någonsin suttit på en yngre häst så hade jag sett till att få mycket hjälp med den om jag vill ha den bra och rätt utbildad, men jag kan absolut inte sätta en gräns för vart man var ska vara själv! Jag hade ju bara placeringar tom FEI på ponny och LA på storhäst när jag själv satt och red in hästar så..
Jämför man mig mot tex Emma som kommer hit och har träningar för oss, så borde nog ingen rida in sina hästar själva och utbilda (hon har jag förövrigt lärt mig otroligt mycket av, hon är helt fantastisk!) för att hon håller så extrem hög klass på sin ridning, haha! Det är lite som natt och dag att se många jobba med sina unghästar, mot när Emma gör det.. Men alla vill kanske inte ha hästar som går VM, och det är ju just hennes hästar som sedan gör det så ännu en gång - håller man på med unghästar så får man fråga sig själv vart man vill komma med sin häst och ridningen om några år så tror jag man känner själv hur mycket hjälp man behöver..
Jag har haft hästar som varit hos mig enbart för inridning i ca 1 månad, sedan kan dom komma för att dom är inridna men behöver lära sig allt - hur man tar hjälper osv. Längre fram lägger man ju sedan på mer och mer och bygger upp passen dessto äldre de blir.
Det viktigaste att komma ihåg när man rider en unghäst är dock att de är just unghästar och ska absolut inte under några omständigheter gå långa träningspass! Inte ens ute i skogen!! Har jag en 3 åring så går den max 3 dagar i veckan, och det är ytterst korta pass - gör den det jag ber om så slutar jag efter 10 min.
Går den ut i skogen så sitter man inte i flera timmar (såg en tråd på ett hästforum där folk jämförde hur länge de red ut på deras 3 åringar, några satt i upp till 6 timmar och jag kunde inte hjälpa att tycka extremt synd om dessa outvecklade kroppar) man rider heller inte mer än nödvändigt! Kan dom skritt, trav och galopp i en trevlig form och dessutom kanske kan gå ut i alla gångarter i skogen så räcker det, då ställs dom av helt även om de är inridna och gjort detta på 14 dagar liksom..
Det är viktigt att komma ihåg som sagt, man anpassar träningen efter ålder och nöter aldrig på en unghäst bara för att.. Sluta när det går bra, du tränar inte en kropp som är fysiskt utmattad när de fortfarande växer.. Hellre att man går ut och promenerar långt med dom isåfall!
 
Har man en bra plan och ändå vet vad man håller på med, eller tar väldigt mycket hjälp från någon som kan så anser jag det vara upp till var och en om de känner sig redo att utbilda en unghäst! :)
 
 
 Jennifer

http://www.jenniferdressage.se/

Väldigt bra inlägg, håller med dig om allt och det är så himla viktigt att inte rida för hårt på unghästarna. Ja framförallt treåringarna då tänker jag på som man ibland ser folk rida på alldeles för mycket både långa pass, ofta och långa perioder utan vila. :( Men väldigt bra skrivet av dig, du är så klok! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >