Upplägg med unghästar?
Hej! Har följt din blogg nu ett tag, och jag tycker verkligen den är super intressant att läsa! Fick sälja min häst i somras pga värk, men har nu köpt ett dressyrsto på fyra år som jag ska försöka komma igång med igen. Jag hade gärna velat läsa hur du väljer att lägga upp träning för unghästar? Du har ju ändå mycket erfarenhet av vad det jag har förstått :)... Hur tänker du kring hagar, ridning och hantering? Hoppas du har tid/lust att svara, skulle vara väldigt intressant att få höra din synpunkt! Kämpa på här i kylan, vi är många som längtar efter lite pluss-grader igen! Styrkekramar
 
Vill börja med att säga - tack! Kommentarer som dessa gör mig verkligen så himla glad ska du veta, så stor kram till dig! ♥
 
Spännade med en unghäst, det är alltid lite extra att forma en unghäst tycker jag! :)
 
Det är mycket jag försöker tänka på och ta hänsyn till när jag börjar med unghästar, vad vill jag göra med dom? Vad är målet? Om inte jag äger den själv så är det ju viktigt att ta reda på vad ägaren vill att jag ska göra så vi är på samma plan. I Sheebas fall tex har jag fått fullt förtroende att helt enkelt göra som jag hade gjort med min egen häst, vilket jag självklart tycker mest om. Där försöker jag alltid vara uppmärksam på små grejer som gör att unga hästar för dendär extra vilan, om det är några få dagar eller veckor det handlar om kvittar. Men jag vill inte rida på en slutkörd unghäst - jag vill ha glada hästar som vill jobba i många, många år framöver! Sedan är jag noggrann med dessa längre vilor, också beorende lite på hur långt de har kommit, hur fort det gått osv. Sedan är ju det väldigt individuellt hur olika hästar klarar olika former av träning, men att vila unghästar gör oftast mer nytta än det förstör brukar jag tänka. Det enda som är tråkigt är ju när de tappar muskler och kondition. Men med en bra grund så bygger man också snabbare upp det :)
 
Annars är jag ganska noga med att inte rida för många dagar i veckan, de går oftast lika många dagar i veckan som år de är gamla, alltså 3 år - 3 dagar 4 år - 4 dagar osv. Till de är runt 6 - 7 år gamla. Då räknar jag dock inte med vilor osv, en 3 åring går ju inte 52 veckor om året. Åtminstone inte hos mig! Men som sagt det anpassar jag lite efter hur de känns, men alltid med minst en längre period.
 
När jag lägger upp ridpassen så gör jag det oftast med uttänkta rutiner, när de är små och oerfarna tycker jag detta är jättesmart. Oavsett om det handlar om att lära dom stå still vid uppsittningen eller när de ska börja lära sig sidvärtsrörelser så gör jag det alltid på samma sätt och i samma ordning, allt för att de så enkelt så möjligt ska kunna göra rätt - helst utan att förstå vad de gör! Med det menar jag att första gången de utövar något som de aldrig gjort innan så kommer de ju inte veta att de gör rätt, men när de sedan lär sig det och gör det av ren rutin så förstår de också lättare vad som är rätt eller fel. När en häst sedan känns trygg i det så kan man gå vidare och då tror åtminstone jag på att du har en häst som har både tillit till dig men också sig själv och det tycker jag är oerhört viktigt.
 
Jag försöker också variera passen på de unga hästarna, det blir lätt att eftersom de inte kan så många "svåra grejer" än så gör man alltid samma saker i samma ordning och lika länge. Missförstå mig inte nu, eftersom jag precis skrev att rutiner är bra för att få dom att lära sig. Utan i detta fallet tänker jag snarare på att man lägger extra fokus på olika saker. Jag värmer upp som vanligt kanske, men vill jag träna galoppen lite extra så är det kanske det enda jag gör ena dagen och tar trav eller skritt den andra eller tredje. Jag tror att det är lika viktigt för en ung häst att inte alltid träna precis samma muskler på samma sätt, varje dag. När jag lär in något nytt så gör jag tex det bara tills jag är nöjd och sedan massa klapp och beröm och därefter slutar jag. Har jag ridit 15 minuter? Ja, men så blev det just det passet. Jag nöter aldrig! Inte till en början!
 
Sedan kommer det till uteritter, kanske kavalettiträning och tömkörning osv. Jag försöker tänka på att också variera mig här beroende på vad det är för häst jag sitter på såklart. Är det tex en väldigt nervig häst så blir det kanske mer ridning på hemmaplan tills vi är trygga i det båda två. Är det en häst som lyfter lite sämre på benen och snubblar sig igenom bommar, då kanske jag inte använder det mer än några få gånger - ja men ni förstår? Det gäller att anpassa så mycket som möjligt och att  du som ryttare känner dig trygg men att du känner att det du gör också gör din häst trygg. Förhoppningsvis ska man trots allt ha sin häst i många år, så hellre lägga stor vikt i detta än att pressa fram allt som går för att rida "häftigt" för stunden. För det slår alltid tillbaka...
 
När det kommer till hagar och hantering är det samma sak där, hitta något som fungerar för er! Jag ser dock själv helst att unghästar får gå i en hage där de kan röra sig i den gångart den vill, alla stall har inte tillgång till de största och kuperade hagarna och så är det ju då. Men går det så tror jag absolut man får en mer hållbar häst av det. Sedan behöver man ju kanske inte låta dom springa "skiten" ur sig heller, men som sagt tror jag på att man ska lyssna på hästen i fråga. Jag har själv stått med en unghäst som trivdes i särklass bäst i sin egna box ett tag, till min stora förtvivlan... ;) Han var dock uppväxt innan det i stora hagar där han kunde springa hur han ville, men plötsligt en dag så ville han helt enkelt inte ha det så längre och efter ett par månader gav jag helt enkelt upp - så kan det vara!
Jag försöker också hantera dom så mycket jag hinner, fördelen ändå när de som tex Fonzie skadar sig eller så. Då måste man göra det varje dag! Det lönar sig i längden att hantera dom så mycket som möjligt, desto yngre desto bättre tycker jag :)
 
Kan fortsätta skriva om detta i all evighet, men här har du åtminstone litegrann av hur jag tänker. Tack igen för din kommentar och lycka till!
 Elin

Hej,
Hittade till din blogg av en slump när jag satt och letade lite efter tips hur man ska tänka med en unghäst. Jag är annars väldigt dålig på att lämna kommentarer men ville bara säga att jag tycker du verkar ha ett väldigt sunt tänk och jag kommer garanterat att komma tillbaka för mer bra och nyttig läsning :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >