Behöver det alltid vara tråkigt att arbeta?
Jag stöter ofta på människor som pratar (eller skriver) om hurvida deras hästar tycker om dressyrarbete eller ej. Personligen så tycker jag att det klingar lite fel i mig när människor säger att "Min häst gillar inte dressyr, den tycker bara hoppning är roligt!" och när någon säger detta till mig personligen så brukar jag alltid fråga varför...
Oftast får jag långa utläggningar på hur hästen blir lat och inte svarar på skänkeln, den blir stark och det är helt enkelt jobbigt och tråkigt att rida dressyr på just denna hästen.
Det är inte fel att eller om man nu tror att det är såhär, men jag hoppas att man isåfall tänker om efter detta! :)
 
En häst blir vad du gör den till, likväl som en häst föds oinriden så är den heller inte utbildad. Det är och kommer alltid vara ditt jobb som ägare/ryttare att lära hästen att arbete är roligt. Arbete SKA vara roligt! 
Har du som ryttare inställningen att hästen är jobbig, den blir stark och svarar inte fram för skänkeln - då är det ditt jobb att lära om hästen så att den istället blir tvärtom. Det behöver inte betyda att det är lätt eller går snabbt, men hästen är en spegel av dig själv och din ridning. En häst kan omöjligt veta hur den ska gå eller hur den ska lyssna om den aldrig fått lära sig det påriktigt.
Man kan jämföra det lite med oss själva, många människor idag tränar på något sätt - kanske lite löpning, ett litet gym hemma eller de åker kanske tillochmed iväg och tränar på gym. Hur många av alla dessa människor föds in i att tycka att träning är det absolut roligaste som finns? Jag har aldrig träffat en enda människa som, utan att ha provat, säger att ut och springa/jogga är det roligaste som finns. Inte heller har jag hört någon säga det efter kanske första gången... Men allteftersom man börjar lära sig tekniken, orkar längre, ser hur man förbättras, orkar mera i vardagen, äter bättre osv så tycker man att det blir roligare och roligare. Det finns dom som heller aldrig kommer tycka att det är det bästa som finns, men de gör det trotsallt för att få lite träning eller så gillar de känslan efteråt? Någon typ av motivation hittar man oftast om man ger det ett tag och sätter träningen i rutin, ellerhur?
Man kan tänka på liknande sätt med sina djur, de föds inte in i att tycka att dressyr (eller hoppning för den delen) är det roligaste som finns. Det krävs träning och åter träning! Givetvis också en hel del uppmuntran från ryttarens sida för att de också ska förstå när de gör rätt... En häst kan ju inte motivera sig med att den tex får en väldigt snygg rumpa av att träna mycket ;) Däremot kan en glad ryttare lära dom att se sambanden mellan vad som är rätt och jag är helt övertygad om att du kan lära en häst tycka något är roligt bara pga du som ryttare uppmuntrar den och ger den dom bästa förutsättningarna!
Skillnaden då mellan hoppning och dressyr är ju att en häst kan se väldigt pigg och glad ut inför ett hinder, den bjuder fram till det och vill över (vilket den också måste ha lärt sig från början för att kunna förstå sig på) och när hästen är trygg i detta och vet att det är just över den ska, så vill den också göra rätt. Dressyrhästar tillåts inte att dra iväg mot dressyrstaketen och springa och spana in saker att hoppa över, utan här är det en annan form av arbete som krävs - den ska vara "laddad" på ett avspänt sätt och med mer avspända rörelser. Även en hopphäst måste givetvis vara avspänd när den hoppar, men helheten är ju ganska olik om man säger så. 
Jag är säker på att hästarna som hoppar tycker om det, och jag tror även att alla dressyrhästar tycker det är urkul att hoppa ibland om man lär dom hur de ska göra! Samma sak när det kommer till de som säger att de bara hoppar och aldrig rider dressyr för att deras häst tycker det är tråkigt, till att börja med bör man rannsaka sig själv - vem är det egentligen som tycker det är tråkigt? Förmodligen sitter det mer hos ryttaren än hos hästen och många gånger är det just också anledningen till att ryttaren tycker det är tråkigt - för den har ju aldrig fått känna på hur det är när det blir rätt?!
Sedan finns det absolut en del hästar som kan tycka att det kan bli tråkigt med för mycket dressyrarbete och att de måste varieras mer osv! Det finns dock till viss del även bot mot detta genom att lära sig hur oändligt mycket man kan variera arbetet i dressyren i sig... Men samtidigt vill jag inte ta ifrån folk som varierar sitt arbete mycket med sina hästar med alla möjliga träningsformer - för det tror jag också är fantastiskt bra! Det jag säger är att de behöver inte vara ett måste för varken häst eller ryttare och det behöver inte kännas tråkigt, ta hjälp av en duktig tränare och berätta om era problem så lovar jag att ni snart kommer se en liten ljusglimt även i den biten! :) Som med allting annat i livet - det blir bättre!
 
 
 Jeanette

Mycket bra inlägg 😊. Håller med till 100 procent!


Cicci

Jag tror att det stämmer till 99%. Men det finns alltid undantag ;) jag har en sån, trivs inte med att träna dressyr på bana med går bra både på fält och i skogen och på vägarna. Går att tömköra och hoppa på bana med glädje men någonstans på vägen tappade hon glädjen i ren dressyr (utan bommar) på just bana. Den andra jag har är inte alls det problemet med, men så är de som natt och dag i personligheterna med ;) nyckeln till en arbetsglad häst är variation, hur mycket och vilken typ är upp till varje häst utifrån dens behov. Tror jag :) variation kan vara galopp i skogen eller ett joggingpass, beroende på om hästen heter Quinnie (min häst ;)) eller Goodie. Båda mår bra av sin egna variation men de skulle inte må bra av varandras :) (för att förtydliga, variation kan såklart vara mer, det här var ett exempel) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >