Tips till framridning
Jag tänkte dela med mig av ett tips till er som jag själv försöker tänka på varje gång jag tävlar, när jag sitter på framridingen.
Framridingen är ju i mitt tycke det absolut viktigaste momentet på en tävlingsdag, det är här jag ska vara den smarta ryttaren som jag vet att jag kan vara och inte den tävlingsinriktade. Det finns ett uttryck som heter "vi vann iallafall framridingen" vilket kan användas i lite olika sammanhang, men oftast har jag lite svårt för att se hur det är något positivt - att vinna framridingen? Den är inte till för att "vinnas" den är till för att du ska ge din häst en så bra förutsättning som möjligt så att ni kan prestera på banan och kanske tillochmed vinna där, när det verkligen gäller.
Jag vet själv hur gärna jag vill göra massa svåra grejer på framridingen men jag försöker verkligen, och jobbar alltid på att verkligen hålla mig till min plan som jag har sedan innan. Det är när jag rider efter planen som det alltid går som bäst...
Hur gör jag då upp min plan från början?
Det är inget jag tänker ihop på tio minuter direkt utan jag provar mig fram, när jag tränar hemma, för tränare och självklart även när jag är iväg och tävlar. Jag börjar med att hitta en tid som fungerar för mig och min häst, jag vill ju att den ska ha ungefär 10 minuter kvar av ork (minst) när jag går in på banan. Men jag vill ju inte att den inte ska kännas helt uppvärmd heller. Så när jag rider hemma, hur länge rider jag då innan hästen känns sådär härligt fin? Gör sedan samma på ett par tävlingar och var beredd att ändå kunna prova dig fram och givetvis också anpassa efter dagsform såklart! När Goodie ett par tävlingar gick ute på nätterna så fick jag korta ner framridingen betydligt tex, vilket inte blev alls bra och jag tyckte fortfarande aldrig att jag hade honom så alert som jag behövde ha honom då. Men då fick jag ju ändra om planen inför tävlingarna istället för planen på framridingen...
Jag hittar sedan ett lagom framskrittningsschema och med trav och galopp i en låg form. Här lägger jag också in kanske en del rörelser som jag vet är bra för att få min häst mjuk och smidig men utan någon form av samling. Helst vill jag ju att den ska kunna "jogga" sig igenom det, likväl som att den kan göra det lika mjukt sedan men i samling och med mera "tryck".
Om jag nu sedan har ett par rörelser jag vill rida och känner att jag kanske behöver träna på innan jag går in och visar upp oss på bästa sätt, tex tycker jag det är bra att träna på att få Goodie att verkligen gripa tag frammåt i slutorna. Då tränar jag kanske en del sådant, men kortare sträckor. Jag vill ju inte göra han trött eller att han ska tycka att vi nöter det så han och jag får dåligt självförtroende, utan jag vill ju att vi lägger upp värmningen såpass bra att de sedan blir lätt för honom att förstå vad jag ber om inne på banan.
Serier är också ett bra exempel tycker jag, det finns en del som sitter och gör 15 varv med serier i vart tredje om det är det man ska göra på banan sedan. Det kanske fungerar för dom, det vet jag inte och jag tänker inte lägga mig i det egentligen heller, men för min del så hade jag aldrig gjort så... Tänk när hästen blir trött och serierna börjar misslyckas, det är inte kul att gå in på banan och känna att man misslyckats med vissa rörelser totalt på framridningen. Så jag tänker såhär, om jag går in och känner på en linje med kanske bara 3 byten i vart tredje istället för 5 - blir 3 bra så kan jag lika gärna göra två till inne på banan sedan som blir minst lika bra ändå.
Förvänd galopp kan också vara en grej som man kanske inte ska nöta för mycket på en häst, eller massa uppridningar med halter osv. Allt som kan tänkas stressa upp dig och din häst eller göra den för trött, det är ondöigt helt enkelt. Hitta en uppvärmningsplan på hemmaplan som känns bra, där du rider smart och får med allt du behöver men ändå inte nöta på hästen - prova sedan på tävling och utvärdera. Det kan ta ett tag bara atthitta ett system som fungerar, men det tror åtminstone jag att det är värt. För när man hittar något som fungerar så känner åtminstone jag mig mycket tryggare i allting med tävling. Inte för att jag är en världsstjärna direkt, men jag tror ändå på att vara fokuserad och väl förberedd är bra. Det är inget fel i att tänka som en elitidrottare, även om du rider på en lägre nivå, enligt mig är det snarare tvärtom bara fantastiskt beundransvärt!
 
Att vinna en framriding kan ju betyda för vissa människor att de enkelt sagt tyckte att deras häst var fantastiskt fin när de värmde upp, vilket är toppen - då finns ju potentialen där. De finns också två sätt man kan använda detta uttryck på såklart, men jag tror ni kan förstå skillanden när jag säger att ett av sätten att säga det på är ju trotsallt lite märkligt... Antingen har man ju ingen bra plan, kanske ingen plan alls, man kanske rider lite "osmart" eller så har man helt enkelt lite otur. Men som sagt det är skillnad på dessa saker och tänker man bara efter och planerar på hur man ska lägga upp saker och ting så kommer också många ryttare kunna känna sig lugnare vi just tävlingssammanshang. Vi fungerar ofta väldigt bra när vi har bra och fasta rutiner, vilket faktiskt våra hästar oftast gör också - vi blir trygga av det båda två!
Så tips till mig - gå tillbaka till noll, hur blir den häst som absolut bäst för dig att rida och visa upp? KAnske av någon speciell övning som inte ens ingår i programmet du ska rida? Den kanske fungerar bäst när du rider igenom den riktigt bra dagen innan (eller kanske tillochmed på morgonen?) och sedan bara att du värmer den snabbt på tävlingen bara? Prova er fram hemma, gärna ihop med din tränare och hitta ett system som du känner dig trygg med och hästen också. Det är så skön känsla att komma in på banan och känna att man är väl förberedd så jag istället kan fokusera på att ge allt och ha väldigt roligt, det har vi väl ändå förtjänat efter alla timmar vi lägger ner - 5-10 minuter där vi får till en sådandär fantastiskt ritt som vi känner oss stolta över. En sådan ritt som man kan leva på i flera år framöver....
 
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >