Framåtbjudning.
Hur tycker du att man bäst tränar upp en ärlig framåtbjudningen på den unga hästen?
 
Framåtbjudning tränar du genom att vara konsekvent som ryttare, då menar jag inte (aldrig någonsin såklart) att bestraffa när hästen gör fel utan snarare konsekvent mot dig själv. Du får aldrig någonsin bli "klämmig" på en unghäst, då lär du den inte att gå fram för skänkeln.. Hästen ska reagera när du lägger till skänkeln, annars får du hjälpa den med antingen rösten, eventuellt eller spö eller någon som hjälper dig från backen.. Sedan måste man vara supernoga med att bara släppa benen och "åka" häst! Detta är nästan det viktigaste, att låta hästen misslyckas och tappa lite fart innan du sedan tar ny fart igen. Tänk dig som en sparkcykel.. Det är först när det börjar gå långsammare som du tar ny fart, inte i "förebyggande syfte". Då lär sig hästen ändå att du sitter där och underhåller det och kommer snart stänga av dig och dina ben.
Givetvis så är det beröm som gäller när hästen gör rätt - alltid! :)
 
Ett annat vanligt fel många gör när dom tränar in framåtbjudningen är att börja fokusera på huvudet och formen, glöm den! Sitt med en stilla och stadig hand och vänta ut att hästen själv hittar sin kropp och sitt dragläge. Är motorn igång (bakbenen) så kommer formen automatiskt. Strunt i hur det ser ut i början! :)
 
Du kan också motivera hästen lite extra genom att "busa" lite med den i början, detta gör jag alltid med lite äldre hästar som jag inte tycker är helt fram för skänkeln. Jag ber hästen galoppera på frammåt tex, att den ska svara på mina ben, lyssnar den inte så bryter jag rörelsemönstret genom att ge en kvickare hjälp - jag nästan överraskar den lite... Sedan ställer jag mig kanske i lite lätt sits några långsidor och bara låter hästen rulla och försöker be hästen om att nästan självmant springa fortare, tillochmed kanske uppmuntrar dom till att busa lite just för att dendär glädjen att röra sig frammåt är viktigt att kunna behålla in i den kommande samlingen..
Tänk på att inte ge hjälpen i takt till i hästen rör sig om du vill att hästen ska springa kvickare, utan vill du att hästen ska bli kvick i benen så måste också du bli kvick med din skänkel :)
Jag och fina Alfons, 4 år gammal!MalinKalin

http://malinkalin.blogg.se

Kul med inlägg om unghästträning! Bra förklarat med kvicka och inte klämmiga skänklar :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >