JMDressyr - march 2016

Godnatt!
Vilken dag...
Började dagen med att göra lite tråkiga "måsten" och åkte sedan för att handla lite mellanmål och lägga på massvis med paket. Jag har fått massvis med motivation till att rensa upp och få bort saker som jag inte använder, det känns också så roligt när det kommer till använding för någon annan! Mycket bättre än att bara slänge det, då har jag hellre kvar det själv :) Jag har tillochmed gått på min skosamling här hemma, eftersom jag aldrig använder dom längre så har jag börjat ge efter. Har två par som jag varierar mellan om vi går ut eller så, men de glittriga, rosa och sådär går liksom bort lite numera... tyvärr ;)
 
Jaja jag åkte därefter till Goodie och grejade med honom, det blev en dusch för honom där jag skrubbade ben och försökte massera kroppen. Men han var ganska vild så jag fick ge med mig tillslut och gick istället en sväng i ridhuset. Vi gick över lite bommar och sådär, vilket han tyckte var väldigt spännande... Han passade också på att stressa upp sig över det stora fönstrena i ridhuset - de var tydligen livsfarliga idag?
Hade Lucky kunnat prata så hade hon sagt till Goodie "Men nu får du väl ändå ta och ge dig din tönt, jag är 100 gånger mindre än dig och jag ser tillochmed att de är helt ofarliga..."
 
Efter jag var klar hos min prins åkte jag till min lillprins och prinsessa, pysslade om där och hade besultat mig för tidigare under dagen att tömköra var det bästa att göra idag. 4 dagars ridning i rad känns väl mycket faktiskt, men att bryta med en promenad ute och tömkörning kändes väldigt bra och så fin hon var den lilla prinsessan! Åh, det är så kul att se hur hon utvecklas och den hästen alltså - jag tycker om henne så mycket!
Vi tränade på att galoppera på frammåt på långsidor och stora volter och sedan korta upp sig och komma in på mindre volter. Här har jag för ett tag nu sagt att det är helt okej att tappa lite kvalité i galoppen. Hon har så himla fin och stor galopp så hon behöver lära sig hur hon ska sätta ner hovarna först, och hon börjar förstå nu! Om några veckor kommer hon göra detdär i sömnen :)
Dessutom har hon börjat komma på hur man gör mellantrav nu också, liiite hastigt än men snart så! Det blir också lite vingligt och jag låter henne medvetet bli lite lång, som sagt så gillar jag hellre att leka fram nya saker än att krama ut en tandkrämstub liksom. Om ni hade sett hur stolt Sheeba blev när jag sprang fram och gav henne en kram vid sista längningen, då hade man förstått hur glad jag är nu också... Det är så skönt att se att de förstår när de varit duktiga och jag gillar när hästarna för självförtroende nog att känna själva att de är bra. Det ska liksom alltid vara roligt att jobba och göra svåra saker :)
 
Avlsutade kvällen med en lång mysstund med först Sheeba, pysslade om och gjorde henne extra fin inför imorgon och dessutom spenderade jag en bra stund inne hos Fonzie och myste med honom också. Han struntar alltid i allt som har med mat att göra såfort man kommer och vill umgås, han står gärna och nosar och undersöker saker i flera timmar. Igår sov han i min famn medans jag kliade honom i pannluggen...
Dessa fina djur alltså, det är få saker man kan bli så glad av...
 


Bilder från Gina tricot GP
Här kommer en del blandade bilder från Grand prixn i Borås, någon favorit? :)
 
 


NAF fodertillskott
Som jag skrev igår har jag blivit lite intresserad av märket NAF och deras produkter. De säljer fodertillskott för hästar och har många års erfarenhet inom detta, de verkar dock vara betydligt störra i tex England än vad de är i Sverige än sålänge...
Jag har länge letat efter något tillskott att ge Goodie som innehåller Glukosamin, MSM, eller Hyarulonsyra just för hans leder och sådant. Goodie är ju trotsallt en högt presterande, äldre häst och jag hoppas ju såklart han ska kunna gå på denna nivå ett par år till. Därför vill jag ju göra allt för att göra detta möjligt.
Nu är det ju ett stort problem att det mesta då numera är karens på innan tävling (det finns en del undantag) men då hittade jag en variant som jag tror kommer kunna passa oss!
 
"Superflex har rätta kombinationen, ett vetenskapligt balanserat förhållande av lättabsorberande Glukosamin, Kondroitin, högsta kvalitet MSM och Hyaluronsyra. Den har även extra fördelarna av kraftfulla antioxidanter, exklusivt utformade att hantera överskottet av toxin som uppstår kring leden. Den innehåller en perfekt balans av optimerade näringsämnen, utvecklade under tjugofem års arbete med sunda och friska hästar."
Detta tillskott är det i Sverige faktiskt 96h karenstid på, däremot har FEI ingen karens på det. Men min tanke är då att komplettera under tävlingssäsongen med denna istället någon vecka innan tävling:
"Joint Flex innehåller en unik kombination av viktiga stödjande näringsämnen såsom MSM och kondroitin, speciellt utvecklad för den Skandinaviska marknaden. Den innehållande en unik blandning av naturliga antioxidanter och alger (bla grönläppad mussla) som gör att Joint Flex är ett kraftfullt alternativt stöd för hälsosamma leder och prestation."
Denna är istället helt karensfri, men ändå lite liknande den andra så då blir det inte att jag behöver göra uppehåll helt med tillskott under tävlingsveckor...
 
Jag har hittat många intressanta produkter från denna tillverkaren:
 
Devils relief - Djävulsklo och MSM är några av ingredienserna i denna, vilket också är bra för äldre hästar för deras leder. (Men djävulsklo sägs också ha en smärtlindrande och antiinflammatorisk effekt.)
Denna är då istället 14 dagars karens på
 
Magic innehåller magnesium och specifika örter som är kända för att ge
muskelavslapp-ning, koncentration och självförtroende.
48h karens i sverige 0h FEI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Respirator "Den unika blandningen av näringsämnen som fås via Respirator stödjer slemhinnornas immunsystem inom andningsorganet. Detta stödjer även den känsliga lungvävnaden. Respirator rekommenderas till alla hästar som visar tecken på nedsatt lungfunktion orsakad av mögelsporer, luftburna allergener, pollen och damm. Den kan också användas där nära kontakt med andra hästar visar respiratorisk stress. När hastighet räknas, ger den kraftfulla Respirator Boost, den ultimata blandningen av näringsämnen för respiratorisk skydd och rensar luftvägarna för optimal absorption. Riktat immunstöd maximerar effekten av Respirator Boost via eteriska oljor av eukalyptus och kryddnejlika, som underlättar naturlig rensning av luftvägarna." Sverige 48h FEI 0h
 
 
Det finns massvis med intressanta tillskott som man kan läsa mer om på deras hemsida och vill man beställa eller köpa så finns det blandannat i MyOne butikerna och i deras webshop och det bästa av allt är att när jag kikat runt på dessa tillskott så ligger faktiskt dessa helt okej i pris!
(Superflex fanns nu också att köpa för halva priset om man köpte en liter, jag lyckades pricka in rätt dag att åka och köpa det för första gången iaf... ;) Såg att åtminstone Boråsbutiken och Göteborg hade detta erbjudande iaf, för den som också vill prova! )


Torsdag!
Godmorgon på er!
Plötsligt fick jag en helt ledig dag här framför mig, vad härligt!
Ska åka till Goodie först, eller om jag kanske åker och hämtar Sheeba och tar med mig henne in till ridhuset kanske? Vilket fall så måste Sheeba ridas idag, Goodie ska röra på sig. Men det blir nog en promenad bara...
Tycker det är bra att åka iväg och miljöträna de unga hästarna i lite andra ridhus ibland, det behöver inte alltid vara när det "gäller" så att säga. Men tävlingar och träningar, det är så mycket annat då ändå...
Jag tror dock hon kommer sköta sig riktigt bra faktiskt, det kommer såklart vara spännande då det var länge sedan sist men hon brukar börja fokusera på mig såfort jag ber henne börja jobba så.
När det är tävling är det ju dock en del annat att titta på som staket och domare osv, så det blir kanske lite annorlunda. Men det är ju nästa grej att träna på, på söndag! Påtal om söndag måste jag lära mig det nya LB:2 programmet, eftersom jag tillslut anmälde mig till det trots allt.
 
Nej, men nu ska jag röra på mig och göra klart en del här hemma så hörs vi lite senare!
 
 
 
 
 


Godnatt!
Nu ligger jag nerkrupen i sängen igen och ska försöka sova, har helt glömt bort att säga det men jag har faktiskt fått hem en "klocka" från Sahlgrenska som mäter all viktig info kring mig (framförallt det som har med sömn och rutiner och göra inför att jag ska sova) så att sömnkliniken ska kunna eventuellt hjälpa mig en bit påvägen när det kommer till sömnen... Den är väldigt irriterande faktiskt och gör både ont och är i vägen, dessutom är ju mitt minne just nu under all kritik så tyvärr glömmer jag ofta att ta på den igen efter att jag har badat. Det gör ju jag minst 1 gång om dagen dessutom, finns inget som är så skönt som att bada när man har en kropp som gör ont. Gärna alldeles för varmt också så man bränner sig, haha. Det finns dock också en del människor som gillar kyla och tycker det lindrar värk, det är väldigt individuellt har jag förstått, men jag mår klart bäst av värme.
Om ett par veckor ska jag dessutom till Sahlgrenska och sova över där för att samtidigt koppla upp min kropp till någon speciell maskin och denna infon ska sedan läkarna kika på och försöka utläsa något från?
Väldigt intressant hur detdär fungerar alltså, har förövrigt haft min klocka nu i över en vecka och jag skrattar lite åt min sömndagbok som jag samtidigt för medans jag har klockan. Det är en ovanligt bra vecka, eftersom jag faktiskt får lite extra sömnhjälp just nu. Men mina bra veckor är skräckinjagande dåliga, det blir så tydligt när man ser det på papper såhär. Jaja, nog om detta! Det är dock intressant och jag är väldigt glad att jag får vara med och göra denhär utredningen, de jobbar tydligen aldrig med fall som mig annars...
 
Jag var och gjorde klart hästarna imorse efter att jag varit hos (veterinären höll jag på att skriva.... suck!) läkaren. Goodie mådde nog väldigt bra, han stod och njöt i sin hage. Kom ut och fyllde på vatten och behandlade faktiskt honom med den lilla Vetcare maskinen. Mockade, fixade maten - vilket går väldigt fort. Så jag var därifrån efter bara en liten stund igen...
Jag åkte sedan till MyOne, köpte med mig lite fodertillskott som jag spanat på ett tag. Ska visa er imorgon! Inte hört så mycket alls om detta märke innan men nu har jag läst på litegrann och de verkar bra faktiskt, ska bli kul att prova.
Det bästa av allt var att jag gjorde en beställning på ett nytt, fint tävlingsschabrak från Mias som Sheeba ska få ha! Hon och jag måste ju matcha också ju, har ju mitt schabrak som matchar fracken, men inget till kavajen så det blev ett som jag tror blir himla fint. Ganska vanligt dock, inga annorlunda färger såsett. Det kommer dock bli väldigt fint!
 
Åkte sedan till de andra två och gjorde klart allt där, var klar lagom tills att jag hann hem och tvätta på min uppsatta tvätttid för en gångsskull. Det var välbehövligt, och jag som skulle ta det lugnt idag liksom - haha. Så kan det gå.
Men nu ska jag sova så hörs vi imorgon!
 
 
 
 


Bortskämd eller bara bestämd?
Jag är ju en ganska envis person, men många gånger så är Goodie nog snäppet värre än vad jag är...
 
Jag har under flera års tid försökt hitta ett bett som jag upplever att Goodie trivs med, men det är svårt ska ni veta. Jag har hittat ett par stycken som han går bra på, och varenda gång är det den billigaste varianten man kan hitta - de är alla köpta på Ullared för många år sedan!
Nu har jag haft en period igen då jag gått igenom nästan alla mina sprenger bett på honom, men igår bytte jag tillbaka till vårat vanliga Ullaredsbett för 60kr och Goodie var fin igen, haha. Alltså, vad försöker han säga mig? Att dyrt inte behöver vara bra?
Frågan är vad jag ska göra med alla mina fina Sprengerbett, för nu har jag nämligen provat några också på Sheeba och hon tycker de är "döäckliga" (dock tror jag att ett av betten kommer kunna fungera bra på henne när hon avnt sig, men ändå!)... Lite lustigt tycker jag faktiskt, har skrattat åt mig själv ett par gånger när jag funderat på varför jag ska envisas med att ändå prova betten ett par gånger till - de har liksom talat sitt tydliga språk - billigt behöver inte vara sämst! ;)
 
Någon mer som har liknande problem kanske? Inte bara jag som försöker skämma bort mina djur men inte lyckas? ;) (Nej, men självklart är det viktigast att hästarna känns nöjda! Då spelar det absolut ingen roll vart utrustningen kommer ifrån...)
Jag rider nästan enbart med tredelat, jag tycker de är betten som jag upplever mildast för hästarna.


Vart är detta okej?
Ingen har ju missat skriverierna om denna händelse eller?
Det är få saker som kan få mig att bli så arg som denna typ av bestraffning, och jag vet inte om det är värst - det Penelope gör eller att kommentatorn och en hel del andra människor och högt uppsatta personer sedan försvarar händelsen - då skäms jag!
Det spelar ingen roll vad som hänt innan, ryttarens sätt att reagera på är inte okej i mina ögon någonstans. Jag förstår att det finns nerver inblandat, jag förstår att hästen ska lyfta på sina ben och inte gå omkring och sova, jag förstår att det är onödigt att ens sända denna sekvens överhuvudtaget - även om det förmodligen inte var tanken från början... Men oavsett vad så anser jag att bestraffningen ryttaren ger sin häst för att hon själv låter den gå runt och såsa är långt bortanför den hårfina linjen till vad som är okej och inte. Bestraffning överhuvudtaget känns väldigt långt borta numera, det fungerar liksom inte på ett positivt sätt när man tränar något djur.
Situationen som uppstår tycker jag faktiskt dessutom ryttaren själv faktiskt får ta ansvar för - rid bättre och väck hästen innan den står på näsan?
Jag kan heller inte låta bli att undra vad en ryttare tror man kan få ut av denna typ av bestraffning, ett par sekunder efter att den ens hände? Hästen står precis själv och undrar precis vad som just inträffade, där och då vaknade han till och fick förmodligen ett ganska otrevligt uppvak redan när den stod på näsan, det kanske borde ha räckt där? 
Nae, alltså jag tycker faktiskt inte denna situation går att försvara, någon borde verkligen sagt ifrån där och då...
 
Vad tycker ni om denna situation? Jag har märkt att det faktiskt är väldigt delade åsikter, och jag vill uppriktigt gärna veta hur man någonsin kan tycka att detta är en berättigad bestraffning...
Jag förstår förmodligen lika lite som den stackars hästen ifråga gör....
 Att nu gå ut och be om ursäkt till alla som tyckte att Penelope reagerat för starkt?! Människor reagerar ju inte för deras skull utan självklart för hästens skull... En ursäkt på Facebook till alla andra än hästen blir ju mest löjligt, säg istället att man gjorde fel och ångrar sig eller något. Då blir det kanske mer trovärdigt?


Godmorgon!
Hej på er, idag är det onsdag och jag är faktiskt påväg ut redan. Ska idag till sjukhuset och ta en del prover och sådär, inte alls kul men måste man så måste man.
Idag får jag förmodligen inte rida då, eller anstränga mig alls faktiskt. Men förhoppningsvis är jag tillbaka imorgon igen så det är nog okej :)
Goodie kommer dock få sin del ändå av Carro som kommer och hjälper mig, Sheeba kommer jag antingen tönköra eller longera en sväng tror jag. Det beror på lite...
 
Imorgon däremot ska jag försöka lasta in Sheeba och åka med henne till ridhuset tänkte jag, lite miljöträning :)
 Men nu ska jag röra på mig så hörs vi lite senare!
 


Trött men lycklig!
Jag blir mer och mer övertygad om att jag är gjord för att träna och tävla lite, det är livet verkligen och jag önskar jag kunde träna varje dag! 
Men vi provade alltså idag, för oss, en helt ny tränare som vi aldrig ridit för innan. Jag vet en hel del sedan innan om vilka som rider för henne mer och sådär och jag vet att de är nöjda, dessutom är hon i vårat stall emellanåt och det känner jag är ett stort plus just när det kommer till upplägget jag vill ha.
Hon har ju sett Goodie flera gånger innan, och jag minns tillochmed att hon var den första som dömde Goodie på våran första tävling någonsin - då var han 7 år gammal. Lite lustigt!
 
Jag har berättat att jag letar efter en tränare som hjälper mig att fokusera på de små sakerna, grunderna, istället för svåra rörelser. Jag kommer och har hittat ett upplägg där som jag tycker är bra redan, men när man rider för tränare mer sällan så blir det ju ganska naturligt att man fokuserar på detdär med svåra rörelser. Jag får många gånger en lösgjord och fin häst ändå såklart, men jag vill veta hur jag lägger upp vardagsträningen och den biten har jag velat komplettera i många år faktiskt.
Det tog 1 minut innan  hon redan lyckats hitta våran absolut svagaste punkt, övergångar mellan trav och galopp. Det är så svårt på Goodie! Tillochmed byten i varje är numera lättare än att fatta galopp från trav... Det är ju ganska dumt eftersom dessa övergångar "kommer tillbaka" i svårklass igen ;)
Vi gjorde dessa övergångar ett par gånger och jag fick mig faktiskt en liten aha-upplevelse... Alltså jag älskar dessa små förändringar som gör stor skillnad. Jag fick dock använda rösten när jag skulle bryta av från galopp till trav, här ville Goodie samla sig och göra piruetter istället för trava. Hon tyckte han hade humor, och jag håller faktiskt med ;)
Vi tränade faktiskt också lite mellanskritt och ökad skritt, fick lite tips hur jag skulle ha honom i skritten i formen. Det blev också en del galopp med ca 10 meters volter på långsidan, då red vi lite innanför spåret, helt rakt och gick in i volt, rakt igen och samma sak i andra varvet. I vanlig ordning gjorde vi också en av mina favoritsaker på Goodie - förvänd galopp. Inga byten och inget vi egentligen gör i sömnen, men med otroligt små förändringar som gör stor skillnad.
Goodie var superfin när vi travade lite på volten innan jag fick trava av och lägga ner, då kändes han sådär självbärig och fin med härligt sug. Han blir otroligt lätt att rida när han kommer dit, och känslan man fårär att man kan sitta tillbaka och njuta bara.
 
Nej, det kändes bra! Vi tänkte på samma sätt och jag tycker om när jag känner att en tränare sätter ord på det jag känner samtidigt som jag känner det. Ibland hann jag före och rätta och ibland fick jag hjälp och många gånger fick jag dessa tips som jag knappt ens tänkt på. Superroligt, jag är både glad och väldigt nöjd. I vanlig ordning är ju min häst det bästa som finns :)
 


Första träningen på 6 månader...
Vet ni hur glad jag är efter att vi tagit oss igenom vårat första träningspass på 6 månader?! Det känns så kul att vara igång igen, även om det är lite halvt sådär... Jättebra träning var det, precis det jag letat efter plus att Goodie var duktig. Som vanligt? ;)
 


Träningsdags!
Som jag längtat efter att få skriva detta - idag ska vi äntligen få träna igen, jag och min Goodie.
Om ni minns så skrev jag att jag skulle lägga till en del saker i mitt upplägg för ett tag sedan och idag ska jag och Goodie prova en ny tränare som vi aldrig ridit för innan.
Nu är det dock såhär, att jag rider ju inga långa pass än och heller inte hela passet med samling och sådär, så vi har bestämt att träna ungefär 20 minuter och enbart fokusera på grunder. Det berhöver vi verkligen! Eller det gör väl alla egentligen, men är det någonstans det brister för oss så är det alltid grunderna som inte riktigt sitter... möjligtvis att styrkan brister också, men det är ju faktiskt "lättare" att jobba med trots allt!
Jaja, det ska bli fantastiskt kul iaf. Det går sakta men säkert åt rätt håll och förhoppningsvis kanske vi om några veckor kan börja rida lite normallånga pass. Hoppas det!
Återkommer senare idag om hur det gått!
 


Godmorgon!
Tisdag och nu är det vanlig vecka igen, eller något kortare då kanske. Ingen större skillnad för min del ändå, tyvärr...
Dock har jag en vecka framför mig där det händer en hel del, idag ska jag och Goodie iväg på lite skojigheter faktiskt. Egentligen vet jag inte om jag vill berätta vad detta innebär, men jaglär ju göra det ändå. Det ska iallafall bli väldigt roligt!
Jag har inte riktigt bestämt mig hur det blir med Sheeba än, det beror lite på. Men ska jag rida måste jag göra det lite senare och jag såg för en stund sedan att ridhuset är bokat i eftermiddag. Det är stoet med sitt föl som går där så det går inte rida samtidigt om någon undrar :) Dessutom har våran paddock precis smält så den är just nu inget alternativ tyvärr. Idag har jag dock möjlighet att ta med Sheeba in till ridhuset, men jag vet inte om jag hinner att göra det tyvärr. Mycket problem här som ni hör ;) Imorgon kommer jag heller inte kunna rida då jag ska på läkarbesök vid 9 och efter det kommer jag behöva ta det lugnt resten av dagen. Så egentligen brukar jag inte ens få mocka, men jag får iaf hjälp med Goodie så det blir ju betydligt mindre med jobb iaf!
Nej, nu ska jag packa ihop en hel hög med paket och skicka iväg, vi hörs lite senare... Jösses vad jag längtat efter denna dag!
 


Påväg igen..
Det blev ingen ridning tidigare idag, när jag kom till stallet så var ridhuset bokat och när det kom till Goodie så kände jag helt enkelt inte för att rida... Jag orkade inte! Men efter några timmars vila så är jag påväg igen och ska rida nu istället. Allt är ju ändå klart så ska nog kunna gå ganska fort... ;)
Sheeba är egentligen den jag behöver rida men så fick jag ett roligt sms så nu behöver båda ridas faktiskt... Mer om det ikväll!
 


Tips till framridning
Jag tänkte dela med mig av ett tips till er som jag själv försöker tänka på varje gång jag tävlar, när jag sitter på framridingen.
Framridingen är ju i mitt tycke det absolut viktigaste momentet på en tävlingsdag, det är här jag ska vara den smarta ryttaren som jag vet att jag kan vara och inte den tävlingsinriktade. Det finns ett uttryck som heter "vi vann iallafall framridingen" vilket kan användas i lite olika sammanhang, men oftast har jag lite svårt för att se hur det är något positivt - att vinna framridingen? Den är inte till för att "vinnas" den är till för att du ska ge din häst en så bra förutsättning som möjligt så att ni kan prestera på banan och kanske tillochmed vinna där, när det verkligen gäller.
Jag vet själv hur gärna jag vill göra massa svåra grejer på framridingen men jag försöker verkligen, och jobbar alltid på att verkligen hålla mig till min plan som jag har sedan innan. Det är när jag rider efter planen som det alltid går som bäst...
Hur gör jag då upp min plan från början?
Det är inget jag tänker ihop på tio minuter direkt utan jag provar mig fram, när jag tränar hemma, för tränare och självklart även när jag är iväg och tävlar. Jag börjar med att hitta en tid som fungerar för mig och min häst, jag vill ju att den ska ha ungefär 10 minuter kvar av ork (minst) när jag går in på banan. Men jag vill ju inte att den inte ska kännas helt uppvärmd heller. Så när jag rider hemma, hur länge rider jag då innan hästen känns sådär härligt fin? Gör sedan samma på ett par tävlingar och var beredd att ändå kunna prova dig fram och givetvis också anpassa efter dagsform såklart! När Goodie ett par tävlingar gick ute på nätterna så fick jag korta ner framridingen betydligt tex, vilket inte blev alls bra och jag tyckte fortfarande aldrig att jag hade honom så alert som jag behövde ha honom då. Men då fick jag ju ändra om planen inför tävlingarna istället för planen på framridingen...
Jag hittar sedan ett lagom framskrittningsschema och med trav och galopp i en låg form. Här lägger jag också in kanske en del rörelser som jag vet är bra för att få min häst mjuk och smidig men utan någon form av samling. Helst vill jag ju att den ska kunna "jogga" sig igenom det, likväl som att den kan göra det lika mjukt sedan men i samling och med mera "tryck".
Om jag nu sedan har ett par rörelser jag vill rida och känner att jag kanske behöver träna på innan jag går in och visar upp oss på bästa sätt, tex tycker jag det är bra att träna på att få Goodie att verkligen gripa tag frammåt i slutorna. Då tränar jag kanske en del sådant, men kortare sträckor. Jag vill ju inte göra han trött eller att han ska tycka att vi nöter det så han och jag får dåligt självförtroende, utan jag vill ju att vi lägger upp värmningen såpass bra att de sedan blir lätt för honom att förstå vad jag ber om inne på banan.
Serier är också ett bra exempel tycker jag, det finns en del som sitter och gör 15 varv med serier i vart tredje om det är det man ska göra på banan sedan. Det kanske fungerar för dom, det vet jag inte och jag tänker inte lägga mig i det egentligen heller, men för min del så hade jag aldrig gjort så... Tänk när hästen blir trött och serierna börjar misslyckas, det är inte kul att gå in på banan och känna att man misslyckats med vissa rörelser totalt på framridningen. Så jag tänker såhär, om jag går in och känner på en linje med kanske bara 3 byten i vart tredje istället för 5 - blir 3 bra så kan jag lika gärna göra två till inne på banan sedan som blir minst lika bra ändå.
Förvänd galopp kan också vara en grej som man kanske inte ska nöta för mycket på en häst, eller massa uppridningar med halter osv. Allt som kan tänkas stressa upp dig och din häst eller göra den för trött, det är ondöigt helt enkelt. Hitta en uppvärmningsplan på hemmaplan som känns bra, där du rider smart och får med allt du behöver men ändå inte nöta på hästen - prova sedan på tävling och utvärdera. Det kan ta ett tag bara atthitta ett system som fungerar, men det tror åtminstone jag att det är värt. För när man hittar något som fungerar så känner åtminstone jag mig mycket tryggare i allting med tävling. Inte för att jag är en världsstjärna direkt, men jag tror ändå på att vara fokuserad och väl förberedd är bra. Det är inget fel i att tänka som en elitidrottare, även om du rider på en lägre nivå, enligt mig är det snarare tvärtom bara fantastiskt beundransvärt!
 
Att vinna en framriding kan ju betyda för vissa människor att de enkelt sagt tyckte att deras häst var fantastiskt fin när de värmde upp, vilket är toppen - då finns ju potentialen där. De finns också två sätt man kan använda detta uttryck på såklart, men jag tror ni kan förstå skillanden när jag säger att ett av sätten att säga det på är ju trotsallt lite märkligt... Antingen har man ju ingen bra plan, kanske ingen plan alls, man kanske rider lite "osmart" eller så har man helt enkelt lite otur. Men som sagt det är skillnad på dessa saker och tänker man bara efter och planerar på hur man ska lägga upp saker och ting så kommer också många ryttare kunna känna sig lugnare vi just tävlingssammanshang. Vi fungerar ofta väldigt bra när vi har bra och fasta rutiner, vilket faktiskt våra hästar oftast gör också - vi blir trygga av det båda två!
Så tips till mig - gå tillbaka till noll, hur blir den häst som absolut bäst för dig att rida och visa upp? KAnske av någon speciell övning som inte ens ingår i programmet du ska rida? Den kanske fungerar bäst när du rider igenom den riktigt bra dagen innan (eller kanske tillochmed på morgonen?) och sedan bara att du värmer den snabbt på tävlingen bara? Prova er fram hemma, gärna ihop med din tränare och hitta ett system som du känner dig trygg med och hästen också. Det är så skön känsla att komma in på banan och känna att man är väl förberedd så jag istället kan fokusera på att ge allt och ha väldigt roligt, det har vi väl ändå förtjänat efter alla timmar vi lägger ner - 5-10 minuter där vi får till en sådandär fantastiskt ritt som vi känner oss stolta över. En sådan ritt som man kan leva på i flera år framöver....
 
 


Måndag!
Ännu en ny vecka... Godmorgon föresten! :)
Hoppas ni haft en fantastiskt härlig påsk, den är ju faktiskt inte helt slut än heller... Var det några av er som var och kikade finalen igår? Vad avundsjuk jag är på er isåfall, stod och mockade med finalen på i mobilen haha. Men jösses vad fint Fonzie och sheeba fick det i sina boxar. De båda är ganska grisiga men igår fick dom grundligt rengjorda boxar iallafall ;)
Satt även och lyssnade när jag red Sheeba en stund, jag tänkte det skulle göra att vi hade samma känsla som dom i finalen i GBG hade... Men nja, Sheeba var jättetittig och jag fick vara glad att jag kunde trava och galoppera ett par varv längst ner i ridhuset. Så jag avslutade när hon var med mig och inte lät sig distraheras av annat, hon är väldigt känslig för nya saker där de liksom inte ska vara och det har varit mycket sådant det senaste. När vi var iväg var det en helt annan sak... Jag gissar att hon kommer bli typiskt en sådan häst som är "görsnäll" att ha med sig på tävling och träning, medans hemma är hon mer uppmärksam på saker som är nya som "inte ska vara där". Många hästar som har det så iochförsig, Goodie hör definitivt dit... Får hoppas hon lugnat sig lite tills idag, om inte annat kan jag ju faktiskt ta med henne in till ridhuset några dagar denna veckan. För vi har en del styrning vi behöver träna på tills på söndag, haha. Den är liksom inte helt befäst än... Kommer också börja träna mer på kvartslinjen nu har jag tänkt, vi har tränat mycket basic bara, som framåtbjudning och sådär. Men nu är det dags att gå vidare känner jag och börja kräva mer att hon går både helt rakt men också att hon kan forma sig när jag ber om det. Dethär med att forma sig har annars fungerat mycket bättre sedan hon sattes igång igen. Innan vilan hade inte riktigt poletten trillat ner, men det är mycket bättre nu! Men ibland glömmer hon av sig lite, och ibland formar hon sig fint i innersidan men så tappar hon iväg ytter helt istället - det är så mycket att hålla iordning på när man är liten! Men med tanke på hur lite hon ändå är riden så gör hon ju fantastiska framsteg tycker jag, och det är ju det man får tänka på istället för att skynda sig att befästa allt... Men vad roligt det ska bli att komma ut, har dock lite svårt att bestämma mig vart vi ska åka och vilken klass jag tror passar oss bäst.. LB:1 eller LB:2? Hon är väl egentligen ingen häst som jag skulle ha särskilt ont av att rida på kort bana så, men det är lite annat jag funderar över. För nu finns det faktiskt platser på två olika tävlingar och båda har sina för och nackdelar, jag får fundera några timmar till iaf! Men det lutar åt att det ändå blir Ulricehamn nu faktiskt, det är dock "bara" en pay&ride, den andra är ju faktiskt en klubbtävling ;) Men med tanke på att det är staket och tävlingsatmosfären jag vill att hon ska vänja sig vid så spelar ju inte det någon roll alls egentligen... Ja, jag får fundera en stund som sagt :)
 
Goodie hade ju sin "vilodag" igår men såg att han motionerade en del i hagen där en stund. Tur att han aldrig lyckades dra med sina kompisar jämte för det gjorde att han tröttnade ganska fort.
Men nu ska jag vila lite innan det blir stallet igen, har lunchfodringen idag (inte igår utan då tog jag in såg jag på morgonen efter jag hade skrivit igår) så får se hur jag löser allt detta. Skulle behöva ha fixat de små innan det nämligen. Jaja, vi hörs lite senare! :)
 


Kvällsnöje
Vi har lite söndagsspa idag, jag och Goodie. Passat på att prova den mindre maskinen också! Väldigt behändig :)
 


Spännande!
Vet ni vad?
Jag anmälde precis mig och Sheeba till årets första "tävling", och den är faktiskt om bara en vecka... Jösses vad spännande! 
 


Söndag.
Det var nog inte riktigt min dag igår tror jag, allting tog massa extra tid som jag inte riktigt hade räknat med... Det var dessutom en häst i stallet som fick akut fång, vilket jag aldrig någonsin varit med om innan och vill helst inte vara det igen heller för jösses vad det gjorde ont i mig att se hur ont den hade... :(
Jag satt upp och red ett pass på Goodie iaf, på kandar faktiskt för första gången på 6 månader. Får väl berätta mer om allt detta senare, men han blev riktigt jobbig faktiskt! Han vart så taggad att jag inte kunde trava av honom normalt tillslut ens...
När jag äntligen kom iväg till andra stallet så hade båda hästarna skadat sig i hagen, gissar att de fått varsin spark. Fonzie var nog dock värst, Sheeba hoppas jag verkligen är helt bra idag. Tror faktiskt hon ska vara okej, men jag ville inte chansa igår... Hon ömmade iaf inget, Fonzie däremot hade lite ont men behandlade en stund med Pharmalighten och innan jag åkt hem så tyckte jag faktiskt svullnaden gått ner, får kika på honom också idag när jag åker dit. Sheeba såg redan helt bra ut efter behandlingen så hoppas det håller i sig även idag. Tänkte faktiskt åka till dom två först tror jag... fast jag har ju faktiskt lunchfodringen idag så det kanske är dumt då,jag får se hur jag gör då ;) Tur jag kom på det nu iaf!
Sheeba ska förhoppningsvis ridas idag, vi ska börja träna lite programdelar tänkte jag. Vi har tränat en hel del på uppridningar och galoppfattningar efter hörnet nu det senaste, men det är ju en del annat med i LB också så ;)
Goodie ska få en promenad idag, det är han värd efter 3 dagars "trimmande", ska försöka ge honom lugnare promenader eller skrittturer såhär var 3-4de dag ungefär... För att bygga upp honom lite långsamt igen.
 


Fång?
Det har dykt upp en liten situation som handlar om fång, men jag känner att jag faktiskt kan alldeles för lite om det... Förutom att det sällan drabbar stora hästar och att det ska vara något bland det mest smärtsamma en häst kan uppleva, så vet jag inte speciellt mycket insåg jag...
Kan inte ni berätta lite vad ni vet om fång? Har ni varit med om något fall där det drabbat stora hästar?
 


Sneak peak
Goodie fick prova nya schabrak idag, och en nackpadd som jag kikat in ett tag... Ska visa er sedan!
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >