Vart är detta okej?
Utklipp från Tidningen ridsport
 
Jag börjar tappa hoppet om vissa människor i denna världen - ridsportvärlden! Där vi alla har samma intresse, vi brinner för precis samma sak, om möjligen i olika former - men i grund och botten delar vi samma kärlek!
 
Jag blir så ledsen när man kastar ur sig dynga på folk som inte förtjänar det och oftast handlar det om ögonblicksbilder eller korta filmsnuttar som man inte vet hela sanningen till. Det är inte en själv som sitter på just den hästryggen, vid just det tillfället - hade du till 110% kunnat göra det bättre? I det flesta fallen är svaret solklart nej... Det gör mig besviken!
 
Det har för några dagar sedan publicerats en film där Jennie Larsson rider sin häst på en clinic för Isabell Werth där hästen går i en lång och låg form där hästen inte riktigt orkar hålla sig i den korrekta formen med nosen, vilket också Isabell förklarar att det är så det är och att hästen måste stärkas och tränas upp just i det läget först.. (så som jag fattat det då jag själv inte hunnit se filmen innan den togs bort) Trots detta får Jennie nu höra alla möjliga fula ord om både henne och hennes ridning från olika människor.
Vi pratar om en av Sveriges absolut skickligaste ryttare - Jennie och en av världens genom tiderna bästa ryttare - Isabell Werth. Ni vet ryttarens som hyllades för bara något år sedan för att hon satt och red sin fd GP häst i grimma och grimskaft och gjorde alla möjliga svåra rörelser på? Det är samma tjej då som idag och det är hon som styr och håller i denna träning där denhär såkallade djurmisshandeln har ägt rum - alltså ge er nu, ni som tycker så! Jag kan inte ta ifrån er eran åsikt för det är eran rättighet att tycka och uttrycka vad ni vill, men ni har inga rättigheter att ge er på och trycka ner en person som inte förtjänar det, inte en chans! Det kommer jag aldrig någonsin tycka är okej...
Jag försöker verkligen komma på varför människor gör såhär, varför man tror att det är okej att kasta ur sig saker och bete sig hur som helst - men jag har inget bättre svar än att de förmodligen är ganska trångsynta och okunniga hästmänniskor. Men vet ni vad? Ni får gärna hålla på med hästar på erat sätt, det är helt okej! För personer som tex Jennie och Isabell är större som personer och skulle förmodligen aldrig kasta sådan skit tillbaka till er, känns inte det lite pinsamt när man ser det så? Det hade jag tyckt...
 
Detta har nu gått så långt att Jennie inte ens kännt sig säker på om hon vill hålla på med hästar, hon har dessutom stängt ner sin Facebook då hon får så otroligt mycket hat där... Är man stolt över sig själv nu undrar jag, de som skrivit elaka saker? Jag skämms åt dom....
 
Ögonblicksbilder och filmsnuttar där en del hästar ser mindre trevliga ut kommer dyka upp mer och mer i takt med att vi sitter på hetare och hetare hästar. Destomer huvud och kropp/rörelser de har desto mer styrka behöver dom, och styrkan tar tid! Detta i sin tur kommer leda till att många säkerligen kan få en del bilder på sin häst och sig själv som inte är helt "korrekta" i allas ögon, men det är en del i processen! Precis som en annan rider sin häst i för öppen form, eller med en hängande rygg - vilket inte är heller speciellt korrket. Men anledning att folk reagerar på just dethär med rollkur och häst i lodplan är för att det är lätt för alla att se, det kan man läsa sig till så "vet man vad det handlar om"! När hästarna däremot går i en för öppen form, släpar sina bakben med en hängande rygg så tar det ett lite mer tränat öga att se detta, vilket gör att det blir inte just nu en lika stor grej... Så man kanske ska börja med att se till sig själv och sin egen häst?
Stora ryttare måste också prestera bättre och bättre och därför puschar dom både sig själv och hästarna, och jag kan känna att detta är hela ridsportens fel från början att det blev såhär. Nu har vi hamnat i en liten ond cirkel som gör att hur man än gör eller vad man än inte gör, så är det inte något som är bra längre. Alltid finns det någon som inte håller med någon... När man däremot kommer upp i klasserna och tittar på de riktigt duktiga ryttarna (som tex Jennie och Isabell) eller tränarna så inser man hur lite smutskastning det är, ens grenar emellan. De som tror på sig själva och sin grej är dom som inte är i behov av att synas och höras mest, men givetvis har dom fortfarande ett hjärta för det - kom ihåg det när ni vill kommenterar elaka saker nästa gång...
 H

Bra skrivet, håller helt med♡


Alice

Det är vidrigt tycker jag! Att ta något ur tomma intet sådär.. För det är precis vad det är! Om de istället hade åkt ut till Jennie eller ens pratat med henne så hade alla puckon till och med förstått vilken enorm ödmjukhet hon har och visar för varje häst.
Och även om orden av anonyma mot jennie är skitsnack så påverkar det även elitryttarna att få sånt hör kastat i ansiktet.
Usch!
Håller verkligen med dig!


Molly Bergh

http://www.mollybergh.se

Precis! Blir också sååå irriterad på sådana personer. Och folk gör ju endast så för att vara elaka... :/


Anonym

I detta fall har jag ingen aning om hur det såg ut. Det enda jag sett är en bild där hästen är på god väg mot mer avspändhet. Många måste lära sig skilja på rollkur och bakom lod. Bakom lod gynnar inte hästen, men det är inte djurplågeri. Att tro att en häst ska orka bära sig med näsan ordentligt framme direkt är naivt.

Alltså, jag vet inte vad som hände och vad man menar skulle vara fel, men att gå så långt som till att kalla någon djurplågare, det var väl ändå att ta i?
Man kan tycka och ha åsikter, men man kallar inte folk för djurplågare och får dem att vilja sluta med ridsport. Det ligger långt bortom gränsen för vad som är okej.

Det finns många andra fall där man absolut inte kan ursäkta sig med ögonblicksbilder, tyvärr. Synd att lägga fokus på småsaker.


Cornelia

Så hemskt är det verkligen! Jag såg clinicen och min tränare också och vi pratade om det här idag. Jag tror inte att någon som var där och såg allting kan missförstå och sedan slänga sådan skit på stackars Jennie. Problemet tror jag är filmklippen som folk publicerar utanför sitt sammanhang, korta sekvenser där "fel" saker visas som får folk att reagera. Kanske vore film/fotoförbud en idé på clinics och öppna träningar? Tråkigt såklart men jag tror det behövs. Det är så enkelt att knäppa av ett foto i "fel läge" (som i somras på Andreas Helgstrand till exempel) eller som här då, korta filmklipp. Det ser fel ut ja, men om man fortsätter titta så förstår alla att okej, det här är inget som någon eftersträvar, det råkade hända. Tycker det är förjävligt att folk inte kan sköta sig själva!


Annelie

TACK!
För att du tog upp detta. Jag har varit så förbannad denna veckan. Jag känner ju inte Jennie personligen, men jag tar illa vid mig när jag på flera fb statusar ser delningar med urklipp från hennes träning. Screenshots från en liten filmsnutt på 5 min där hästen var övertänd. Man har även lagt på dramatisk och sorgesam musik för att det ska verka så hemskt som det bara är möjligt. Man har klickat preciis när hästen doppar in näsan och kallar detta för rollkur!? Jag tar illa vid mig för att jag älskar dressyr och för att det finns människor som just nu gör allt för att smutsa ner sporten. Jag tar illa vid mig för att människor med låg eller ingen kunskap sitter och kritiserar saker som de inte vet eller kan ett skvatt om. Dessa sk experter drar sig heller inte för att hänga ut och smutskasta enskilda personer, vilket är det vidrigaste och smutsigaste sätt att få ut sina åsikter. Det är SMÅ människor som sysslar med smutskastning och det kommer att visa sig på ett eller annat sätt. Förmodligen kommer de aldrig heller att vinna någon Grand Prix! Tack igen! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >