Vad kan man göra med en unghäst/åring?
Många av er vill gärna läsa tips om vad man kan göra med sina unghästar och också de som alltså inte påbörjat sin inridning, jag tänkte skriva lite fler inlägg om vad jag tycker nu men skulle hemskt gärna höra eran åsikt om detta också!
Så, vad tycker ni är okej att göra med en häst fram tills det att dom rids in?
 
 
 Katarina

http://saganomensaga.blogg.se/

Det jag uppskattade väldigt att Murres förra ägare gjorde var att ha med honom ut som handhäst, träna de honom att vara ensam, tömkörde i skogen och löshoppade :)


Tora

Hantering framför allt! Att kunna borsta, kratsa, spola, tränsa osv utan att hästen är "olydig" och att man hittar en rutin kring förberedelserna. Det tror jag mycket på.


Anonym

Träna lasta och lasta av! Superviktigt! Samt hantering och tömkörning introduktion tycker jag är viktigt. Men hantering och lastning är A och O för en hästs framtid


My

http://www.myes.blogg.se

Det bästa rådet fick jag utav en domare för några år sedan; -Var lat med din unghäst!

Jag kan hålla med till 100% nu säger jag inte att man INTE ska göra saker med sin unghäst men oftast vill man för mycket på samma gång. Det är trots allt "jobbigt" för den unga hästen att just vara ung. Kroppen växer, oftast i otakt, helt plötsligt får man inte beete sig så som man brukar i hagen då man tydligen fått en "plats i gruppens hage" osv, detta är "mentalt/fysikt" jobbigt fast man inte kan tro det.

Jag tycker att föl/unghästar fram till hösten efter sommarbetet som 2,5 åringar kanske varit iväg på möjligtvis en "löshoppning/miljöträning" att lastast och åka och sedan göra ngt enkelt för att komma hem igen räcker långt. En positiv upplevelse.
Att sedan det vanliga "dagliga" fungerar som skrevs ovan med tex, hovslagare, spola bene, stå uppbunden, bli borstad osv räcker väldigt långt. Grunden är A o O. Att haft en sadel på sig underpromenad, träns med bett men inget "tryck" dvs en grimma över.

Så här har mitt upplägg sätt ut på ett ungefär, han är nu 2,5 år. Har löshoppats "borta" 2 gånger + 1 gång hemma. Promenad med sadel/träns utan "tryck" i munnen. Åkte transport utan "stress" lastningen tar max 3 minuter och han har aldrig krånglat. (Kanske kommer, vem vet) Mitt mål är 3-års testet, han växer mycket och nu ska jag börja med "inridning" dvs klänga-hänga och "åka" häst i skritt och trav, bjuder han själv för galopp blir det så. Detta sker först i paddock för tryggheten men så fort det känns ok och vi båda är "modiga" så följer vi med ett rutinerat och tryggt ekipage ut på en liten tur.

Jag tror helt enkelt på detta. att ta en sak i taget, allt kommer med tiden. Har man mål, dvs 3-års,kvalite osv så har man "facit" så får man bara backa stegen i tiden och se vad som behövs göras i den tidsepoken för att hinna resten. Vill man inte visa eller inte har en SWB häst så kan man ändå följa dessa riktilinjer, får man en bra grund att stå på =)

(Långt och kanske liiite rörigt men i det stora hela)

Kram M


Anonym

Köra in dem! Att kunna variera träningen med körning är optimalt i framtiden dessutom hjälper det unghästarn att stärka sin kropp utan belastning på ryggen.

Svar: Det kan säkert vara toppen för vissa håller jag med om! Dock hade någon fått betala mig mycket pengar för att någonsin sätta mig bakom tex en Fonzie eller Goodie ;D Men det är ju såklart individuellt från häst till häst... :)
JennyM Dressyr


Mandastillnert

http://WWW.mandastillnert.se

Vi har alltid vart noga med hanteringen av unghästarna. De har blivit bortstade, fått stå på gå gången osv. De har lönat sig de är otroligt snälla. 2,5 åringen som ska ridas in nästa år han tömkörs och promeneras för fullt nu :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >