Vart är detta okej?
Ingen har ju missat skriverierna om denna händelse eller?
Det är få saker som kan få mig att bli så arg som denna typ av bestraffning, och jag vet inte om det är värst - det Penelope gör eller att kommentatorn och en hel del andra människor och högt uppsatta personer sedan försvarar händelsen - då skäms jag!
Det spelar ingen roll vad som hänt innan, ryttarens sätt att reagera på är inte okej i mina ögon någonstans. Jag förstår att det finns nerver inblandat, jag förstår att hästen ska lyfta på sina ben och inte gå omkring och sova, jag förstår att det är onödigt att ens sända denna sekvens överhuvudtaget - även om det förmodligen inte var tanken från början... Men oavsett vad så anser jag att bestraffningen ryttaren ger sin häst för att hon själv låter den gå runt och såsa är långt bortanför den hårfina linjen till vad som är okej och inte. Bestraffning överhuvudtaget känns väldigt långt borta numera, det fungerar liksom inte på ett positivt sätt när man tränar något djur.
Situationen som uppstår tycker jag faktiskt dessutom ryttaren själv faktiskt får ta ansvar för - rid bättre och väck hästen innan den står på näsan?
Jag kan heller inte låta bli att undra vad en ryttare tror man kan få ut av denna typ av bestraffning, ett par sekunder efter att den ens hände? Hästen står precis själv och undrar precis vad som just inträffade, där och då vaknade han till och fick förmodligen ett ganska otrevligt uppvak redan när den stod på näsan, det kanske borde ha räckt där? 
Nae, alltså jag tycker faktiskt inte denna situation går att försvara, någon borde verkligen sagt ifrån där och då...
 
Vad tycker ni om denna situation? Jag har märkt att det faktiskt är väldigt delade åsikter, och jag vill uppriktigt gärna veta hur man någonsin kan tycka att detta är en berättigad bestraffning...
Jag förstår förmodligen lika lite som den stackars hästen ifråga gör....
 Att nu gå ut och be om ursäkt till alla som tyckte att Penelope reagerat för starkt?! Människor reagerar ju inte för deras skull utan självklart för hästens skull... En ursäkt på Facebook till alla andra än hästen blir ju mest löjligt, säg istället att man gjorde fel och ångrar sig eller något. Då blir det kanske mer trovärdigt?Cissi

Jag tycker att händelsen är avskyvärd, och hoppas att hon får konsekvenser för sitt agerande. Det är dessutom hon själv som gör att de hamnar i situationen från första början, jag ser inte en häst som går och sover utan en häst som rids vansinnigt framtungt. Det var bara en tidsfråga innan den snubblade. Det hon sedan gjorde är inte i mina ögon en tillrättavisning eller korrigering på något sätt, det är bara utlopp för ilska och hästen får oförtjänt ta smällen. Man får aldrig tappa humöret på det sättet när man hanterar hästar, det är helt oacceptabelt. Allt som hästarna gör för oss, de förtjänar mer respekt än så!

Däremot kan jag tycka att påhoppen på Lotta Björe går för långt. Kritik ska hon ha, men hennes jobb är att kommentera det som händer inne på tävlingsbanan. I direktsändning, när en ryttare är på gång på tävlingsbanan, dyker det utan förvarning upp en sekvens out of the blue, som hon måste ta ställning till och kommentera. Hon sa själv att hon inte hann se hela sekvensen, hon gjorde alltså en bedömning utifrån det hon hann se och reagera på. Kommentarerna var inte okej, men samtidigt är hon bara människa och var fullt fokuserad på något annat just då.

Jag blir så ledsen, framförallt för hästens skull såklart, men även för sporten. En sån här incident förstör så otroligt mycket för hela ridsporten.

Svar: Den förstör mycket ja! Däremot håller jag faktiskt inte alls med om dethär med Lotta, jag förstår att det går fort och att hon ska svara i stundens "hetta" och allt dethär, men det hon säger är faktiskt inte okej och jag känner ju ändå någonstans att det trotsallt är hennes första tanke som dyker upp... Är hon osäker så hade det varit bättre att säga " Oj dethär var ju inte så bra" eller något liknande, då hade man kunnat tolka det som man vill. Dessutom fortsätter ju hon att prata om att det var hästens fel även i nästa situation så nog gör hon fel... Självklart ska hon ju inte behöva utstå vadsomhelst bara för detta, men jag tappade en hel del respekt även för henne! :/
JennyM Dressyr


Anonym

Jag blir både ledsen och jättearg när jag ser sån hantering av sin häst!! Hon skulle fått en skarp tillrättavisning omgående. Detta är ute på en stor tävlingsplats... Vad händer då på hemmaplan? // Hästmamman

Svar: Precis! Det undrar jag också... Bedrövligt!
JennyM Dressyr


Cissi

Precis som jag skrev i min första kommentar tycker inte jag heller att Lottas kommentar var okej, men jag förstår ändå hennes situation. Respekten för henne som hästmänniska tappade jag dock för ganska länge sedan, jag har tittat på lite för många av hennes hoppträningar (även ridit för henne själv) för att uppskatta hennes "expertis" :) däremot tycker jag inte att någon ska behöva utstå personliga påhopp pga sin yrkesutövning, hon befann sig i en pressad situation där hon MÅSTE leverera en kommentar, oavsett om hon har sett vad som hände eller ej. Jag tycker dock aldrig om att lyssna på hennes kommentarer vid tv-sändningar eftersom vi inte delar synen på vad som är god ridning, men jag tycker att de hot och hån hon har fått utstå nu är över gränsen.

Svar: Jag har inte sett vad folk har skrivit på annat än det sätt jag skrivit men jag vet ju hur det kan se ut och det håller jag självklart med om - folk har en tendens av att gå alldeles för långt!
Jag brukar inte lyssna på hennes kommentarer alls faktiskt men nu vill jag inte göra det mer heller :P
Det jag menar mest är att jag tror inte på att hon egentligen tyckte det var ett speciellt stort "problem" från början men ryttarens reaktion, utan hon helt enkelt ändrade sig när hon märkte hur stort detta blev... Men jag förstår vad du vill säga också och jag håller med dig, självklart ska hon inte behöva utstå vad som helst efter sin kommentar - det är ofta folks påhopp och reaktioner spårar iväg alldeles för mycket!
JennyM Dressyr


Charlotte Ståhl

http://csdressage.blogg.se

Bra Jenny! Håller med i varenda ord du säger. Det är oförlåtligt att bete sig som hon gjorde och det är skitlöjligt att sen be om ursäkt via Facebook för att på något sätt rädda sig själv. Medans hennes häst bara fick en tråkig upplevelse som inte går att ta tillbaka. Tycker hon borde få något straff för händelsen, vilket hon väl inte fått?

Svar: Nej men de verkar faktiskt som de utreder det nu om jag förstått det hela rätt? Så himla konstigt hela denna grejen tycker jag, i mina ögon är det självklart att detdär ska uppmärksammas direkt på plats... Men men
JennyM Dressyr


Caroline

Skönt när du sätter ord på det man känner ;) Håller med dig i allt.

Jag har förståelse för att det är direktsändning och att allt går snabbt, men om man är en av Sveriges bästa kommentatorer borde man kunna vara nog proffsig att komma på något i stil med "Oj, nu såg vi inte riktigt vad som hände därinne på framridningsbanan, vi kanske kan återkomma till den sekvensen" eller vad som helst som är neutralt, inte överslätande!

Detta är lite off topic, men jag störde mig redan under fredagens GP på att kommenteringen var så subjektiv till svenskarnas och de etablerades fördel, där Tinne hade "otur" var andra "oskickliga". Där Miata "missade" var andra hästar "dåligt förberedda". hmmm... Som sagt, ett sidospår.


Theresa

http://finest.se/theresa

Det här är min reaktion på det hela: http://finest.se/theresa/2016/03/30/jag-valjer-att-hoja-min-rost/

Tycker det är jättebra att så många reagerat och även tyngre namn som Kajsa Boström, Maria Gretzer mfl uttalat sig om händelsen. För att vi ska få en förändring och sådana här händelser inte ska få hända krävs det att vi är många som reagerar.

Det är precis som du säger ryttarens ansvar att hästen inte lommar runt och snubblar och ja hennes bestraffning jag vet inte riktigt vad hon tänker sig få ut av den? Dels sker den flera sekunder senare. Sen om man plockar isär hjälpgivningen så känns det som att hästens enda alternativ är att stegra sig eftersom den ges full fart framåt och stoppsignal samtidigt. Undrar just om hennes mål var att han skulle stegra? Tror inte det!

Finns inget försvar i världen för detta agerande i mina ögon!
Bra skrivet Jenny! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >