Lägg inte all fokus på nosen
Internet och hästvärlden svämmar över med åsikter om olika saker, och det finns en hel del "heta" ämnen som pratas mer om. Att rida hästen bakom lodplanet är just ett sådant ämne....
 
Överallt ser jag hur människor gärna kritiserar andra genom korta filmsekvenser eller tillochmed en bild som är tagen under ett endaste ögonblick, och det pratas vilt om hurvida man rider häst i rätt form eller ej. Jag blir ofta alldeles matt när jag läser om hur människor kastar ur sig expertråd, eller nej det är inte ens råd för det säger kort och gott bara till personer hur fel det gör och hur skadade deras hästar kommer bli av att de misshandlar sina hästar genom att rida hästen ifråga någon eller några cenitmeter bakom lod...
 
Jag vill börja med att säga att jag aldrig strävar efter att en häst ska gå bakom lod när jag rider, alltså det är inte det jag vill ha som ett slutresultat. Men det finns otroligt många hästar idag som tappar in sin nos för att de helt enkelt inte har styrka nog att gå i dendär perfekta formen än, vem är föresten perfekt jämt? Inte vi iallafall och sannolikt inte våra fyrbenta vänner heller, även om vi gärna vill tro det ibland.
 
Jag väljer att försöka tänka mig in i livet som elitidrottsman och funderar ofta på hur de tränar och tänker, detta vill jag sedan överföra på min häst som i mina ögon är en elitidrottare. Men är en sådan person perfekt undrar jag? Har den inga styrkor eller svagheter? Föddes dom in i sin perfekta form och sina vältränade kroppar? Svaret är väl ändå alltid nej, de tränar och sliter precis varje dag! Lägger upp väl genomtänkta scheman på hur de ska nå sin absoluta toppform vid precis rätt tidpunkt och det är inte via att tävla varje dag, nej det krävs mycket mer träning runt omkring för att kunna nå sin toppform. Den något mer "oglamourösa" träningen kan man väl kalla den? 
Att träna hästar är inget undantag och många av oss behandlar faktiskt våra hästar just som elitidrottare i mycket men kanske inte alltid i ridningen... Jag kan aldrig tro att du kan rida en häst i perfekt form, 7 dagar i veckan, varje minut av passet. Jag kan inte tänka mig att någon ryttare någonsin gjort det, och jag vet helt ärligt inte om jag kan tro att det är helt rätt heller. Snacka om att det bör bli ganska statisk träning, och det är väl egentligen den värsta formen av träning i många fall. Ensidig och statisk träning.
Att rida en häst i form än något vi ofta pratar om, men det finns ytterst lite eller ingen forskning som visar egentligen vad som är en bra eller respektive "dålig" form. Det finns egentligen ingenting som säger att vi bör rida hästarna i form alls, utan det är snarare något vi skapat själva och som ryttarna själva helt enkelt tycker fungerar, vilket jag kan känna borde vara nog så bra? Man måste ju någonstans ändå utgå ifrån att ryttaren som sitter på är den som känner sin häst bäst och också gör det den känner passar just detta ekipage?
 
Alla gör sitt allra bästa, men när det kommer till form så är vi alla olika. Lite som att jämföra olika sporter och hur olika idrottsmän/kvinnor tränar. Vi tränar på olika sätt för att uppnå olika eller kanske samma resultat, men det finns otroligt många vägar som faktiskt fungerar.
Persnoligen tycker jag att det inte finns så mycket rätt eller fel i denna frågan, vill du träna din häst i en fri form - absolut gör det! Jag tror inte på det, men jag behöver heller inte rida så om jag inte vill.
Vill du träna din häst att gå i samma form precis hela passet och ha hästens huvud perfekt i lodplan? - men det är också okej, jag tror på variation och långsam uppbyggnad då är detta alternativ kanske ingenting för mig.
 
Alla hästar föds med olika förutsättningar och de ser alla olika ut i kroppen, det går faktiskt inte jämföra vissa typer av hästar alls när det kommer till hur de naturligt placerar sitt huvud och hur de jobbar som bäst.
Men det behöver inte betyda att man inte jobbar med hästens svaghet som i detta fallet ofta handlar om formen, för givetvis strävar 99% av alla ryttare att hästen ska gå i lod oavsett vilken form du tränar i. Men jösses vilket evighetsjobb det är, och jag tror absolut inte jag är ensam om att känna så?
 
Det jag sitter och jobbar för varje dag är att när det väl är dags för tävling så ska min häst orka gå där framme med näsan i lodplan, förhoppningsvis ett helt dressyrprogram. Det är vad jag sliter för varje dag... ett par minuters rampljus där allt ska fungera och min häst ska vara stark nog (och hållbar nog) att vara i en position som för många hästar idag är oerhört krävande. Men det är så jag måste visa upp mig på tävlingsbanan. Då är det självklart också det jag strävar efter i möjligaste mån när jag tränar, logiskt egentligen.
 
Det som folk sedan pratar om att detta med hästens form ses mellan fingrarna på tävling och att det numera är helt okej för alla domare att de går med näsan bakom lod stämmer sällan tycker jag. Alla domare jag ridit för gör sitt allra bästa, självklart kan de säkerligen ha missat något eftersom de är människor och det är många saker de ska kolla efter samtidigt. Men många som rider sina hästar ständigt bakom lod på tävlingsbanan får också ett eller ett par poängs avdrag för det... Givetvis finns det alltid undantag, som med allting annat. Men jag har själv fått avdrag för att nosen åker in när styrkan brister. Alla som håller på med hästar vet att det handlar om år av uppbyggnad, inte dagar eller veckor - år! Vi letar upp hästens alla svagheter och såklart ryttarens alla svagheter och göra allt vi kan att stärka upp detta och ibland måste man ha lite överseende med att det kan ta lite tid och under uppbyggnadstiden kan se lite annorlunda ut. Men sålänge jag vet att människor har en plan med vad det gör så känner åtminstone jag mig väldigt trygg i det!
En del ryttare får man kanske också ha förståelse för inte har kommit riktigt lika långt som alla Grand prix ryttarna (hur kul hade det varit då?) och de behöver också lära sig, när är bakbenen på plats, när ryggen jobbar och vart går gränsen för när helheten fallerar. För det är ju inte riktigt så enkelt som en del säger, att när bakbenen är på plats så går hästen i den perfekta formen. Jag har sett många hästar som jobbar i "form" med bakbenen i ett annat ridhus...
 
Det är mycket som ska fungera för att det ska vara perfekt och det hade väl nästan varit tråkigt om det alltid var perfekt? Gråzonen mot framgång är något man sällan ser om man inte är där själv, men alla behöver gå igenom den för att ta sig vidare och bli riktigt bra eller kanske bäst. Formen på hästen är bara en liten, liten del av allt som ska stämma. Då måste det finnas utrymme för att tänka att träningen just nu är kanske inte målet man ska nå i slutändan. utan man får istället kolla på helheten.
 
Ridning är svårt... och det är inte meningen att det ska vara lätt tror jag. Det är inte därför vi lägger så oerhört mycket tid och också pengar på att hålla på med detta. Jag tror det är strävan efter att lära sig mer och det som är så bra med hästar och ridning är att man alltid kan utvecklas, oavsett nivå!
 
 Jo.hanna U

TACK för detta inlägg!


Cissi

Tusen tack för det här inlägget! Du är så himla klok! Välskrivet och väldigt sant, som vanligt! :)


Så himla bra skrivet! Håller med dig fullständigt!


Anonym

Du har så kloka tankar att jag ryser! Ödmjuk med en fast ståndpunkt som är genomtänkt - jag har så stor respekt för dig och ditt häst-tänk!
Vill bara flika in att jag läser din blogg från mobilen och tycker att det är lite jobbigt att läsa vissa inlägg då det är så mycket text i samma stycke, helt klart värt det! Men ibland blir det "lite för mycket på samma ställe" och svårt att läsa om du förstår hur jag menar.
Stor kram


Malin

http://doohs.blogg.se

Bra formulerat Jenny. Som det är idag när man läser alla internetryttares åsikter så skulle inte många ha rätt att sitta till häst överhuvudtaget! Det verkar som en hel del människor missar processen och de olika förutsättningarna från ekipage till ekipage!


Jennifer

http://www.jenniferdahl.se/

Så klokt inlägg verkligen, väldigt bra skrivet! Jag brukar titta mer på helheten och även om det ser ut att vara ryttaren som drar in nosen för då är det såklart fel, men så länge hästen själv valt att gå där och man hela tiden jobbar för att få fram nosen ser jag inte alls varför denna hysteri. Skulle vara intressant med forskning på området så det kunde finnas svart på vitt vad som är bra/dåligt och förmodligen skulle det då framkomma att variation är bra också som du skriver. :) Det är ju också väldigt olika hur hästar är byggda och det avgör väldigt mycket hur de helst placerar sitt huvud oavsett hur de arbetar genom kroppen...


Anonym

Amen to you!! Helt rätt och riktigt i vad jag känner med :)


Emma Mattisdotter

http://emmamattisdotter.blogg.se/

Mycket bra inlägg Jenny 😊👍

Svar: Tack Emma, vad kul att du tycker det! :)
JennyM Dressyr DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >