Bilddjungeln...
Ända sedan började blogga har jag haft problem med företag som tar bilderna som jag lägger upp här och de använder dessa bilder sedan i marknadsföringssyfte. Det har varit mer eller mindre såhär under alla år som jag drivit denhär bloggen faktiskt. Oftast är det ganska lätt att prata med dom, men det händer också att de totalt ignorerar mig och det är inte jättepoppis från min sida. 
Jag tycker mest synd om de som tar mina kort, alltså fotografen, och det företagen gör är ju dessutom faktiskt ett brott, vilket få verkar bry sig om.
Nu har jag börjat fota en del själv, visserligen bara för min egen skull och jag tjänar såklart ingenting på det - men då blir jag ännumer irriterad faktiskt när företagen, utan att fråga givetvis, tar mina bilder och lägger upp på sina sidor och marknadsför sina produkter eller kanske en sponsorryttare. Hade det så mycket som kanske dykt upp en länk till mig så hade jag kanske fortfarande inte tyckt om det, men jag hade heller inte funderat så mycket mer på det. Men att rakt av sno bilderna som jag lagt ner tiden på att ta, kanske redigera lite, skicka till ryttaren själv och sedan kopierar någon min bild för att tjäna pengar på den - nej, det är faktiskt inte okej! Dessutom är det tråkigt nog ofta samma företag som gör just såhär, och jag har faktiskt helt ärligt börjat fundera på att fakturera dom varje gång det händer... Det är helt oviktigt för mig att tala om vilket eller vilka företag som gör såhär, det kommer jag ändå inte ta upp här och det är inte någon specifik person eller specifikt företag jag vill hänga ut med detta inlägg. Men detta är faktiskt ett problem idag och jag ser ofta hur personer som faktiskt lever på detta med att fota får sina bilder stulna hela tiden... Är det en privatperson så tycker jag det är betydligt mer okej, men just när ett företag samtidigt marknadsför och tjänar pengar på en produkt som jag tagit en fin bild på och inte ens fråga om de får använda bilden - aldrig okej! Dessutom som jag skrev innan - olagligt.
 
Ett företag som jag kontakta en gång skrev tillbaka att "men den kom upp när jag googlade *produktmärke* så då får du ju skylla dig själv..." Jag som trodde alla människor förstod att bara ta bilder från google och publicera vartsomhelst faktiskt är stöld? Sedan beror det ju lite på som sagt vem det är som publicerar min bild eller i vilket syfte...
Jag tänker på människorna som kämpar för att kunna leva på detta, vilket hån mot dom när de jobbar för att få kunder att betala ett visst pris för deras tid och sedan går ett företag och tjänar pengar på bilden som du inte fått en krona för - men de får gratis marknadsföringsmaterial!
Det känns ju faktiskt som alla människor borde förstå att det inte är helt okej att göra så utan att man ber om lov först? Eller är det bara jag?
Att jag nu skickat bilder till en del ryttare som jag fotat är ju en helt annan sak, även om jag såklart helst vill att de skriver att det är jag som fotat. Det är längre fram sedan som bilderna börjar komma "på villovägar" så att säga som det känns tråkigt!
(Bilden/ekipaget jag använder har inget med inlägget att göra mer än att det är en fin bild och jag kan tänka mig att det är ett "attraktivt" foto när det kommer till företag som vill förknippas med både ryttaren och produkterna/outfiten)
 
Det man skulle kunna tänka på för att gynna alla är att man helt enkelt frågar först innan man lägger upp en bild som företag, många gånger kan säkerligen alla vilja visa sin goda vilja och ställa upp för varandra. Oftast får man ju tillbaka det på något sätt sedan ändå tycker jag...
Fråga först, publicera sedan.
 
 Caroline

Antar att du har en enskild firma? Skriv i syftesbeskrivningen att du även håller på med foto och fakturera företagen/personerna som tar din bilder utan lov! En bra markering om inte annat!

En idé kanske kan vara att fråga Emma som brukar fota dig hur hon gör med missbruk av sina bilder för att få input på hur du ska hantera saken?


Anonym

Häng ut företagen omedelbart. De dom sysslar med är direkt olagligt och tar död på oss fotografer fortare än kvickt. Anmäl!


Isabelle

http://isabellestolt.se

Fakturera dem direkt, det är lika illa som om någon skulle sno ett träns på tävling bara för att det hänger framme typ...


Helena Gustafsson

http://gossegosen.blogg.se/

För att fakturera krävs ju att man är företagare.
Är man inte företagare så löser man en del om man märker sina foton med signatur innan man lägger upp dem . Det tar lite extra tid att lägga på signaturen men inte jättemycket.
Man får enligt lag inte använda andras bilder även utan avsaknad av signatur . Men med signatur brukar de flesta hejda sig så räcker en bra bit i min erf. Nästa steg är ju ytterligare ett snäpp och det är att helt copyrighta fotona så de inte kan kopieras öht . Men det kostar ju en slant .

Svar: Ja det förstår jag ju, och jag har ju ett företag med väldigt bred inriktning så det är egentligen inga större problem så sett... Det känns bara så konstigt att man ska behöva tänka så alls.Det med att sätta en stämpel på bilderna tycker jag förstör alltihop och många säger ju att det också förstör själva upplevelsen i bilden och jag håller med. Oftast sätter man ju dessutom bilden på ett sådant sätt att den ändå går att klippa bort så då händer det att dom tar bilderna ändå.
Jag ska ju inte behöva skriva varken signatur eller copyrighta dom tycker jag, det borde väl alla människor förstå att man frågar innan man tar eller lånar något från en annan människa? Jag vill ju gärna ge mina bilder till privatpersoner för jag vet hur glad jag själv blir över sådant, så då känns det ju onödigt att jag ska behöva lägga ner tid och energi på att folk ändå sedan ska sno dom. Jag hade ju låtit dom använda bilderna gratis om de bara frågade! Nu blev det ju mest en principgrej...
JennyM Dressyr


Anonym

Fakturera direkt! Det är ren stöld.

Svar: Ja det är ju det de är... :/ Tråkigt att det ska vara så!
JennyM Dressyr


Ylva

Undrar vad Helena menar med copyrighta? Det är inget man behöver fixa. Har du tagit bilden och inte avtalat bort den på ngt sätt så äger du bilden. Ingen får använda den utan överenskommelse. Man får spara ber för eget bruk, men inte publicera vidare.

Jag tycker att fler borde fakturera på en gång. Även sådana som "inte har det som yrke" för KAN företag komma undan med det så kommer dom försöka och det lider yrkesfolket av då dom ju inte blir anlitade.

Svar: Jag håller helt med dig! jag kan ju faktiskt dessutom faktiskt fakturera så jag tror faktiskt jag ska göra det. ska bli kul och se hur de ställer sig till den fakturan när de får den :P
JennyM Dressyr


Anonym

Helena har fel. Även privatpersoner kan fakturera. Men givetvis kan man inte lägga på moms etc.

Svar: Det har jag också fått för mig? Lite gör dåligt insatt just där men...
JennyM Dressyr


Jennifer

http://www.jenniferdahl.se/

Väldigt vanligt problem och så tråkigt att det finns så många som inte förstår att det är stöld och helt olagligt att ta någon annans bild, oavsett om det är du på bilden eller ditt företags produkter. Fotografen äger alltid bilden och någon copyright behöver man inte köpa, den är lagstiftad. Tycker också du ska fakturera! Så tråkigt för så många fotografer att behöva råka ut för bildstölder hela tiden.. Vet fotografer som till och med fått bilder stulna trots stor fet logga där det står att bilden är stulen. :( DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >