Tips på övning.
Jag erkänner att jag har slarvat med denna övning det senaste, men ibland "glömmer man" litegrann bort alla delar som man vill träna på för att man måste fokusera på så mycket olika bitar och det är också därför jag insåg igår när jag satt och red att jag behöver backa tillbaka lite...
 
Att rida en riktig hörnpassering där hästen spårar, där man får med sig hästen och samtidigt lyckas göra den klar inför uppgiften som komma skall - det kanske låter lätt? Eller?
 
En av de svåraste delarna i ett dressyrprogram tycker jag är hörnpasseringarna, man vill inte att det ska bli för mycket och inte för lite. Samtidigt måste man också förvalta dom väl eftersom det faktiskt är många gånger i hörnpasseringen som den kommande rörelsen förbereds. Det är också här du sätter ribban litegrann!
 
Men hur tränar man dessa hörnpasseringar bra?
Mitt första tips som jag tänkte skriva om idag är väl också kanske den första delen och den "lättaste" övningen. Man får välja själv om man vill använda ridbanan som man har den eller gör en egen, mindre fyrkant. Vill man kan man ju även ställa ut koner för att veta hur och vart man ska vara och hur långt/djupt ut i hörnet man ska komma.
Börja sedan i trav, gärna med lite korta steg och trava hela vägen fram till strax innan hörnet, sakta av och skritta sedan genom hela hörnpasseringen. Tänk här på fin och korrekt formning i innersidan, hästen ska spåra och får inte ge sig iväg frammåt utan ska vänta kvar tills du säger till. När du skrittat ur hörnet så kommer du fram i trav igen och travar fram tills nästa hörn där du ännu en gång bryter av till skritt.
Detta går lika bra att göra i galopp också om man vill det såklart!
 
Egentligen en väldigt simpel övning som går att utveckla betydligt mer, men nog så svår ändå tycker jag. Den visar också hur lydig häst jag har och hur mycket kontroll jag egentligen har genom dessa hörnpasseringar...
 
Kom ihåg bara att det också kan bli jobbigt för hästarna även om man tycker att det är ett ganska lugnt tempo man håller, det kräver ändå mycket av dom... jag är sådan som person att jag hellre  ligger strax under den magiska gränsen, snarare än träder över den så håll inte på för länge i sträck. Känner du att hästen blir trött så gå vidare till något annat och gör samma övning om en stund igen istället :)
 
 
 
 Julia Forsbacka

http://forcebacka.blogg.se/

Jag brukar också göra en övning som liknar denna som jag tycker är jättebra uppvärmning! Man travar på långsidorna men saktar av inför hörnet och kortsidan. Mitt på kortsidan gör jag en volt och går sedan in i den andra hörnan och sedan upp i trav igen. Är så bra med mycket övergångar, böjning och så mycket att fokusera på!


Den övningen sitter kvar i mig sen jag och Wilma var hos dig för några år sedan. Superbra övning och har man inga koner eller glömt ställa ut dem så går det likabra att föreställa sig 😊👍🏻 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >