JMDressyr - january 2016

Men Hej!
Hemskt mycket hej från en väldigt trött tjej!
Nu är vi påväg hem och jag har knappt tittat på telefon eller dator sedan vi åkte igår, jätteskönt! Hann inte ens packa med mig datorn så...
Men nu är vi påväg hem igen efter en riktigt rolig resa och jag kan inte låta bli att tänka att jag kanske skulle kunna hinna till stallet idag, haha!
Men de ska faktiskt få "vila" från mig idag så kommer jag pussa och krama på dom lite extra imorgon istället.
Veckan som kommer nu ser jag fram emot - det lär bli en rolig vecka känns det som! ;)
 
Nu tror jag det är dags för ett litet stopp strax, åkte precis förbi Nyköping - så vi har visst ett par timmar kvar ändå...! ;)
 


Fina bilder på alla tre!
Det blev också ett par bilder på dom alla 3 som faktiskt blev riktigt fina också såklart!
Passa på att fråga här nu på bloggen - Vilken av dessa 3 tycker ni mest om att läsa? :)
 
1. Lilla Fonzie :)
2. Vackra Sheeba
3. Gamlegubben Goodie ;)


Huuur söt?
Alltså kolla på denhär lilla killen... Hur söt är han inte?! ;D
 


Godmorgon
Lördagmorgon och jag är redan uppe! Det är dags för mig att åka och släppa ut alla hästar och göra klart allt inför våran lilla miniresa...
Jag hade tänkt hinna skritta hästarna lite och sådär så de får röra på sig också, och absolut senast halv nio måste jag vara hemma igen. Det blir svårt alltså ;)
 
Pysslade om och motionerade de alla 3 igår, de skötte sig riktigt bra alla tre faktiskt... Tillochmed Fonzie ;) Han fick springa och busa i ridhuset en sväng, Sheeba fick skritta lite och Goodie red jag. Dessutom hoppade jag upp och kände på Simone en sväng. Hon brukar ha lite lätt separationsångest när hon blir "lämnad" i ridhuset och det fick hon och jag träna på igår. Men det gick bra, det gäller att ge hästarna en uppgift så brukar det gå att lösa! Hon är faktiskt väldigt häftig, ser stor och lite tung ut men när man sitter på så ger hon en helt annan känsla. Ganska säker på att hon kommer ha väldigt lätt för de väldigt samlade rörelserna sedan ;)
Goodie var faktiskt väldigt duktig igår även han, vi tränar vidare på övergångar och igår kändes han faktiskt väldigt fin igen! Överlag så känns han väldigt fräsch i kroppen, om det är något så är han liksom bara spänd och väldigt taggad. Om 4 veckor får vi förhoppningsvis börja träna på för fullt igen!
 
Men nej, nu måste jag skynda mig. Hörs lite senare :)
 


Dagens träning!
Nu är jag precis klar med sista hästen och ska ta in det sista för att sedan ge hästarna kvällsmat. Här har vi dagens tränare....
 


Behöver det alltid vara tråkigt att arbeta?
Jag stöter ofta på människor som pratar (eller skriver) om hurvida deras hästar tycker om dressyrarbete eller ej. Personligen så tycker jag att det klingar lite fel i mig när människor säger att "Min häst gillar inte dressyr, den tycker bara hoppning är roligt!" och när någon säger detta till mig personligen så brukar jag alltid fråga varför...
Oftast får jag långa utläggningar på hur hästen blir lat och inte svarar på skänkeln, den blir stark och det är helt enkelt jobbigt och tråkigt att rida dressyr på just denna hästen.
Det är inte fel att eller om man nu tror att det är såhär, men jag hoppas att man isåfall tänker om efter detta! :)
 
En häst blir vad du gör den till, likväl som en häst föds oinriden så är den heller inte utbildad. Det är och kommer alltid vara ditt jobb som ägare/ryttare att lära hästen att arbete är roligt. Arbete SKA vara roligt! 
Har du som ryttare inställningen att hästen är jobbig, den blir stark och svarar inte fram för skänkeln - då är det ditt jobb att lära om hästen så att den istället blir tvärtom. Det behöver inte betyda att det är lätt eller går snabbt, men hästen är en spegel av dig själv och din ridning. En häst kan omöjligt veta hur den ska gå eller hur den ska lyssna om den aldrig fått lära sig det påriktigt.
Man kan jämföra det lite med oss själva, många människor idag tränar på något sätt - kanske lite löpning, ett litet gym hemma eller de åker kanske tillochmed iväg och tränar på gym. Hur många av alla dessa människor föds in i att tycka att träning är det absolut roligaste som finns? Jag har aldrig träffat en enda människa som, utan att ha provat, säger att ut och springa/jogga är det roligaste som finns. Inte heller har jag hört någon säga det efter kanske första gången... Men allteftersom man börjar lära sig tekniken, orkar längre, ser hur man förbättras, orkar mera i vardagen, äter bättre osv så tycker man att det blir roligare och roligare. Det finns dom som heller aldrig kommer tycka att det är det bästa som finns, men de gör det trotsallt för att få lite träning eller så gillar de känslan efteråt? Någon typ av motivation hittar man oftast om man ger det ett tag och sätter träningen i rutin, ellerhur?
Man kan tänka på liknande sätt med sina djur, de föds inte in i att tycka att dressyr (eller hoppning för den delen) är det roligaste som finns. Det krävs träning och åter träning! Givetvis också en hel del uppmuntran från ryttarens sida för att de också ska förstå när de gör rätt... En häst kan ju inte motivera sig med att den tex får en väldigt snygg rumpa av att träna mycket ;) Däremot kan en glad ryttare lära dom att se sambanden mellan vad som är rätt och jag är helt övertygad om att du kan lära en häst tycka något är roligt bara pga du som ryttare uppmuntrar den och ger den dom bästa förutsättningarna!
Skillnaden då mellan hoppning och dressyr är ju att en häst kan se väldigt pigg och glad ut inför ett hinder, den bjuder fram till det och vill över (vilket den också måste ha lärt sig från början för att kunna förstå sig på) och när hästen är trygg i detta och vet att det är just över den ska, så vill den också göra rätt. Dressyrhästar tillåts inte att dra iväg mot dressyrstaketen och springa och spana in saker att hoppa över, utan här är det en annan form av arbete som krävs - den ska vara "laddad" på ett avspänt sätt och med mer avspända rörelser. Även en hopphäst måste givetvis vara avspänd när den hoppar, men helheten är ju ganska olik om man säger så. 
Jag är säker på att hästarna som hoppar tycker om det, och jag tror även att alla dressyrhästar tycker det är urkul att hoppa ibland om man lär dom hur de ska göra! Samma sak när det kommer till de som säger att de bara hoppar och aldrig rider dressyr för att deras häst tycker det är tråkigt, till att börja med bör man rannsaka sig själv - vem är det egentligen som tycker det är tråkigt? Förmodligen sitter det mer hos ryttaren än hos hästen och många gånger är det just också anledningen till att ryttaren tycker det är tråkigt - för den har ju aldrig fått känna på hur det är när det blir rätt?!
Sedan finns det absolut en del hästar som kan tycka att det kan bli tråkigt med för mycket dressyrarbete och att de måste varieras mer osv! Det finns dock till viss del även bot mot detta genom att lära sig hur oändligt mycket man kan variera arbetet i dressyren i sig... Men samtidigt vill jag inte ta ifrån folk som varierar sitt arbete mycket med sina hästar med alla möjliga träningsformer - för det tror jag också är fantastiskt bra! Det jag säger är att de behöver inte vara ett måste för varken häst eller ryttare och det behöver inte kännas tråkigt, ta hjälp av en duktig tränare och berätta om era problem så lovar jag att ni snart kommer se en liten ljusglimt även i den biten! :) Som med allting annat i livet - det blir bättre!
 
 
 


Anky summer 2016
Detta schabraket är ett av flera väldigt fina som Anky tagit fram till sin sommarkollektion. Detta just är dock helt klart min nya favorit då den ser nästan grå ut vid första anblicken och sedan kan man bara ana att den skimrar i lite kopparfärgat glitter - så fint!
Det finns att förbeställa HÄR och till ett bra pris mot vad de flesta svenska butiker annars brukar ha...
 
Vad tycker ni? :)
 
 
 


Godmorgon.
Jag är helt oändligt trött och har ont i precis hela kroppen känns det som, men jag tror faktiskt inte det är någon magsjuka iallafall - så då kan man gå upp ändå! ;)
Idag är det samma rutin som de flesta andra dagarna, pyssla om hästarna, lägga lite extra tid på Sheeba promenad osv, rida Goodie och avslutningsvis lite träningar.
Imorgon åker ju vi på denna lilla kryssning som jag pratat om så jag ska försöka göra klart så mycket som möjligt redan idag så får jag förhoppningsvis mindre imorgon innan vi åker. Det kommer bli en väldigt tidig dag för mig som måste ta hand om alla 3 hästar innan vi åker. 3 tiden hade varit en lämplig tid att gå upp, men så elak kan jag inte vara och tvinga upp alla hästar så tidigt så får försöka lösa det på ett bättre sätt ;)
Satt förövrigt igår och förberedde lite inlägg till er, något av dom kommer upp idag så jag lovar iaf att det händer lite mer här på bloggen idag än vad det gjorde igår!
Men vi hörs lite senare!
Min bus!


Ett väldigt sent hej!
Hej på er! Jag har verkligen inte haft möjlighet att blogga på hela dagen... 
Jag var i stallet tidigt då hovslagaren skulle komma och sko/verka mina små hästar. Dessutom var det två stycken bonushästar på schemat idag som skulle verkas, förövrigt kan de vara jordens sötaste små shettisar! Får ta ett par fina bilder på dom en dag och visa er om deras ägare tycker det är okej ;)
Hästarna skötte sig bra, för första gången någonsin var det en del att göra på Fonzie! Känns äntligen som han börjar komma ikapp sig med allt som ska växa...
Ända fram tills slutet när jag släppte ut Sheeba och Fonzie gick det bra, då fick dock Goodie spelet eftersom han skulle stå inne 2 minuter till för att han skulle ridas.
Jaja jag vet ju hur han är så det var ganska väntat, dock har det eskalerat en del den senaste tiden och jag kan inte riktigt förklara varför...
Vilket fall blev hästarna fina iaf och det var som vanligt roligt att hoppa upp på Goodie, han han varit mindre spänd hade jag nog vågat mig ut i det fina vårvädret ;)
När jag hade ridit Goodie så fixade jag iordning resten av allt i stallet och allt eftersom timmarna gick började jag bli lite dålig. Tillslut åkte jag hem och la mig på soffan och det är väl ungefär i det skicket jag är i nu också... Lite bättre dock tror jag!
Jag har faktiskt lyckats bra den senaste tiden med tiderna och sömnen, minus att jag sover otroligt dåligt då... Så jag tror det kan vara att kroppen kanske helt enkelt sa att den var lite trött bara. Jag hoppas det eftersom resten av stallet har blivit magsjuka och det hade jag gärna kunnat tänka mig att slippa undan ;)
 
Jaja vila en stund till så är jag nog tillbaka imorgon igen! :)
 
 


Men alltså...
Jag och Goodie är inte riktigt på samma plan för tillfället, det känns lite smått jobbigt faktiskt! Det är andra gången på en vecka nu som Goodie springer på mig och denna gången blev det en riktigt ond och blå bula... Gissa vart?! Ja men självklart på min hälsena! Han är ute efter mina senor, jag är säker på det... 
Med tanke på har den ser ut just nu är inte jag säker på att jag får ner min fot i en sko imorgon igen, suck!
Tur jag har min Warp alltså! Tur för Goodie att hans matte tycker han oftast är bäst i världen för annars hade han nog blivit en billig häst ;)
 


Fråga om uteritt!
Hur tänker ni kring uteritter? Hur ofta rider ni ut era hästar? Kan också vara intressant att veta hur gamla dom är då antalet pass per vecka kan variera en del... Har ni någon "regel" kring hur mycket eller lite ni faktiskt rider ut och varför rider ni ut eller varför inte? :)
Oj vad många frågor... Men jag vill hemskt gärna se hur ni tänker kring detta då jag själv alltid haft denna delen väldigt klart för mig, fram tills Goodie kom tillbaka in i mitt liv ;)
 


Onsdag?
Är det onsdag idag? Jag har nämligen blivit lite veckovild här och var redan igår inne på att det var torsdag... ;) Var hemma ganska sent igår, men fick gjort nästan allting som jag skulle! Idag ska jag sätta mig och svara på mail, jag har nämligen inte kunnat komma in på min mail på läääänge nu. Dock kan det ibland fungera på mobilen, men det är inte alltid jag kan svara. Jag och teknik är just nu inne i en dålig period alltså!
Efter jag gjort detta så är det dags att åka till stallet, jag ska rida Goodie och Alfons plus att de andra två små virvelvindarna ska pysslas om.
Fonzie är mycket mer trevlig att hantera nu efter att han fått börja gå ut och leka med sina kompisar igen så om ett tag tänkte jag faktiskt börja vänja honom vid träns och sedan så smått tömköra litegrann! Dessutom är det också dags att vänja honom mer vid sadeln, inte för att han brytt sig nämnvärt hittills men jag har aldrig longerat med den och sådant så. Det är tänkt att jag ska göra någongång innan det är dags för bete... och det är ju faktiskt inte jättelång tid kvar... Enda anledningen till att jag längtar till hösten - jag får börja rida på min lilla pärla!
 
Just det, jag var ju ute med Goodie igår och trots alla dessa promenader på samma ställen de senaste månaderna så är han lika löjlig än... Jag har en riktigt fin, svullen tå idag tack vare honom. Det efter att samma skräckinjagade häck varit nära på att äta upp honom. Ska tilläggas att det gick 3 hästar i hagar jämte denna häck och Goodie försökte dra igång dom genom att stå och blåsa ut och piaffera jämte mig, men ingen av dom tyckte häcken var lika äcklig som han. När han sedan lugnar ner sig igen så är han som en gammal van ridskolehäst, men så plötsligt blixtrar busandet till igen och så börjas det... Goodie fick stå med sina kylskydd efter denna promenad, då är det illa ;)
Men han är samtidigt ganska charmig faktiskt! Min gamleman...
 


Promenad..
Jag och Goodie är ute på promenad...
Sedan är nästan allt klart i stallet redan, Sheeba är ompysslad och har fått röra lite på sig iaf :) Alfons är riden och var jättefin! Har tillochmed hunnit äta middagen jag hade med mig, duktig! ;)


Gårdagens outfit
Denna outfiten hade jag egentligen tänkt att ha i min och Goodies nästa film, men det blev ju lite lång tid där med tanke på skadan så ni får väl se den lite snabbt såhär istället... Såg dock att kameran inte tog upp det röda i schabraket så bra, men kanten och en snurra är precis samma röda som lindorna. Fint att matcha med kantbandet så tycker jag :)
 
 
Benlindor - Eskadron
Paddar - Eskadron
Schabrak - Capriole
Täcke - Kingsland


Godmorgon.
Tisdag idag och jag behöver verkligen skynda mig nu för att försöka hinna med allting. Idag måste jag få gjort lite grejer som jag dragit ut på ett tag som är mindre roligt och inte hästrelaterat, men alltid skönt att få sådant gjort! :)
Sedan ska jag till stallet och greja med hästarna, Goodie ska ridas och de andra ska pysslas om. Sedan ska jag rida Alfons en sväng både idag och förhoppningsvis även imorgon :) Kul!
Avslutningsvis är det dags för ett gäng träningar så det lär ta ett par timmar...
 
Alltså Goodie, jag och han var inte helt på samma plan igår... Vissa dagar är han värre än andra, och han stressar gärna upp sig om han inte har kontroll på precis allting tex på om några hästar är kvar ute i hagen och han inte ser dom.... Men jag fick mig iallafall ett gott skratt åt alla hans ticks och trix han håller på med!
Tillslut fick jag iallafall honom klar inför ridpasset och jag kanske borde ha insett att det skulle varit bättre om jag bara lät bli. Men upp kom jag och såfort jag tog tyglarna började han piaffera, jag bad honom om någon form av stöd i handen men det kunde jag liksom bara glömma... Man kan säga att han var som en liten fiolsträng hela han!
Den stora orsaken till det var att det ramlade snö från ridhustaket, vilket han aldrig någonsin brytt sig om de andra åren... Men klart är det en speciell tid för honom nu så!
Dessutom fick jag bara använda halva ridhuset för i andra halvan stod det hästätande maskiner. Jag hade verkligen behövt ett pass där jag fick jogga honom länge och göra massvis med övergångar tills han slappnar av, men det är ett par veckor kvar så jag får istället hoppas på att han lugnat sig tills imorgon. 
Kändes inte alls kul att hoppa av och känna att man inte åstadkommit någonting på passet, mer än möjligtvis gjort Goodie lite extra glad och pigg. Så vi kanske skulle skrittat för hand en sväng istället, det hade helt klart varit med givande för oss ;)
Jaja, sådär är det ibland och jag har inte så mycket som jag kan göra åt det tyvärr utan det är som det är just nu. Får härda ut ett litet tag till bara så.
När Goodie själv däremot inser att han kanske gått över gränsen när han trampat på mattes tår, gett henne en fläskläpp, puttat omkull henne och sådär - ja då kan han bli ganska mysig! Man får inte vara dum, matte kan tydligen aldrig vara sur särskilt länge när han bjuder upp till kram och pusskalas... ;) och jaaa, jag vet att han är lite ouppfostrad ibland men han väger upp det med mycket andra fina egenskaper, haha!
 
 


V-logg fail!
Jag var på skapligt dåligt humör idag då jag tog mig i kragen och tänkte göra min första videologg... Kameran krånglade för mig, minneskorten tog slut hela tiden och Goodie var helt vild... Det kanske inte är meningen helt enkelt ;)
Jag får ge det ett nytt, sista försök någonannan dag när jag har en mindre spänd häst...! 
 


Extra fina!
 


Måndag!
Godmorgon!
För min del väntar det nu en fullspäckad vecka, med en hel del roliga saker. I helgen ska jag också iväg på en liten kryssning, det är en julklapp från... vi får väl säga svärmor då så alla förstår ;) Min största oro är dock att jag måste lösa så någon hjälper mig med hästarna, typiskt nojiga hönsmamman här. Egentligen är det mest att jag inte har så mycket roligt att erbjuda tillbaka om någon vill hjälpa mig, jag menar att skritta Goodie i 30 minuter med lite trav och galopp? Jaja, jag får väl se till att gå upp i tid så kanske jag kan lösa det själv...
Om precis en vecka är det nu också bestämt att Goodie flyttar, det ska bli väldigt spännande dethär. Jag har ju inte alltid varit de största "fanet" av ridhuset tyvärr, det var dock många år sedan jag inte trivdes att ens vara där och träna och mycket har förändrats sedan dess! Nej, det blir nog bra tror jag :)
 
Igår blev alla hästar ompysslade, Fonzie var den enda som fick nöja sig med en längre mysstund och lite borstning i boxen. Sheeba blev ryktad och fick gå ut och promenera, Goodie fick som ni såg ett pass i ridhuset (han kändes jättefin!) och dessutom satt jag upp på Alfons en sväng och red. Ni som hängt med ett tag vet att jag var med och red in honom för två år sedan, så han är hela 5 år nu! Lika fin för det ;) Kul med en mer intensiv helg där jag fått rida en del, det har min kropp saknat kan jag tala om...
Men nu ska vi igång minsann, det har jag bestämt!
Jag och fina Alfons förra våren tror jag? Visst är han en riktig "liten" snygging? :)


Bästa Goodie!
Dagens höjdpunkt - vi har gjort vårt första byte! Visserligen bara ett helt vanligt "uppvärmningsbyte" utan samling och chest men vi kom ihåg hur man gör och Goodie blev jätteglad! Eftersom vi inte rider på annat än stora linjer och jag ändå skulle byta varv på en diagonal så provade vi... Knappt så vi gjorde så avspända byten ens när han gick förfullt ;) Fina Goodie!
 


Fri tillgång...
Dethär med fri tillgång till grovfoder är något som jag alltid velat ha till mina hästar, det verkar ju helt klart vara det absolut bästa om man kan få det att fungera på något smart sätt.
Igår när jag kom till stallet var de andra i stallet, i full fart med att köra ut dessa foderhäckar i hagarna och nog verkar det redan vara en riktig hit för hästarna som alla stod och åt efter en liten stund. Vad mycket det dessutom kommer underlätta med färre fodringar och att istället bara köra ut en bal ensilage när det behövs!
Dessa finns att beställa hos Jakobs maskin.
 
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >