It takes two to tango...
Jag har ett par gånger fått höra från människor både på internet och live som ifrågasatt mitt sätt att tänka när jag uppmuntrar till lite egna intiativ från hästens sida. Jag har ju "försvarat" mitt tänk även här, eller kanske inte försvarat utan snarare berättat att jag tycker det är lite roligt med hästar som visar mig att dom vill och att de försöker göra rätt...
 
Jag möter ofta människor som säger att det inte är ett beteende som i deras ögon är okej, jag måste "ta bort" det med en gång för hästen ska alltid vänta på mig som ryttare. Till viss del håller jag med såklart, och givetvis uppmuntrar jag det inte hela tiden utan det är i mitt tycke en avvägning på vart man är i utbildningen litegrann och hur jag har tränat det...
Vi kan för skojskull vända på det - vad har jag som ryttare gjort för fel innan för att hästen ens kan hinna tänka att den behöver ta eget intiativ?
Allting jag gör speglas av på min häst, rider inte jag aktivt och aktiverar den med nya saker och det är en arbetsglad häst så är det oftast också därför den hittar på egna saker. Hur kan man då berättiga att jag som ryttare får "bestraffa" hästen med att göra något som den vet att vi gör när den gjort något fel?
Jag är väl medveten om att hästar kan hitta på saker av sig själva också, men många gånger finns det ändå något som vi ryttare isåfall missat påvägen anser jag. 
Dessutom pratar vi ofta om att det man helst av allt vill ha hos en tävlingshäst eller en dressyrhäst i detta fallet är en arbetsglad individ och då tycker jag det kan kännas extra kul att ibland låta ens häst visa vad den vill göra för oss. Detta kanske inte innebär att jag uppmuntrar allting som händer som inte ska hända, men jag väljer alltid att ignorera eller göra något helt annat. Vet jag att någonting är befäst så är jag enbart tuffare genom att ignorera och göra om rörelsen, är det något hästen bjudit upp till för att den håller på att lära sig - då kanske jag istället glider med lite och låtsas att det var så jag menade... För i grund och botten gör ju inte hästen det för att vara elak eller för att den vill göra fel, tvärtom så försöker de så mycket de bara kan och hur kan man vilja försöka träna bort det?
 
Ingen kommer någonsin se mig köra in en sporre i sidan på min häst för att den inne på banan gör 7 byten istället för ett, eller slita den i munnen... Jag tror alla gånger man kan se istället ett stort leende från min sida och förmodligen kommer jag rycka på axlarna efteråt och säga att vi bjöd på lite extra allt istället. Jag kan inte bli sur på något som vi tränat som är svårt för hästarna och som de sedan gör på ett lätt sätt, trots att de inte behöver. Även om jag heller kanske inte klappar dom som jag gör när de gör rätt på min hjälp heller ;)
Men sedan gillar jag också att vara glad och påminna mig om att det är lite för stora djur vi sitter på ibland, hade de velat hade de gjort saker före oss hela tiden... Dressyr eller ridning innebär att det ska vara kul för två individer och inte bara för en!
 
 Jenny

Underbart!
Du är fantastisk i ditt tänk! Svårt att lära hästarna nya saker om de aldrig ens vågar testa om de förstod vad man ville?
Kram på dig.


Cicci

Hatten av!
Jag håller på att försöka lära min dam att byta galopp, på hjälpen. Hon byter fint om jag inte lägger mig i men vi är inte helt synkade. Så ibland byter hon medan jag förbereder. Jag brukar då låtsas som ingenting och rida vidare. Om jag i det läget korrigerar och säger att hon inte får, hur ska hon sen då lära så göra rätt? Ibland byter hon inte rent när jag ber henne, då går vi ned i trav, vänder tillbaka och börjar om. Oftast byter hon rent och då får hon beröm därefter. Ibland bjuder hon på extra byten och så länge de är rena låtsas jag som det regnat och kanske klappar om det var luftigt och fint, var det orent tar vi bara trav istället. Tror fullt ut på ditt sätt :) de måste vilja dansa för att behålla glädjen och viljan till arbete och om man systematiskt motarbetar deras egna uppbjudningar kommer de till slut fråga. Hur kul är ridningen då?


Sandra

Vad älskar ditt tänk, du är så positiv och blir verkligen inspirerad av ditt tänk inom ridningen.


Evelina

http://evelinablomqvist.se

Amen to this - hellre en lycklig häst än en lydig häst! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >