Lång och låg i formen..
Jag frågade ju er för ett par dagar sedan om hur ni gör med era hästar, om ni rider de långa och låga. Jag fick en hel del kloka svar!
Men jag tänkte nu skriva hur jag tänker kring detta...
 
Så till en början måste man se till sin egen häst, har du en häst som gärna blir lång, låg och framtung så ska du absolut inte rida den så jämt. Har du tvärtom en häst som gärna blir kort och hög så är det ju samma där - du ska alltså träna hästen där den är som minst bekväm, oftast... Det är så dom stärker sig.
 
Däremot, oavsett vilken häst jag sitter på (de flesta hästar idag som jag själv rider är mer av det andra alternativet alltså att de gärna gör sig höga i nacken) så börjar jag alltid i en lång och låg form och bara joggar igång.
Jag skrittar alltid först och jobbar i skritten, (om det inte är en väldigt ung häst då skrittar jag fram dom enbart förhand så jag kan börja trava direkt när jag kommer upp för att släppa på eventuella spänningar) sedan börjar jag trava och har jag en häst som gärna blir lite låst i sin rygg så går jag alltid över till att galoppera den lång och låg istället. Kanske tillochmed i lite lätt sits?
När jag känner att hästen har släppt ner mig och slappnat av i hela sin överlinje så börjar jag eventuellt jobba den mer och kanske plockar ihop formen. Har jag däremot ett lugnt joggingpass på schemat så innebär det nästan alltid en lång och låg form genom hela passet. Ska jag tvärtom - träna mer och styrketräning så plockar jag upp dom litegrann allt eftersom. Men känner jag att jag tappar detdär avspända härliga känslan som jag hade i galoppen tex när jag stod där i lätt sits, så brukar jag även mitt i en rörelse, se till att jag kan variera formen.
Om jag nu tex gör en rörelse som är lite samlande som hästen kanske själv tappar lite bjudning i och trycker upp sin nacke, så avslutar jag kanske den övningen med lite lättridning, fram i traven, ner med näsan - tänk och gör om övningen tills jag kan rida den i en avspänd form eller kanske tillochmed göra rörelsen i den långa och låga formen. Det beror ju dock såklart på hur utbildad hästen är, det går inte första gångerna utan då får man kanske nöja sig med en bit i taget. Lite som jag pratat om innan att man aldrig behöver gå över gränsen på det hästen tycker är för jobbigt, utan man tränar dendär gränsen längre och längre framför sig.
 
Jag tycker alla hästar bör få värmas upp och avslutas i en lång och låg form, men det ska ändå vara jobb. Jag ska inte sitta med slängande tyglar när jag värmer upp och noll kontakt. När jag sitter på ryggen så är det jobb som gäller, allt för att hästen ska jobba så rätt som möjligt när jag sitter däruppe. Vi sitter ju trotsallt på ryggar som inte alls är gjorda för att ha oss där, då tycker åtminstone jag att det är viktigt att försöka tänka på hur de bäst bär upp oss på musklerna istället för ryggraden.
 
Det svåraste enligt mig är att få hästen att gå lång och låg men ändå ha ett stöd och att nosen inte hamnar bakom lod. För att komma dit och kunna träna det finns det mycket olika saker man kan träna. Men jag brukar tänka på att ibland sitter jag själv gärna och grejar mycket, vilket nästan hämmar hästen till at ta stöd. Därför försöker jag påminna mig själv att ibland bara lägga fram min hand stilla och vänta på att hästen själv tar ett jämnt stöd. Det är många gånger som hästarna gör det, plus att jag får träna på att jag inte alltid behöver ha full kontroll. Det handlar lite om att ge och ta trots allt :)
En del hästar behöver också gå mer frammåt för att kunna ta stödet längre fram, alltså att du behöver driva fram detdär stödet så du slipper ha glappiga tyglar. Man får prova sig fram litegrann till vad som passar bäst.
Har man en häst som däremot drar iväg i en lång och låg form så är jag noga med att inte sitta och dra den tillbaka, då föredrar jag hellre att hitta på saker hela tiden som gör att den väntar kvar hos mig av ren nyfikenhet. Så jag sitter tex sällan på en sådan häst och rider varv, på varv, på en fyrkant eller en stor volt. Ut och hitta på saker, och det är nyttigt att kunna träna lika mycket i hög form som i låg form :)
 Sara Weiberth

http://saraweiberth.blogg.se

Detta är typ den enda jag tränar på med min fyraårig som gärna blir hög i nacken och kommer in med nosen och "knäpper av". Neråt framåt med nosen och fram till bettet men som du säger är det svårt att få dom långa och låga och samtidigt inte fälla in nosen i den långa låga formen utan komma fram till bettet. Jag resonerar precis som du att det kan vara bra att våga vara still men handen och låta hästen själv komma underfund med att ta stödet där framme, men det är inte helt lätt alla gånger, och ibland behöver han gå ännu mer fram för att han ska hitta stödet! I slutändan så vet jag att man får igen allt arbete man lägger på detta när man ska vidare i utbildningen sen!


Emelie

http://emlacarlen.blogg.se

Superbra inlägg. Man får en liten tankeställare och även lite nya idéer om hur man själv ska lägga om passen DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >