Gårdagens pass..




Ridpasset på Goodie igår var ljusår bättre än fredagens!
Jag var lite beredd på att få gå tillbaka till mer basic grejer och rida konsekvent där, men han var så fin så jag hade inte behövt det.
Jag gjorde dockdelvis det ändå, tränade egentligen inga svåra rörelser mer än möjligtvis piaff i slutet. Annars höll vi oss enbart till tempoväxlingar, vilket nästan är det svåraste tycker jag! ;)
Vi hade som vanligt ett långt uppvärmningspass där jag la fokus på att ha honom ärligt fram för skänkeln. Han springer på, men han är inte alltid helt ärligt fram utan tycker nog han "kan själv" litegrann. När jag däremot är konsekvent med detta så blir han alltid så himla fin och ligger mycket finare i handen på mig dessutom! Då blir han verkligen lätt att rida, och jag kan sitta och bara njuta...
Efter uppvärmningen la jag direkt fokus på tempoväxlingar, där bad jag om mycket samling och sedan mycket fram. Vi jobbade på att han skulle svara på att jag enbart satt till i sadeln och inte behövde jobba med skänklarna mer än möjligtvis hålla om då såklart! Jag vill komma ifrån detdär hackandet med skänklar och spända ben, jag ska kunna sitta med stilla ben och bara hålla om så ska han lyssna på det direkt. Goodie gör faktiskt det om jag bara tillåter honom, så det är mest att jag ska tänka på det själv.
I galoppen gjorde vi mellangalopp till samlad/piruettgalopp och i traven samma sak fast mellantrav till passage och ganska täta övergångar i lite böjning då han blev lite svårstyrd precis i övergångarna och gärna drog sig loss lite. Men efter några varv var han jättefin även i traven, och jag kan sitta till med avslappnade ben och bara tänka passage - älskar den känslan! Dock behöver vi såklart träna upp mycket styrka i passagen än, men det kommer om ett par månader tror jag.
Vi avslutade med lite tramp eller piaff då. Här har jag länge funderat på någon övning som kan tänkas passa Goodie.. Han har ju en kropp som absolut inte gör det lättare för honom att verkligen komma upp med ryggen och sitta i samlingen, men han lärde ju sig att göra dedär piruetterna så vi ska nog kunna träna in en minst lika fin piaff tänker jag. Bara jag kommer på rätt övning!
Först tänkte jag att man kunde gå från väldigt samlad galopp ner till piaff, eftersom han numera sitter otroligt fint i galoppen... Men jag känner Goodie alldeles för bra för det, jag är säker på att han kommer snappa upp det lite väl snabbt och det kommer leda till onödiga missförtånd.
Men så gjorde vi igår istället som så att vi gjorde halt, ryggade två steg och sedan fram i piaff - så himla bra! Han satt toppenfint och tänkte frammåt hela vägen i piaffen!
Ibland har vi problem med att Goodie ger sig iväg lite efter ryggningen, så detta tränade ju även att han fick vänta på mig efterhan ryggat - två flugor i en smäll kan man säga!
Det är dock oerhört viktigt att hästen verkligen tänker frammåt i piaffen, destomer på stället dom går desto mer frammåt måste dom tänka, annars blir det helt fel. Så denna övning är säkerligen inget som passar alla hästar, men för Goodies del var den toppen.
Jag vet hur han brukar vara också, får han någon vecka på sig här och komma på vad det är han gör som gör att jag blir så glad och ger honom massa beröm - så kommer han snappa upp det och då kan jag träna piaffen som vanligt igen. Men detta gör att han tänjer lite på gränserna och helt enkelt bygger upp sig så han ska orka sitta så mycket även om vi kommer i skritt/trav/passage in sedan (åtminstone är ju det de som är tanken såklart) men han behöver få sin lilla aha-upplevelse dendär killen. För viljan finns där, det är bara att han ska förstå hur han ska sätta ner sina hovar också ;)
 
Efter 3-4 gånger fick han avsluta, han gjorde det toppen alla gånger så tyckte inte han behövde gå mer. Men medans jag travade av honom passade jag på att träna slutorna som jag börjat göra det senaste. I låg form och mycket frammåt, under lättridningen. Detta har gjort otroligt mycket för honom (och mig)! Tappar han bjudning eller tvärning så ställer jag över några steg till skänkelvinkingoch sedan ställer jag om till en ny sluta igen, och som sagt i en lägre form och mer mindre tryck. Igår skulle jag nog kunnat sätta mig ner och begära lite till eftersom slutan i sig är väldigt uppsamlande så blir liksom inte riktigt "vanlig joggingtrav" heller, men jag gjorde inte mer med risk för att det skulle ge Goodie en negativ känsla nu när han gjort ett såpass bra pass. Avsluta på topp och behåll självförtroendet till nästa pass istället!
Goodie var nog väldigt nöjd med sig själv igår och såklart även jag, nu kändes det som han var tillbaka litemer på banan igen :)
 



ida

Hej

Om jag inte minns fel så hade du en ogilvy padd innan (kanske fortfarande har).
Men jag undrar lite vad du tyckte om den och om du har använt fårskinnspadd också och kan jämföra vad som är bättre/sämre med dem? Behöver nämligen nån form av padd nu till min häst och vet inte om jag ska välja ogily eller fårskinnspadd.
Tack på förhand och för en bra blogg :)


Jenny

Jag är så otroligt imponerad av hur duktig du är att hitta just rätt övningar för dina hästar.
Eftersom jag hade några år med Goodie innan han kom till dig igen vet ju jag hur svårt det var med exempelvis piruett galoppen. Och när jag sen fick veta hur du tränat den, förstod jag direkt hur absolut rätt ditt sätt och träna den var. Jag minns att jag frågade vem som gett dig övningen men att det var du själv som kommit fram till den. Jag är verkligen imponerad!
Likaså nu när jag läste om din passage övning! Du har en känsla i din ridning som verkligen är något speciellt!
Kram på er från gamla Jenny







 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >