Tips på skrittövning
Här kommer ett litet tips på en skrittövning som jag tycker är väldigt bra, den är dock lite enklare att göra om man har en spegel eller någon som står på marken och kikar... Men det går också att utföra utan något av dessa alternativ också!
 
Jag tycker det blir allt roligare att hitta bra övningar som man kan värma upp hästarna i skritt med, även om jag inte vill nöta skritten på dom så är det otroligt nyttigt att skrittjobba. Dessutom är det bra för tex senor och ligament att verkligen hinna bli varma och mjuka innan man tar trav och galopp som är litemer påfrestande sådär...
 
Denna övning handlar om att man ska träna både rakriktningen och böjningen och att man har kontroll på både inner och yttersidan (vilket är ett måste om hästen ska kunna vara helt rak) men det kräver också att man tränar på detta med tvärning som i detta fallet är i slutor.
Jag själv tycker fortfarande slutor är ganska jobbigt och har lite extra jobbigt med att forma hästarna rätt och när jag tränar detta i skritt och dessutom rider denna övning så blir det ganska tydligt att jag måste ha med mig båda sidorna. Har jag en spegel att titta i - vilket jag själv föredrar så får jag verkligen en tydlig bild på hur det går och vad vi behöver träna mer.
 
Jag vänder upp på en rak linje någonstans på ridbanan (förhoppningsvis då mot någon eller en spegel) och börjar med att skritta hästen med kontakt helt rak. När den gör det så rider jag för exempelvis lite högersluta några steg, med fullt fokus på hur hästen jobbar i slutan, hur mycket den tvärar osv. Sedan går jag över och rakriktar den några steg (helst så få som möjligt givetvis) och sedan gör jag istället några steg vänstersluta.
Målet med denna övning är ju såklart att du är kvar på samma linje hela vägen men helt enkelt kan "svinga över" baken från ena slutan till den andra med lika mycket tvärning och tempo hela vägen. Men som sagt - hästen ska vara kvar på samma raka linje hela vägen med framdelen även om bakdelen korsar linjen ibland...
Man kan börja denna övningen med att bara rida rakt och sedan bara ha lite, lite tvärning. Det viktiga är dock att man håller sig till linjen man tänkt sig från första början, ytterst svårt kan jag tala om! ;) Men väldigt rolig övning tycker jag, och det gör både dig och hästen lite uppmärksam tidigt i passet. Plus att du givetvis tränar mjukheten i sidorna på hästen.
 
Det man ska komma ihåg är att inte bli hängande för mycket i innertygeln i detta jobbet, det låser fast innerbogen på hästen och då tränar de inte kroppen lika bra i slutan som de gör om man kan ha en lättare kontakt och jobba böjningen mer genom skänkeln. Desssutom kan man passa på att träna på att hästarna ska behålla böjningen utan att man ska behöva underhålla fööör mycket under själva rörelsens gång. Eftersom man ändå ska byta innersida så blir det ju inte så många steg åt gången ändå för dom :)
 
Hoppas ni gillar dessa små tips, ni får gärna säga till om ni vill ha fler eller inte! :) Hoppas ni står ut med mina egengjorda målningar, är inte direkt någon mästare på det men det är mest för att få en liten extra bild om hur det ska/kan se ut!
 Emlacarlen.blogg.se

Superbra tips. Annars är det väldigt lätt att skritta fram på lång tygel för att sedan skritta bars en liten stund på kort tygel innan man börjar köra igång i trav. Har märkt på Challe att han fungerar bäst när han fått arbeta redan i skritten innan vi kör igång i högre tempo.

Svar: Ja men många hästar blir bra av att jobbas igång i skritten innan! Kan tänka mig att challes huvud mår bra av det ;)
JennyM Dressyr


karin

Fler tips, tack! :-)

Svar: Ska bli! ;)
JennyM Dressyr


Malin Nilsson

http://doohs.blogg.se/

Gud vad bra. Tack! Tycker både sluta och öppna är svåra att få rätt. Tvärningen kan lätt bli för mycket för min del.

Svar: Ja det är svårt, men jag brukar tänka att jag hellre vill ha en mjuk och bra känsla snarare än att det blir för mycket... Träna i läget där ni är bekväma och sedan utvecklar ni det :)
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >