Fång?
Det har dykt upp en liten situation som handlar om fång, men jag känner att jag faktiskt kan alldeles för lite om det... Förutom att det sällan drabbar stora hästar och att det ska vara något bland det mest smärtsamma en häst kan uppleva, så vet jag inte speciellt mycket insåg jag...
Kan inte ni berätta lite vad ni vet om fång? Har ni varit med om något fall där det drabbat stora hästar?
 Anonym

Mycket kraft och stärkelse ger fång utöver det så kan se ske av belastning och som en kors kontamenering som en förgiftning . Och när en häst får fång dessutom en stor häst ska man räkna om foderstaten många säger minska hö och dyl snarast ska man öka höt totalt minska kraften och motionera hästen svettig ordentligt svettig och ordentliga pass så att de hästen tar in ska den få ut . Långs uteriter med. Och det kommer ta tid innan allt skit går ur hästen allt överskotts socker och stärkelser men man ska inte va rädd för att fodra normalt men absolut inte så mycket kraft . Mer grovfoder och korrekt motion


Anonym

I förhållande till intaget och för att hålla sockret borta från hovarna är intensiva galopper mycket bra .


Anonym

I förhållande till intaget och för att hålla sockret borta från hovarna är intensiva galopper mycket bra .


Anette

http://anettethornberg.se

Tog bort våran häst förra året pga fång, men hon va 26 år . Tyvärr inte roligt att vara med om.


Camilla

http://camillajarnedal.blogg.se

Varit med om nån gång som det drabbat en stor häst, men det är ju inte så vanligt som på ponnyer eller mer kallblodstyp. Dock kan de ju få både belastningsfång och fång vid dräktighet...


Sofie

Det är som diabetes... För bra gräs eller ja för mkt socker i det korta gräset som det är mycket stärkelse i som bidrar till fång. Har en häst/ponny fått det en gång har den lättare att få det sen. Hästar som fått det ska helst ha gammalt hö sent skördat kansle jag skulle sagt., eller gräs som har växt länge utan att någon rört vid betet. Högt gräs alltså..


Sofie

Det är som diabetes... För bra gräs eller ja för mkt socker i det korta gräset som det är mycket stärkelse i som bidrar till fång. Har en häst/ponny fått det en gång har den lättare att få det sen. Hästar som fått det ska helst ha gammalt hö sent skördat kansle jag skulle sagt., eller gräs som har växt länge utan att någon rört vid betet. Högt gräs alltså..

Svar: Finns inget gräs alls i hagen och ensilagets värden ska vara ganska låga så det känns ju lite konstigt :/ Så himla svårt!
JennyM Dressyr


Tant C

De kan få det av behandlingar (sprutor i lederna osv). Min fick det efter en ryggbehandling. Viktigt med maten sen. Helst bara hö och naturliga mineraler typ homeopat, jag ger minesyl. Förmodligen är systemet överbelastat och måste rensas ut, skulle inte börja motionera med långa galopper förrän ett halvår framåt. Hästen behöver vila, ofta flera månader efter injuknandet. Hagen ska vara mjuk.


Maria

Oj här var det mycket farlig okunskap! :/
90% av alla fånganfall är endokrinopatiska, dvs beror på PPID (cushings) och/eller EMS (insulinresistens) och den utlösade faktoren är då felaktig foderstat. En häst med PPID eller EMS ska ha max 10% socker och stärkelse. I praktiken betyder det inget kraftfoder och höet måste analyseras. Hö kan ha så mycket som över 20% socker! De ska inte ha gammalt hö och de har samma proteinbehov som alla andra hästar. Inget gräs. En häst med fång ska VILA, den ska absolut inte ut och galoppera bort "skiten" ur kroppen! Det är nog det farligaste och dummaste påståendet jag någonsin hört! Ren och skär djurmisshandel! Boxvila med djup djup bädd är den initiala behandlingen samt fångverkning där tån kortas relativt kraftigt. Smärtstilland kan ge initialt men ej mer än en vecka pga att det försämrar läkningen. Hästen bör oavsett vara bättre efter en vecka, är den inte det så har du inte tagit bort orsaken utan har ett pågående fånganfall som inte kommer ge sig förrän triggern är borttagen. Är hästen äldre, 12+, ska det alltid tas ACTH blodprov för att kolla om den har PPID, alla fånghästar ska provtas för glukos och insulin för att se om de har EMS. EMS är vanligast bland ponnyraser, araber och PRE men det finns många halvblod med EMS också. Dressyrhästar fodras ofta med alldeles för mycket kraftfoder och går omkring med späcknackar ("musklad hals") värdiga en shettis och övervikt kan utlösa IR. Om blodprov visar PPID måste hästen medicineras resten av livet samt få en noga uträknad foderstat med låg socker/stärkelsehalt. EMS behandlas med korrekt foderstat och motion.

Fång kan även utlösas av förgiftning och överbelastning men det är väldigt sällsynt jmf med fång orsakat av endokrina problem. Då handlar det om självklara händelseförlopp så som kvarbliven efterbörd, hästen har ätit en giftig växt eller en hel säck havre. Belastningsfång kan de få på motsatt ben vid tex benbrott där de under lång tid överbelastar det friska benet.
Men den vanligaste fångorsaken bland halvblod som ej är överviktiga är PPID.

Svar: Jag tror faktiskt också på ppid på denna hästen... Skulle aldrig någonsin ut och galoppera på en häst med fång heller, räckte med att se hur ont hästen hade igår så kände åtminstone jag att ens gå utanför boxen och undersöka var mycket :( Vilan har väl lite med hur långt gångna de är också? Men två veckor var det enbart boxvila iaf... Jag har aldrig varit i närheten av en häst med fång i hela mitt liv så detdär har jag ju aldrig riktigt fått lära mig, speciellt inte när det kommer till storhästar.
Men jag läste en hel del igår och fick betydligt mer kött på benen, jag insåg också samma sak som du - att det var väldigt spridd kunskap när det kom till just fång...
JennyM Dressyr


Maria

Hästen får EJ belastas förrän tidigast 9 månader efter fånganfallet, då 3/4 av en ny hovkapsel vuxit ner.


Katarina

http://saganomensaga.blogg.se/

Ut och galoppera är väl ändå en "förebyggande" åtgärd? Dvs högintensiv träning är bra för att tömma musklernas glykogenlager och att vara i bra form/ej överviktig kan ju minska risken :)

Svar: jaja i förebyggande är det ju en helt annan sak... Denna hästen har ju dock inte fått det för att den är dåligt tränad eller så :)
JennyM Dressyr


Annukka

http://timeoftiger.se/

Blir tyvärr vanligare hos storhäst och svhb... min häst hade inte ppid eller övervikt, ändå fick hon fång... googla på veterinärsidor, många som skriver här har inte en aning vad de skriver om, bara en massa hörsägen...

Svar: Ja det är säkerligen så, har läst på en hel del och nu har jag faktiskt litemer kött på benen... Men har aldrig varit i närheten av fång innan så svårt då tycker jag! denna verkar dock stämma in bra på ppid faktiskt...Men obehagligt tycker jag, det gick så fort och den hade verkligen otroligt ont! :(
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >