Fonzie blir en det...
 
Fonzie har jag bestämt mig för ska bli en det snart, jag vill absolut inte skära honom nu då det inte är en bra tid för kirurgiska ingrepp men samtidigt så vet jag inte hur länge jag ska vänta ut det. Plus att jag egentligen vill göra det idag så han hinner gå en månad till på bete, alternativt så väntar jag tills han är inriden men då måste jag göra något åt hans situation idag... Jag går och grubblar över den hästen just nu hela dagarna! Det är inte alls kul...
Han kommer dessutom behöva sövas igen när det är dags, vilket jag i sig kan tycka är ganska skönt. Jag vill aldrig vara med om en kastrering som den blev med Dino igen, fy vad hemskt det var! Jag var fullkomligt övertygad om att han skulle förblöda helt... Som ni vet så överlevde han men det var inte alls roligt, så för min del är det ändå tryggare att söva känns det som. Något måste jag iallafall göra så!
 
Någon av er som har erfarenhet av att söva en hingst som ska kastreras? Eller har ni gjort det stående isåfall med enbart lugnande och smärtstillande? Hur har ni isåfall upplevt det med komplikationer efteråt?
 Camilla

http://camillabergquist.se

Jag har varit med om 2 liggande kastreringar, båda gick bra under operation men en fick komplikation under eftervården. Så klart är det alltid en risk att söva en häst men samtidigt så är riskerna när det väl är klart betydligt mindre än vid stående speciellt om hästen är lite äldre.

Jag kastrerade min då 5 åriga PRE förra året och allt gick bra både operation och eftervård. Han fick stå i liten hage i början och promenerades för hand första veckorna innan han kunde komma igång igen när allt var läkt. Den andre även den en PRE då 6 år genomgick samma procedur av samme klinik 1 vecka efter, operationen gick bra men han fick komplikationer under eftervården och fick öppnas 2 gånger och få dränage, men det slutade bra och han är idag lycklig valack :) Enligt veterinären var detta EXTREMT ovanligt de utför flera liggande kastreringar per dag och han hade aldrig varit med om detta innan och då är han erfaren med många år i ryggen.

Vill så klart inte skrämma dig men de är bra att få lite erfarenheter tänkte jag. En sak jag rekommenderar är att du kollar upp om din försäkring täcker komplikationer efter kastrering, kan vara bra att veta innan ingreppet. Jag har Folksam och de täcker upp till ett speciellt belopp för komplikationer efter kastreringsingreppet. De ersatte ingreppet på häst nr 2 vid komplikationerna.

Väljer man att göra stående är det extremt viktigt med motion ordentligt efter kastreringen, såret får inte sluta sig för fort man måste hålla det öppet så de dräneras, vilket innebär att de kommer blöda en tid efteråt medans det läker. Här är man istället rädd för framfall så klart och att det kan bli infekterat eller sluta sig för fort.

Svar: Jag har ganska bra koll på min försäkring och även Folksams trodde jag men hade ingen aning om att de står för om det blir komplikationer! Inte helt hundra men tror faktiskt de är de enda isåfall! :)
Han kommer absolut inte göra det stående då han är klapphingst, så jag har inget val ändå ;) Sedan vill jag helst inte göra en stående kastrering med tanke på mina dåliga erfarenheter...
Men tack för infon! Det är så bra att läsa om hur andra upplevt det tycker jag och vad som varit bra eller dålig :)
JennyM Dressyr


Anette

http://anettethornberg.se

sövt hingstar 4 ggr och varit helt problemfritt, läkt jättebra och inga problem med något.

Svar: Vad härligt att höra, det behövde jag nu ;)
JennyM Dressyr


Anonym

Erfarenhet av både och. Ganska många av varje. Min erfarenhet är : en komplikation av de sövda. Åtgärdades dock snabbt. Flera komplikationer av de stående. Alla hästar har klarat sig men personligen tror jag att jag väljer sövd.

Svar: Tack för det, då känns det ändå lite bättre för mig :)
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >