Att göra det bästa av det man har...
Goodie är ju som många av er vet en väldigt speciell häst, framförallt kroppsligt är han en väldigt speciell dressyrhäst.
Tittar man på Goodie från sidan så skulle jag aldrig någonsin tro att han skulle kunna gå dressyr, ännumindre på den nivå han gör. Men jag och Goodie gillar ju att göra det omöjliga möjligt så, sådan matte sådan häst kanske?
När jag har varit hos nya veterinärer så rynkar det mest näsan när jag berättar att han är dressyrhäst, Florian skrattade lite åt oss först men sa i nästa andetag att ,många gånger är det de finaste, snygaste hästarna som är absolut värst när det kommer till skador.. och ja, han har ju faktiskt klarat sig väldigt bra ändå tycker jag!
 
Det finns ett par rörelser som i mina ögon (och många andras) borde vara snudd på omöjlig att genomföra för Goodies del. Piaff är en sådan rörelse...
Tänk er denna svankiga, överbygda häst med lite för kort hals - högt ansatt, lite långa rygg, korta ben och dessutom ett bäcken som är naturligt vinklat åt ett motsatt håll om man jämför hur det ska vara i en piaff (alltså lite bakåt, kan man säga så? Får Goodie välja ställer han alltså helst bakbenen en meter bakom sig ungefär)
Goodie har i många år kämpat med detta när det kommer till trampet och har haft enormt svårt att hitta ett bra mellanting där han kan orka driva hela rörelsen ut och fortfarande orka ta sig ur själva övningen... Det är fysiskt väldigt krävande av en häst som har det naturligt, tänkt då hur det är för Goodie!
Men i vanlig ordning så älskar han också att lära sig nya saker och göra mig nöjd och vi båda har verkligen kämpat med att lära honom hur vi ska göra och hur vi ska kunna stärka honom. Även om han inte är riktigt där han var innan skadan så har vissa delar landat mer nu och vi har en bättre grund, litemer styrka igen så tror jag han kommer kunna göra dendär piaffen riktigt bra!
Allt detta har vi åstadkommit med mycket träning, beslutsamhet, en arbetsvillig häst och en himla massa beröm. Jag är alltid noga (framförallt i början) med att verkligen överdriva berömmet när han gjort rätt och som ni vet nu så bjuder Goodie upp till piaff numera mer eller mindre vartenda pass - så vill jag att hästarna ska vara. Det behöver inte vara perffekt, men det ska alltid vara roligt!
 
Det jag vill säga med detta är att det kvittar vilka förutsättningar ni har, men rätt träning så går allting att lösa - så är det faktiskt! Men byggstenarna som man ska leta efter är just det som jag nämner här ovan - är jag beslutsam och vet vad jag vill och hur jag ska komma dit? Har jag tränat tillräckligt mycket och på rätt sätt? Är min häst arbetsvillig och försöker vara mig till lags? Annars går även detta att träna upp många gånger faktiskt... och sist men absolut inte minst - är jag duktig på att berömma när hästen faktiskt gör rätt? I början så berömmer jag såfort hästen försöker även om inte jag bett om det. Allting för att uppmuntra dom att göra saker som är svåra och väldigt jobbiga. Gissar att det är därför Goodie hellre gör piaff och piruetter än går helt spikrak på kvartslinjen ;) Men kvartslinjen kan jag ju träna på 45 minuter i alla gångarter, piaff osv kan jag bara träna någon eller några minuter i veckan...
Men ännu en gång - allting går! Begränsa inte er själva bara för att det är lite tuffare för er eller att någon säger att ni får svårt med vissa saker, hitta lösningar för de finns därute!
 
 Cicci

Det är så himla kul att läsa att allt går med beröm och en glad häst :-) inspirerar mig med en häst som inte riktigt heller har vinkeln i bäckenet för sig ;-)

Svar: Ja, men det är verkligen så! Så fortsätt kämpa ni också ;D
JennyM Dressyr


Vanessa

http://vanessaandersson.se

Heja heja!! Allt går om man bara ger sig fasen på det, har tungan rätt i mun och tränar!! Tack för ett riktigt bra inlägg! :)

Svar: Ja det är verkligen så!! Tack själv :D
JennyM Dressyr


Camilla

http://camilla.bergquist.se

Blir extra inspirerande att följa er med avseende på detta, kul att läsa :)
Jag har en PRE som innebär lite andra utmaningar och som kräver en hel del träning för att arbeta korrekt genom kroppen. Mycket grundarbete men jag älskar just de arbetet! :)


Camilla

http://camillabergquist.se

Blir extra inspirerande att följa er med avseende på detta, kul att läsa :)
Jag har en PRE som innebär lite andra utmaningar och som kräver en hel del träning för att arbeta korrekt genom kroppen. Mycket grundarbete men jag älskar just de arbetet! :)

Svar: Vad glad jag blir! :)Ja, det är ju lite extra speciellt med dessa hästraser, men extra kul sedan när det går bra :D Jag håller med dig, när grundarbetet fungerar så är ju allt annat faktiskt ganska lätt!
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >