Den stora hingst-frågan!
Ska du behålla honom som hingst?
 
Nu vill jag börja med att säga - jag har ingen aning om på vilket sätt denna kommentaren skrevs så jag svarar inte på detta enbart för denna kommentaren, utan snarare för att jag vet hur det är när folk hör ordet hingst! 
 
Ska Fonzie vara kvar som hingst då? Ja, kanske... Jag vet inte! Sålänge det fungerar bra finns det ingen anledning att kastrera tycker jag. Jag får en hel del gratis om jag behåller honom som hingst sålänge det går. Dessutom är det faktiskt så att Fonzie än sålänge inte är mogen för att skäras, vilket gör att ingreppet blir mer komplicerat. Men vi får helt enkelt avvakta och se känner jag, för sålänge han sköter sig så får han vara hingst. När jag tycker han blir för jobbig så kommer han bli en liten valack istället, och den dagen ser jag inte fram emot alls med tanke på hur det gick sist med Dino när vi kastrerade - uscha! Jag tror faktiskt att jag nämde då att det var sista gången jag någonsin köpte mig en hingst? ;)
Dessutom blev han ganska förändrad efter kasteringen så det är jag faktiskt lite orolig för denna gången också, och det tog ett par månder innan vi började hitta tillbaka igen...
 
Men sedan måste jag bara få säga, varför är det så laddat kring att ha en hingst? Jag tycker absolut inte alla hästägare borde ha det för en del människor kan verkligen inte hantera en - och vill förmodligen inte heller! Men när jag hade Dino som hingst så fick jag ofta ganska tuff kritik för mitt val att behålla honom så och jag förstår fortfarande inte varför?
Jag skulle alla dagar i veckan förstå om de som äger stallet som tar hand om min häst, kommer till mig och säger att det inte fungerar - då skulle jag kastrera (eller byta stall om jag ändå absolut vill ha en hingst, men med Fonzie är det inget alternativ att byta iaf...) såklart! Jag förstår att alla människor inte vill hantera en jobbig häst eller allra minst en jobbig hingst, men om man inte har med en häst att göra - så varför bryr sig så många?
Jag har ridit in flera hingstar som varit snällare än många valacker och oftast tycker jag de kan vara fantastiska arbetsindivider, de har ofta "det lilla extra" och tänker man bara steget längre än dom så blir det sällan ett problem. Men det kanske bara är jag?
Jag gillar iallafall hingstar! Däremot tycker jag att jag som ägare till en hingst har ett större ansvar än en person som har en valack eller ett sto, men det kanske är där det skiljer sig då?
 
Jag gissar att Fonzie blir en liten valack någon gång, om det blir om en vecka (inte troligt men...) eller om ett år, det återstår att se, vi tar det som det kommer. Än sålänge tycker han själv att han är en tuffare variant av föl som springer och föltuggar, tillochmed när han busar - bara för att vara på den säkra sidan.. ;) Nej, men än sålänge ser jag honom inte riktigt som en hingst, mer unghäst isåfall...
 Jag resonerade som dig med min lilla unghingst som karterades när inridningen hade börjat vid 2,5. Tänkte inte ens på honom som hingst fram tills dess men då började jag se lite hingstbeteende och bestämde mig för att kastrera. Det gick otroligt bra och utan komplikationer. Är dom snälla och hanterbara så spelar det väl ingen roll. Nackdelen är ju att även den snällaste och lugnaste hingsten kan tända till på en millisekund och bli ett "monster". Lycka till :)


Helene

http://minttu.blo.gg/

Kastrerade min grabb vid 2,5års åldern. För att han har endast sin mamma i sitt pass, så det skulle inte vart så populärt, och att vi vill inte ha en hingst på 160cm på en ridskola där barn från 5år och uppåt skulle härjas. Då man inte vet om barn ska hjälpa till med in och utsläpp av hästar tex. så ingen kommer på lösen eller nåt. Vi har sammanlagt 23? hästar. Men främst att han inte har någon härstammning gjorde det mesta.
Vi har haft shettishingstar här hemma. En hingst gick med på lektionerna och var helt underbar med barnen.
Hingstar är supergoa! Hur kan ens människor vara rädda för dom...


Hanna2

Om planen är att kastrera verkar kastraktioner i yngre ålder oftare vara enklare än på vuxna individer så då skulle jag planera det till nästa höst t ex. Men om du vill ha hingst finns det ju ingen anledning att kastrera, har man bara stall och hagar som gör att hingsten får ett fullvärdigt och bra liv är det ju helt okej :)


Maja

Tror inte att människor ha så mkt emot hingstar egentligen. Men att behålla dem som hingstar när man inte ska avla tycker jag bara är att ta en onödig risk. Det finns liksom ingen poäng att ha en hingst som inte tillför aveln något, bara en onödig risk. Har full förståelse att man inte vill ha hingstar i ett inackorderingstall. Ett brunstigt sto kan trigga en tidigare snäll hingst.


Kim

Utifrån mina erfarenheter av hingstar, och framförallt hingstägare (!) tror jag att hingstägare är mer konsekventa med hästens beteende, eftersom ingen vill ha en brötig hingst att hantera, än vad många sto/ valack-ägare är. Att man helt enkelt är mer noga med grundhanteringen med dem för att man vill slippa attitydproblem när gullisen sen väger 600 kg.
Sen finns det såklart de som har hingstar för att det är tufft, men borde ha vandrande pinnar istället... Har man stött på dem tror jag det är lätt att ha fördomar mot de som håller hingstar utan att ha den i avel. Dem diskuterar jag inte ens..
Jag kommer vänta så länge som möjligt med att kastrera mitt föl, delvis för att han redan är 146 cm nu, 6 månader gammal och de gärna växer mer när man kastrerat, men också för att jag gärna får lite hingstkaraktär på honom.


Anan

En väluppfostrad hingst är den bästa typ av häst man kan ha! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >