Träna upp balansen i galoppen
Här kommer en övning som jag tycker om att rida på alla hästar, man kan anpassa svårighetsgrad utefter varje hästs utbildningsståndpunkt/ålder.. Det tränar både balans, lite styrka men också rakriktningen..
Man börjar i ett varv, detta fall höger galopp.. Följer fyrkanten, gärna i ganska friskt tempo och tränar på att försöka att bara sitta med och låta hästen galoppera. Inte om, utan snarare när hästen faller isär på det raka spåret så gör man en volt (voltens storlek anpassar man efter hästens ålder och utbildningsnivå) och fortsätter sedan ut rakt tills hästen helt enkelt "faller isär" igen.
Det viktiga här är att aldrig bromsa hästen med handen och backa den bakåt, här vill vi att hästen ska komma tillbaka och hitta balansen själv utav det böjda spåret på volten. Först då kan den gå ut på rakt spår igen..
Tanken med övningen är att du som ryttare inte ska göra mer än att styra med handen, knappt det heller ens..
 
För att sedan variera lite extra och göra det något svårare kan man istället göra endast en halv volt och sedan rida rakt fram på tex medellinjen eller kvartslinjen. Det kräver dock att hästen har hittat sin balans ganska fort när du rider in på det böjda spåret.
 
Viktigt att tänka på är att jobba på att hästen verkligen är rak på det raka spåret, och också att den spårar när man går in i volten.
Dessutom kan man lägga så många volter eller halvvolter som det behövs, om det bli 3 vissa långsidor och bara en nästa så är det de som gäller!
 
Med denna övning tillåter man hästen att få lite rum att faktiskt misslyckas och sedan hitta tillbaka helt själv, utan att du som ryttare är där och grejar för mycket. Detta är väldigt nyttigt för både häst och ryttare, och betydligt svårare än det ser ut!
 
Lycka till!
 
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >