JMDressyr - november 2015

Ett steg i rätt riktning...
Åh idag är jag lite gladare igen (jag vet att det svänger fort, men det är enbart pga hur det är med hästarna ;) ) Fonzie var duktig och hade egentligen bara en anmärkning, vilket var något jag redan visste - annars inget! Sheeba såg bättre ut idag så hoppas på att det kanske var en liten böld eller ömma sulor i lördags ändå, hon ska dock ändå göra en check inför sin vila, men jag blev lite extra lättad när jag såg henne idag! Goodies ömhet över senan var helt borta och nu var det enbart en liten bula kvar, ingen svullnad runt om eller något - idag är jag betydligt gladare!
Och för er som undrar så mår min sambo och hans pappa bra, han är dock inte dum - nu slipper han ju städa stackarn så ;) Dessutom blir han självklart behandlad med Pharmalighten, den är bra till mycket dendär lilla maskinen! ;)
 


Duktig Fonzie!
Nu är jag påväg hem från veterinären, har stannat till här hemma för att slänga i mig lite mellanmål och ta på mig mer kläder! Det var kallt och blåsigt idag!
Jag fick lite hjälp i stallet, annars har jag lastat honom helt själv. Dessutom har han blivit longerad för första gången i ett nytt ridhus och skötte sig väldigt bra, han är en riktig stjärna. Med fina lovord från veterinär och så...
Så nu är faktiskt min lilla kille exportröntgad och genomgången, så snälla Fonzie håll du ni frisk och skadefri så min otur kan få vända lite!
 


Godmorgon.
Vi är påväg! Precis varit ute och kollat till en nöjd liten Fonzie som äter lite hö... Vi har dock inte fått något drömväglag idag alltså...


Livet på en skör tråd...
Precis när jag tryckte på publicera innan idag så fick jag ett sådant samtal jag fasat för i hela mitt liv tror jag... Det handlar ju alltid om nära och kära när man pratar om sin värsta mardröm - att något ska hända dom... För mig handlade det denna gången om min sambo som kört av vägen och in i ett träd på en hal 70-väg.
Turligt nog hade han saktat ner farten innan då det frusit på snabbt och det kan faktiskt vara det som räddade hans, och hans pappas liv!
Jag har tyvärr inte ens varit i stallet idag utan fått hjälp utav dom i stallet - dom är guld! Men mycket riktigt som jag trodde hade Sheeba lekt på som vanligt ute i hagen idag så man kan ju hoppas på att det varit något enkelt... 
Just nu är jag dock bara glad att allt gått bra idag och att jag har en hyfsat oskadd pojkvän och "svärfar", bilen hade inte riktigt lika tur så man blir ju lite extra orolig såklart när man ser hur den såg ut!
Jag kan heller inte låta bli att känna mig lite uppgiven, måste alla runt omkring mig bli skadade eller sjuka? På samma gång dessutom? Det känns lite orättvist just nu, men jag lever på hoppet att det måste ju vända tillslut.
Men var rädda om er därute, ett helt liv kan verkligen försvinna så lätt och vi är verkligen otroligt sköra på det sättet.
Nu ska jag gå och lägga mig och hoppas på en bättre dag imorgon hos veterinären....
Kram till er!
 


Söndag.
Alltså jag har en enorm otur alltså, Goodie var väldigt mycket sämre igår. Han hade både mer ont och var väldigt svullen... Dessutom var han bara allmänt hängig...
Så tar jag in Sheeba för att motionera och då är hon inte heller helt 100, jag tror dock inte det är någon fara med henne men givetvis missar vi dagens träning! Vi tar det säkra före det osäkra såklart, och även om jag hemskt gärna vill träna så går ändå hästarnas välmående alltid först! Jag slår vad om att när jag åker till stallet idag så kommer hon busa runt i sin hage helt obehindrat som vanligt, men då kan jag få vara lite glad istället... och andas ut igen! ;) Hon var väldigt nöjd över att få extra mycket uppmärksamhet igår.
Goodie är jag däremot mycketmer osäker på, jag har haft en dålig magkänsla för denna skadan från början och det går inte alls så "smidigt" som jag önskar... Igår var han dock oerhört busig så det kan ju vara det dom gör han plötsligt sämre, efteråt var han istället tvärtom - jättehängig. Jag vet inte vad jag ska tro och känna riktigt om detta med Goodie, det är minst sagt jobbigt alltså.
Jag hinner inte skriva mer om detta nu tyvärr, men jag återkommer senare ikväll! 


Over and out...
Alltså jag förstår inte på fullaste allvar hur mycket otur jag kan ha, jag känner mig otroligt nere nu just nu och inget verkar riktigt gå min väg när det gäller hästarna...
Jag kommer uppdatera er mer, men väntar tills jag orkar! För tillfället överväger jag dock att börja med schack eller något annat litemer simpelt... dethär är inte alls roligt längre! :´(
 


Gårdagens ridpass.
Sheeba, sheeba, sheeba - hästen som ätit turbofoder i flera veckor tror jag. Jösses vad taggad hon är!
Vettigt nog så tog jag faktiskt henne några varv på linan innan, eftersom det var väldigt mycket och bra miljöträning i ridhuset. Det pågick körning av shettis, med en söt liten handhäst bredvid och det är liksom sådant hästar som står i vårat stall får lära sig att hantera. Sheeba tog det väldigt bra, men hon blev taggad alltså!
Vi longerade i båda varven och tillslut tyckte jag att hon började bli lite trött så jag tänkte att det var dags att hoppa upp. Kom fint och lätt upp i sadeln och Sheeba bjöd minst sagt in med en gång på att börja arbeta. Vi travade lite serpentiner där jag försöker få henne att inte explodera men ändå lyssna på mina små fina hjälper. 
Men det är kul, för jag bad ju om att hon skulle hitta sin ON-knapp ellerhur? Det har hon gjort! ;)
När dom kommer till det läget som Sheeba är att rida i nu så är det kul! Det är alltid kul att rida på en häst som går av sig själv, och ber man om mer så säger dom "absolut, hur mycket?" och sådan är verkligen Sheeba i precis allting.
Vi tränade ganska snart galoppfattningar som fungerat bra innan tycker jag, men höger galopp var igår lite svårt. Så där fick jag kämpa lite för att hon inte bara skulle springa iväg och göra sig rak in i fattningarna. Det gick tillslut bra tycker jag och jag upplevde förförsta gången att vi kunde rida mer en arbetsgalopp eller tillochmed lite samlad galopp här. Det har hon inte riktigt förstått innan då hon gjärna blir lite rak och bryter av, men nu hade uppenbarligen Sheeba snappat upp hur det skulle vara och när jag bytte varv och tog vänster så satt jag flera varv där jag bara satt och bara njöt! Sådär ska det kännas att galoppera. Jag bara satt och åkte med, Sheeba var fint i balans, jämna mellan mina hjälper och jag känner hur hela fronten lyfter sig med litemer samling än vanligt, framför mig! Sådan härlig känsla, jag sa väl att jag älskade den hästen va? ;)
Efter detta gjorde vi några skänkelvikingar som hon faktiskt fattar riktigt bra, så nu ska vi hitta ett jämnt flyt bara så kan vi sedan använda dom till att rida fram lite mer trav, leka lite med det iaf. Än sålänge gör jag skänkelvikningarna mycket utmed långsidorna då jag tycker att det är lättare att få dom att veta exakt på vilken linje dom ska gå på såhär i början, de får ju lite stöd av väggen. Jag måste ändå berömma henne för hur mycket hon faktiskt flyttar sig, trots att vi tränat på det ganska lite faktiskt. Men har dom respekt för min skänkel så ska det ju trotsallt flyta på ganska lätt, så vi hoppas helt enkelt på att det är ett bra grundjobb!
Direkt när jag var färdig sedan så visste hon att det var nedvarvning och lång/låg form och med en gång får jag domdär nöjda frustrarna som jag älskar. Det är ett kvitto på att man gjort rätt tycker jag :)
Vi skrittade av länge och då var hon riktigt avslappnad och fin, kul!
 


SIHS
Det närmaste jag kommer dressyren i friends arena denna gången ;) Någon mer som kikar? Eller kanske tillochmed är där? :)
 


Godmorgon!
Jag är hemskt ledsen att jag inte skrev något mer igår... Men...Jag skrev en lång text som förklarade allt och mitt läge just nu, men jag vet inte om ni varken vill eller orka läsa igenom sådant. Jag vill inte verka som jag klagar, för det gör jag inte! Jag bara ventilerar mig och vill visa att jag faktiskt har mina problem som jag har 24 timmar om dygnet - även om jag bara skriver om dom en gång i veckan eller så..
Men det utlösande faktorn till att jag blivit sämre är ju såklart allt med Goodie!
Detta med Goodie har varit en av mina tuffaste motgångar de senaste åren, eller egentligen under hela mitt liv! För jag vet att jag aldrig kommer få en häst som passar mig så bra som Goodie gör, han är min once-in-a-lifetime häst och det känns som han bara rinner ur mina händer på något sätt. Jag har pausat med att peppa mig själv och tänker just nu att jag måste släppa dethär lite och ta det för vad det är. Jag har ju trotsallt en häst som ska ridas in om några månader, plus att jag har Sheeba att rida - vilket är fantastiskt! Synd bara att hon inte ska gå varje dag ;)
 Ibland måste man få lite tid och bara tänka lite, och det gör jag otroligt mycket just nu. Jag funderar på hur jag lättast skulle kunna köpa mig en styck Sheeba tex haha, nej 3 hästar är för mycket för mig. Men hon är så häftig, och igår var inget undantag kan jag säga. Ska skriva om det i ett eget inlägg sedan!
 
Förövrigt, jag lär ju få någon som kan tänka sig att filma och fota i helgen, vill ni se lite film på henne? :D
 
 


Fredag.
Hej på er!
Hoppas allt är bra med er idag, jag är just nu på språng så det blir ett kort inlägg här. Ska först till ett stall en bit ifrån vårat och sedan är det dags för mina hästar att bli ompysslade. Sheeba ska ridas, Goodie ska promeneras och Fonzie ska pysslas om. Vi skulle nog behöva repetera lite longering för hans del eftersom jag misstänker att dom vill se honom på volt på måndag och det var nog senast i våras jag provade det sist så - hårdträning nu kanske? ;)
 
Kan tipsa om att den hollänska tjejen jag ridit för, Jenny Schreven, är i ridhuset frånochmed idag.... har ni vägarna förbi så åk in till Borås ridhus och kika, ni lär inte ångra er!
 


Tack för alla svar!
Jättetack för alla svar jag fick på frågorna häromdagen, speciellt blev jag verkligen glatt överraskad när jag upptäckte att ni snappat upp massvis med saker om lilla mig... Jag blev faktiskt glad när jag läste det ni trodde var min andra hobby efter hästarna, och många av er känner nästan mig bättre än vad jag själv gör för när jag funderade lite så var det många som hade väldigt rätt ändå! Så jag tänkte berätta lite bakgrund till alla mina andra hobbys även om en väger lite tyngre... Dock är ju hästarna i särklass nummer 1 såklart!
 
Musik, ja jag älskar musik! Jag lyssnar nog på musik jämt om jag inte umgås med andra människor (då är jag nämligen en stort fan av att prata och håller tyvärr aldrig tyst..) annars är min mobil och dator ganska full av musik. Dock kommer det och går lite i perioder, ibland är jag väldigt aktiv med att sitta och lyssna på nya talanger eller ny musik och andra perioder vill jag mest bara lyssna och njuta av det som finns... och kanske sjunga lite ibland när ingen hör ;)
 
Träning, även det är ju faktiskt rätt! Jag älskar att träna, tyvärr har jag prioriterat bort det mer och mer och det är inte för att jag inte hinner eller är lat - utan jag blir bara så himla dålig i mitt knä av det i perioder. Det kan bli väldigt långdraget med flera veckor där det gör mer ont än vanligt och ingen sömn alls osv. Men jag har en lite skojig plan på att komma igång igen och rikta in mig enbart på träningsformer som kan gynna ridningen och sedan skriva om det här, det kanske hade varit en kul grej?
 
Men nummer 1 då (förutom hästar och djur i allmänhet) jag är löjligt förtjust i allt som har med smink och skönhetvård att göra! Det har jag varit i väldigt många år faktiskt och sa i många år att jag skulle utbilda mig till Make-up-artist. För det är just att sminka andra som drar i mig mest...
Lite onödigt vetande kanske, men jag jobbade faktiskt på Kicks ett tag som makeuprådgivare och hade faktiskt fått min första, riktiga brudsminkning när jag tyvärr blev sjukskriven igen pga benet och dethär. Det var en av de perioderna jag försökte jobba med ett vanligt jobb igen efter olyckan. 
Dessutom, en grej som jag faktiskt inte berättat för alls många - jag blev för ett par år sedan erbjuden att praktisera hos en makeupartist som behövde hjälp inför ett stort projekt - nämligen Johan Falk filmerna! Då skulle jag fått vara med och sminka där och lära upp mig helt enkelt, drömjobb ju! Förutom att i samband med detta dök en möjlighet med hästarna upp för mig och det är svårt att tävla mot dom alltså ;)
Just nu är jag helt fast i sminkträsket igen, jag älskar att följa tjejer på youtube somär duktiga på att sminka sig och som visar upp både nya och gamla produkter. Dessutom har jag faktiskt unnat mig själv en liten present en gång i månaden från Glossybox, och jag är som ett barn på julafton! Det är så mycket fina och roliga produkter i denna lilla låda som man får hem en gång i månaden - dessutom är det riktigt bra grejer och som ni förstår är jag ganska kräsen och vet precis vad jag vill ha eller inte! ;) Någon mer som får en Glossybox hemskickad varje månad, vad tycker ni om era? :)
 
Ja, många av er hade iallafall rätt! Även om det faktiskt var smink och skönhetsprodukter
 
jag syftade på... :)
 


Sadeltämja...
Jag gillar inte det uttrycket, visst låter det som ett stort projekt? Kanske en sak när man ska rida in en häst och vänja den vid sadel om den kommer direkt från en vild flock och aldrig sett en människa...
Nej, här tränar vi på vanliga saker, tex att ta på och av en sadel - inga konstigheter!
Först sa Fonzie "Ehh, matte du glömde något....?"
"Ah, men najs! Den går ju leka med...."
"....LURAD!"
 
Väldigt odramatiskt iaf ;)


Torsdag.
Hej på er!
När jag loggade in nyss så insåg jag att mitt inlägg jag skrev imorses inte publicerats, kanske jag missade att trycka på just publicera? Vad vet jag...
 
Men vet ni vad jag insåg för en stund sedan? Det är bara några dagar kvar tills jag ska få börja utöka Goodies skrittstund - framsteg! Hoppas jag iallafall...
Dessutom ska jag träna för Jenny Schreven på söndag och det ska bli så roligt, berättade för henne om Sheeba sist så det ska bli kul att se vad hon har att säga nu. Vi får hoppas vi lever upp till förväntningarna!
 
Förövrigt så var jag och Fonzie lite busiga igår, ska visa er lite senare när jag hunnit ladda över bilderna. Men han är allt bra snäll iaf, min lilla busunge!
 


En till fråga...
Jag har själv suttit och funderat på detta ett tag, men ville kika med er...
 
Drömbloggen för er som läsare - hur många nya inlägg vill ni helst av allt läsa på en dag? Vilka typer av inlägg tycker ni bäst om? och vad gör att ni stannar kvar som läsare på en blogg? :)
 
Väldigt tacksam för svar då jag själv skulle behöva lite av en spark i baken!!
 


Hur väl känner ni mig?
Dethär kan bli kul tänkte jag, eftersom jag ytterst sällan skriver om något annat än hästar så tänkte jag ställa en fråga till er och jag har faktiskt nämnt detta någon eller några gånger innan här på bloggen...
 
Om jag inte får välja hästar, vad är min största hobby? :) 
Det går givetvis bra att gissa också! ;)
 


Onsdag.
Godmorgon!
Dags att komma igång för mig nu känner jag, idag ska jag vara duktig! Men mer om det lite senare ikväll ;)
 
Idag kommer jag göra iordning två tidsinställda inlägg med frågor som jag hemskt gärna vill att ni svarar på, är ni snälla! :) Åtminstone den sista!
 
Igår då? Det blev lugnt för mina hästar igår, Sheeba ska ridas idag. Hon blev istället borstad och behandlad med pharmaligten, precis som Goodie. Men Goodie fick sin 20 minuters promenad i ridhuset också, vilket var ett smart drag då han både blåste upp sig som en hingst och lät som en hingst. Det måste varit för att han blivit inspirerad av mitt inlägg igår... ;) Han lugnade sig efter 20 varv i ridhuset, men då var ju jag redan helt genomsvettig. Inte behöver jag träna just nu liksom, gå ut och promenera Goodie så lär ju det räcka! ;)
 
Fonzie verkar också vara på bättringsvägen med allt, har inte hört honom hösta på flera dagar, inte Goodie heller föresten. Sedan är Fonzie pigg och glad igen, vilket är ett gott tecken för mig. Såren börjar läka och svullnaderna på benen har varit ganska milda det senaste så det kanske är på rätt väg nu? Han ska dock bli ompysslad idag! Kanske ska försöka ta lite fina bilder på honom om ni vill se? :)
Jaja, vi för se hur jag lägger upp denna dagen, men det blir mycket idag kan jag åtminstone konstatera! 
Vi hörs senare :)
Fina tjejen! Så glad för denna vackra lilla pålle!


Utvärdering Pharmalight del 2!
Som ni säkert har förstått så används denhär lilla maskinen ganska flitigt just nu, till både två och fyrbenta och jag har bara positivt att säga om den.
Men en sak som jag riktat in mig på nu är hovlederna på frambenen på Goodie, eftersom han inte var helt hundra hos veterinären sist och det såg ut att sitta lågt + att han var lite "fylld" i hovleden så är det nu detta jag behandlat i ett par dagar.
Detta har Goodie från och till ganska ofta i många år, lite fyllda hovleder men då brukar han ju såklart inte ha ont av det utan det försvinner när han rör på sig. Igår däremot när jag tog in honom från hagen, efter 4 dagars behandlingar så var båda benen helt rena vid hovleden! Märkte ingen vätska alls när jag tryckte och undersökte...
Dessutom provade jag att trava honom några steg på hårt underlag, vilket var då vi märkte det förra veckan - ingen hälta eller ojämnhet överhuvudtaget! Det enda jag ändrat om är ju faktiskt dessa behandlingar, så ni kan gissa om jag lär fortsätta va?! Fantastiska lilla maskin, den är verkligen min nya bästa vän!
 
 


Fina tjejen!
Fina, vackra Sheeba!


Den stora hingst-frågan!
Ska du behålla honom som hingst?
 
Nu vill jag börja med att säga - jag har ingen aning om på vilket sätt denna kommentaren skrevs så jag svarar inte på detta enbart för denna kommentaren, utan snarare för att jag vet hur det är när folk hör ordet hingst! 
 
Ska Fonzie vara kvar som hingst då? Ja, kanske... Jag vet inte! Sålänge det fungerar bra finns det ingen anledning att kastrera tycker jag. Jag får en hel del gratis om jag behåller honom som hingst sålänge det går. Dessutom är det faktiskt så att Fonzie än sålänge inte är mogen för att skäras, vilket gör att ingreppet blir mer komplicerat. Men vi får helt enkelt avvakta och se känner jag, för sålänge han sköter sig så får han vara hingst. När jag tycker han blir för jobbig så kommer han bli en liten valack istället, och den dagen ser jag inte fram emot alls med tanke på hur det gick sist med Dino när vi kastrerade - uscha! Jag tror faktiskt att jag nämde då att det var sista gången jag någonsin köpte mig en hingst? ;)
Dessutom blev han ganska förändrad efter kasteringen så det är jag faktiskt lite orolig för denna gången också, och det tog ett par månder innan vi började hitta tillbaka igen...
 
Men sedan måste jag bara få säga, varför är det så laddat kring att ha en hingst? Jag tycker absolut inte alla hästägare borde ha det för en del människor kan verkligen inte hantera en - och vill förmodligen inte heller! Men när jag hade Dino som hingst så fick jag ofta ganska tuff kritik för mitt val att behålla honom så och jag förstår fortfarande inte varför?
Jag skulle alla dagar i veckan förstå om de som äger stallet som tar hand om min häst, kommer till mig och säger att det inte fungerar - då skulle jag kastrera (eller byta stall om jag ändå absolut vill ha en hingst, men med Fonzie är det inget alternativ att byta iaf...) såklart! Jag förstår att alla människor inte vill hantera en jobbig häst eller allra minst en jobbig hingst, men om man inte har med en häst att göra - så varför bryr sig så många?
Jag har ridit in flera hingstar som varit snällare än många valacker och oftast tycker jag de kan vara fantastiska arbetsindivider, de har ofta "det lilla extra" och tänker man bara steget längre än dom så blir det sällan ett problem. Men det kanske bara är jag?
Jag gillar iallafall hingstar! Däremot tycker jag att jag som ägare till en hingst har ett större ansvar än en person som har en valack eller ett sto, men det kanske är där det skiljer sig då?
 
Jag gissar att Fonzie blir en liten valack någon gång, om det blir om en vecka (inte troligt men...) eller om ett år, det återstår att se, vi tar det som det kommer. Än sålänge tycker han själv att han är en tuffare variant av föl som springer och föltuggar, tillochmed när han busar - bara för att vara på den säkra sidan.. ;) Nej, men än sålänge ser jag honom inte riktigt som en hingst, mer unghäst isåfall...
 


Tisdag.
Godmorgon på er!
Just nu sitter jag och förbereder lite inlägg för dagen, jag hoppas att jag kanske ska få litemer inspiration till att skriva denna veckan - det behövs nu!
Men lite glad blev jag ju efter gårdagens "pass" på Goodie och även Sheeba fick sig ett pass på lina - det var ett smart drag från min sida efter 7 dagars vila ;) Hon var lite överallt och ingenstans kan man säga, men hon blev trött ganska fort så det blev ganska kort pass. Hon såg iallafall väldigt fräsch och fin ut så - kul!
Jag har inte besämt mig riktigt än om jag kanske ska rida ett pass idag eller imorgon på Sheeba, jag försöker planera så det ska bli så bra som möjligt inför träningen på söndag. Dock blir det kort och litemer intensivt, en lugn uppladdning nu efter en veckas semester tänker jag mig. Så blir första "tuffare" passet först på söndag, vi behöver inte trimma massa inför heller. Det är mest underhållsridning nu känner jag, så får vi förhoppningsvis lära oss något nytt när Jenny kommer hit som vi får träna på någon eller några veckor och sedan har Sheeba några veckors inplanerad vila faktiskt. Det har hon förtjänat nu tycker jag, bara för att hon är 4 så glömmer man gärna att hon faktiskt inte är riden speciellt länge. Men som ni förstår så kommer jag gå som på nålar när jag inte har henne att rida, räckte att bara vara borta från hennes rygg en vecka förr veckan. Men det är positivt, då vet man att det är en bra häst!
Goodie ska också få sin skritttur idag, det blir förhoppningsvis för hand men vi får se litegrann. Jag tar det lite för varje dag, beroende på hur han är när jag gör iordning och sådär. Är han stressad när jag borstar så vet jag att han blir hundra gånger värre när han får syn på sadeln så...
Just det, jag måste föresten skriva om en ny grej som jag behandlat honom för med Pharmalighten! Tyvärr har jag inga före och efterbilder, men lovar att ta det någongång. Det blir ju lite vätskefyllda leder och sådär nu när man är såpass mycket i stillhet och trotsallt så gammal som Goodie är - så det lär komma fler tillfällen. Men jag måste ändå skriva och berätta om detta :) Lovar att det kommer upp ett inlägg om detta under dagen...
Finns det någon häst som kan se mer förvånad ut än denna? Har svårt att tro det ;) Har precis skällt på honom för att han inte står still när jag ska försöka få en bild.... ;)


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >