Man behöver kanske inte alltid lägga sig i saker man inte har en aning om...
Har ni sett ett av de senare tillskotten hos Andreas Helgstrand? Det är dessutom fantastiska Emma som rider denna Revolution som är en 3 årig, godkänd hingst och fantastiskt fin!
 
 
När jag såg denna filmen så tänkte jag "jösses vilken tur att inte jag rider den, för jag hade då aldrig orkat ge den så mycket plats i sina rörelser som den behöver.." Här skiljer jag nog mig mot en del andra "hästkunniga" människor. Åtminstone de som själva vill påstå sig vara väldigt hästkunniga...
Jag har full förståelse för att man tycker att aveln är påväg åt fel håll, men det vet definitivt inte denna hästen om och han har själv inget med det att göra. Emma som sitter på är en av de mest sunda unghästberidare jag någonsin träffat, och jag vet också att Andreas själv har ett väldigt sunt tänk kring sina hästar. Men man ska inte glömma att det är också ett jobb för dessa människor och att de faktiskt lever på sina hästar, och ja det kan man också tycka vad man vill om men det är ju faktiskt delvis alla vi som äger hästar som bidrar till att det fungerar så som det gör idag... 
Vilket fall, när jag läste kommentarer kring denna på Facebook så slog det mig för första gången hur gärna jag verkligen ville lägga mig i diskussionen, trots att jag lovat mig själv att aldrig göra det! Diskussion är viktigt tycker jag, men det blir sällan bra diskussioner ändå på ställen som tex facebook. Det blir för många olika typer av hästmänniskor och åsikter som är så långt ifrån varandra att de helt enkelt aldrig kommer kunna mötas och jag är och kommer aldrig vara intresserad av pajkastningen som istället blir.
Hästen var för stor, den var för ung, inriden alldeles för tidigt, Den rör sig för stort, den rör sig för mycket, han går i för högt tempo, den var svindyr och därför fick den inte se något annat än fyra väggar i ridhus, aldrig gå i hage, aldrig ridas ute, aldrig gå utan skydd, sadeln låg fel, den kommer dö i förtid och jag såg tillochmed en kommentar som påpekade hurvida Emma satt på hästen... Sedan ägs den ju utav Andreas och hans träningsmetoder är ju vidriga så - alltså påriktigt?
För det första - Andreas stall är en av få elitstall jag varit i som inte mörkar ner saker och ting såfort man kommer innanför stallens väggar. Jag har sett i flera dagar hur det går till "behind the scences" och har aldrig reagerat på hur någon behandlat eller tränat en häst där. De är fantastiskt skickliga ryttare och hästskötare allihopa!
För det andra - ja, hästen är stor och ung. Men så ser många av dagens hästar ut och de rids många gånger in långt före denna. Jag vet en del andra grenar som börjar träna sina hästar långt innan vi börjat sitta på våra och sedan om det är bra eller ej låter jag vara osagt. Personligen tror jag på att vänja en kropp långsamt vid belastning, även när de är unga (givetvis inte för unga som i mitt tyckte är runt två år och yngre) och det vet jag att åtminstone Emma är otroligt sund med. Hon rider inte sina unga hästar varje dag och även dessa har viloperioder, dessutom går många av dom i både hage, på deras stora galoppbana osv. Det är heller inget de skyltar med för att det ska se bra ut utåt sett utan så fungerar de där, nej de går kanske inte i skog och mark som skogshästarna i Sverige gör. Men jag vet inte hur gärna man vill sitta i Danmark och rida på deras oändliga åkermarker som är förövrigt av näst intill platt mark och dessutom blåser det ju så man nästan förfryser. Jag menar när du istället har allting på denna stora gård som en häst kan tänkas behöva...
Fungerar den i hage så lovar jag att den går ut, men det är klart att det vet ju redan människor som kommenterar att de gör dom inte för att...? De har varit där och sett detta med egna ögon? Njaa...
Den kanske går med skydd? Det kommer definitivt inte vara det den dör av i förtid iaf!
Emma är en av få unghästberidare som jag idag skulle kunna tänka mig själv att ta hjälp av när det kommer till Fonzie, de som känner mig vet att det är väldigt stort med tanke på hur oerhört skeptisk jag är idag till vissa bitar i dagens unghästutbildning. Jag har sett långt ifrån hur alla jobbar med sina unghästar och de finns en hel hög med duktiga beridare, men det är få ryttare jag ser upp till så mycket som Emma och hennes chef/kollegor. Att Emma ens klarar av att rida en såhärpass stor hingst med så mycket power och rörelse med sin lilla kropp och sina alltid lika fina och perfekt "timeade" hjälper, talar ganska mycket väl om hur fantastiskt skicklig hon är. Rör sig en häst såhär naturligt så behöver de gå mycket fram för att ens få plats, och det är ju fantastiskt att hon då lägger sig på en sådan nivå för att anpassa sig efter hästen istället för att plocka ihop den och börja tänka samling? Det hade nämligen många andra ryttare gjort i ett sådant tillfälle och förmodligen aldrig fått någon riktig rätsida på hur denhär hästen egentligen fungerar...
Det finns alltid olika synvinklar på saker och ting, jag kan förstå hur många tänker! Men bara för det så kan jag absolut inte alls förstå varför man behöver uttrycka sig om saker som man inte har någon som helst aning om? Man glömmer också gärna av att det faktiskt bara var ett år sedan som "ryttaren som red Fifty Fifty" höjdes till skyarna efter ett par väldigt fina ord från världens bästa ryttare - Charlotte Dujardin. Då var självklart Emma en helt fantastiskt ryttare och min mail svämmade näst intill över av folk som ville komma och träna för henne. Det är samma skickliga ryttare som sitter på denna Revolution, och jag vet med all säkerhet att hon gör sitt absolut bästa för att få ett så bra grundjobb som möjligt gjort på även denna häst! :)
 
Kom ihåg också att dessa typer av filmer och även bilder som läggs upp på tex försäljningshästar och hingstar är när allting ställs på sin spets, även dessa hästar rids betydligt mer ekonomiskt (om det går) när de rids hemma...Caroline Johansson

Jättebra inlägg i debatten Jenny! Jag tycker väl också saker om den här hästen (och vart aveln är påväg). Jag tycker även saker om att man rider en treåring med sporrar, men har kommit fram till att det enda jag sett är ett youtubeklipp och att Emma förmodligen har lite bättre koll på sina hjälper än vad jag skulle ha om jag satt på en treåring. Så jag håller bara tyst ;)


Helena Gustafsson

http://gossegosen.blogg.se/

Jag tänker mest att du blivit för personligt påverkad utifrån det du skriver här . Du har en relation till Helgstrand och c/o och ditt svar blir utifrån det . Jag tycker diskussionen på FB ang klippet du valt att nu diskutera på din blogg , har merparten sunda reflektioner i det att de inte faktiskt fastnar i något personligt eller relation till några personer .
Jag tycker du borde våga kommentera i själva diskussionen du nu kritiserar - istället för att inte säga något men sen skriva på din egen blogg i massor . Du uttrycker dig väl i ord, är sansad och rätt proffsig i svar osv allmänt . Så varför inte delta i debatten när den sker ?

Svar: Fast diskussionen på tex Facebook är ju på ett helt annat sätt hetsig och det är något jag personligen tycker blir fel. Jag diskuterar aldrig något med någon om de börjar gå till personangrepp för att jag tycker det är så patetiskt.
självklart har jag en personlig relation till dessa personer, hur skulle jag inte kunna ha det efter att ha suttit i deras ridhus i timmar och beundrat deras ridning och hästar? Emma själv är ju också en bra vän till mig och hon har lärt mig fantastiskt mycket, så varför skulle jag inte kunna få försvara dom på ett mer personligt plan?
Anledningen att jag skriver något här är för att på bloggen går det betydligt lättare att hålla det på en bra nivå, sen om någon skulle råka se vad jag skrivit som inte håller med så har ju åtminstone jag fått säga vad jag tycker och också fått förklara, människor behöver inte hålla med men på Facebook handlar det inte längre om diskussioner utan ren och skär pajkastning och det kommer jag aldrig ge mig in i... Varför skulle jag? :) Det som skrivs är ju också väldigt felaktigt i många avseenden för folk har egentligen ingen aning, min blogg är mitt forum där jag kan skriva av mig om hur jag känner och jag vet faktiskt att det många skriver är fel och jag tycker det är orättvist, oavsett om det handlar om just Andreas, Emma eller någon annan känd ryttare! :)
JennyM Dressyr


Jeanette

Jag brukar inte heller lägga energi på att kommentera i diskussioner där jag anser att det är mer smutskastning än konstruktiv kritik. Men när jag läste kommentarer i detta inlägg på fb kunde jag fattar inte låta bli. Inte för att min kommentar egentligen gör någon skillnad men jag tyckte att man nog klev över gränsen för vad som är acceptabelt. Mycket var i mina ögon rena påhopp och anklagelser helt utan grund. Jag tycker att innan man slänger ur sig precis vad som helst ska man ta reda på fakta. Jag tror tyvärr att mycket av sånt här bottnar i avundsjuka och okunskap.

Svar: Jag håller helt med dig! såg också din kommentar och tyckte den var väldigt välskriven! Som sagt, det är inte okej när det blir rena personangrepp och människor som uttrycker sig gör det, helt utan grund... De har egentligen ingen aning helt enkelt. Det är ju inte bara när det gäller Andreas, utan många ryttare idag som får skit kastat på sig...
JennyM Dressyr


Ylva

Jag skrev en kommentar som nog kan uppfattas vassare än vad det var menat. För jag undrade verkligen om det ska se ut sådär. Och det undrar jag om rätt många hästar på varierande nivå inom dressyren. Jag tittar mycket hellre på när proffsen vardagsrider än i tävlingsform för jag tycker att det ser trevligare ut (såklart, inte lika jobbigt). Men så har jag ju inga som helst tävlingsambitioner och ser på dressyr som ska användas för hästen- inte hästen för dressyr, vilket verkar glömmas bort tom på små lätta tävlingar. DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >