Galoppombyten är en enda djungel...
Jag har alltid haft en enorm respekt för dethär med galoppombyten, vilket jag tror kommer i grund och botten från tiden som junior när jag höll på att lära Goodie att byta galopp. Han har alltid haft lite sämre galoppkvalité och alltid haft lätt till att bli väldigt stressad i situationer där han känner sig lite extra pressad... Hans panik smittade av sig lite på mig och när min tränare sa till mig att jag absolut inte fick träna byten utan hennes hjälp så blev liksom byten för mig en enormt stor grej.
Idag är jag mycketmer trygg i detta med byten och jag inser också att det absolut inte behöver vara en så stor grej att träna i det på unga hästar heller. Jag har också börjat acceptera andra sätt att faktiskt träna in dom på som jag kanske inte hade gjort för 5 år sedan...
 
Men så finns det också väldigt kunniga hästmänniskor och duktiga ryttare som uppenbarligen inte har en aning om vad ett rent galoppombyte är och innebär. Jag läser både på bloggar och ser klipp och bilder på sociala medier om hästar som gör byten och fina serier som är både orena, obalanserade och knappt värda att kalla för byten.
Jag köper att man som hoppryttare eller under ett hopp-pass kanske inte gör eller ens tränar hästen på att göra rena byten,utan nu syftar jag på ryttare som faktiskt tränar och tävlar dressyr som ändå inte verkar förstå skillnaden.
 
För ett tag sedan läste jag på en blogg där man förklarade att byten där man bytte både fram och bak var rena byten och om hästen bara bytte med bara fram eller bara bak så var dom orena, alltså om de gick i korsgalopp efter byteshjälpen... Jag vet egentligen inte varför detta gör mig så frustrerad, men det var alltså enligt en dressyrryttare som lär ut och tränar andra människor helt okej att hästen bytte med fram först och 5 steg efter med bak och det kunde ändå kallas för rent?! Egentligen är det ju inte hela världen för de får ju aldrig godkänt på ett byte där hästen byter efter bak på en tävling ändå, men det jag reagerar på är att man lär ut något till andra som är helt fel och i just detta fallet kan det faktiskt också bli så att ryttarna lär hästarna fel och då får betydligt svårare att göra om och göra rätt längre fram.
Jag säger till alla som rider för mig eller bara rådfrågar att om de vill ha sina unga hästar till dressyr i framtiden och tex börjar hoppa dom så får de aldrig byta galopp på dom mellan hindrena, de bytena blir sällan rena tyvärr och när de ska börja lära sig förvänd så byter dom ju mest hela tiden. Att sakta av och fatta rätt galopp eller att lära dom att landa i rätt galopp är en helt annan sak... Det beror också på hur man tänker att de ska ridas i framtiden, tror man att man kanske vill hoppa till största delen så kan det ju faktiskt vara okej, även om jag tycker att alla hästar faktiskt enbart borde byta för en byteshjälp och aldrig för att man svänger eller bara "kastar om" den...
 
Problem i detta är egentligen inte att eller hur man tränar galoppombyten på sin häst, det är snarare att man tror och visar upp för andra att hästen gör rena galoppombyten trots att den går i korsgalopp 5 steg efter byteshjälpen... Eller bytesserier där den går i samma galopp med bakbenen men ibland byter med frambenen, har man tur så kanske den byter två steg efter med bak ibland också men det är bara för att man skickar den så ur balans så den måste byta, alltså - nej! Gör inte så...
 
Prio ett för att få börja lära hästen galoppombyten är att börja träna upp galoppkvalitén (bort från bogarna)! När hästen kan galoppera välbalanserat och får börja samla sig mer så passa på att verkligen lägga tyngd på dessa bakben - eftersom det är bakbenen som ska leda bytet och det är alltså dessa som ska ta den största tyngden i ett byte!
När hästen orkar samla sig och kan vara kvar på bakbenen i samlingen så kan man få börja byta. Prio ett här är att gör dom när de är raka, på raka linjer, det enda som skulle kunna vara okej är att man flyttar dom i lite skänkelvikning undan den nya innerskänkeln precis innan bytet för att få kroppen på plats men att hästen svingar från sida till sida oich byter för att den är obalanserad är inte rätt väg... Även här får de sällan rena byten. Är det inga rena byten så får du som sagt heller inte godkänt på det momentet när du tävlar.
Först när hästen lärt sig att byta galopp på hjälpen och gör dom rena så kan man få börja träna på att göra byten med lite gest, då rider jag på hästen frammåt litegrann, samtidigt som jag samlar upp energin (om man tänker lite uppvisningsgalopp mot mellangalopp) ett par steg innan och efter bytet tar jag tillbaka igen. Allt för att hästen ska hålla sig lydig och inte får lära sig att dra iväg efter. För låter jag den göra det blir det lätt att den lär sig ta lite egna beslut och både byter när den vill och hur den vill (undrar vem som lärt mig detta.... Goodie....;) )
I detta arbetet mot att lära hästarna rena byten eller att lära dom byten med mer chest så kan det ibland bli fel och självklart en del orena byten, det viktigaste är bara att verkligen aldrig göra bytena i lägen där man inte verkligen tror att de ska bli rena och bra. Detta innebär att du som ryttare har ansvaret för hur hästens förutsättningar till ett rent byte är, blir det fel ändå trots att du gjort precis allting rätt så får man väl bara göra igen isåfall. Men gör man helt rätt och har hästen i en bra "stampig" galopp så bör hästen kunna byta rent om inget händer... Men sedan blir det också fel ibland, och det är ju självklart också okej! Det man ska komma ihåg då är att man gör om det igen och rättar till det som blir fel och helt enkelt avsluta först när man gjort rätt och givetvis ge hästen extra uppmuntran när de gör rätt.
Det bästa tipset är att - vet man inte hur ett rent byte ser ut eller känns exakt, så ta hjälp från någon på backen som kan hjälpa till och säga när det är rent eller inte. Helst av allt en tränare såklart, men iallafall någon som verkligen kan skillnaden... För er egen skull är det de absolut mest smidiga, då vet man liksom.
Ska tillägga att det finns ett hel gäng med folk som lägger ut fantastiskt fina bilder och filmer på där deras hästar gör fina byten och serier också såklart! Studera hur det ser ut och hur det kan tänkas kännas för ryttaren om ni själva är osäkra, det kan faktiskt ge en lite idéer :)
Goodie i en galoppserie med väl undersatta och ledande bakben..
 Carina

Velskrevet og interessant! Takk for superbra bloggpost!


Malin Nilsson

http://doohs.blogg.se/

Jag tror att jag fortsätter försöka få i ordning galoppen... galoppombyte känns inte mindre komplicerat nu ;)

Svar: Haha man klarar sig minst lika bra med att bara galoppera... då blir det inga onödiga missförstånd kring bytena ju så ;) jag känner samma sak med flera hästar jag rider också ;D
JennyM Dressyr


Anonym

Bra inlägg! Jag har dock en fundersam fråga för i stallet där jag står inackorderad står det en C-tränare och tävlingsryttare som påstår att dressyr- och hopphästar byter olika. Hon menar på att någon av dom byter fram först och sedan bak, eller om det var tvärtom. Jag fattar ingenting, i min värld är ett rent byte ett rent byte. Är detta något du har hört och kan du i så fall förklara? :)) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >