Gårdagens träningspass.
Vi kan börja med Sheeba som var först ut och skulle få sig ett litet kortare pass efter att hon fått på sig skon igen, det blev ju inte särskilt många dagar som hon tog det lugnt men hon hade definitivt återhämtat sig! Hon var riktigt pigg och det märks oftast redan när man tar in henne från hagen. Men man får liksom vänta ut henne lite i ridningen så får hon nästan komma till mig efter en stund och då kan vi börja träna litemer pårikitigt när hon är såhär "tänd". Jag tycker ju som sagt bara det är kul, det är denna sida hos henne som gör att jag tror hon är lite av ett framtidslöfte. Hon kommer bli en rolig häst att rida uppåt i klasserna, då lär den energin uppskattas ännumer desto svårare det blir.
Hon har verkligen utvecklat sin galopp mycket det senaste, och det märktes ännumer nu när hon hade tagit det lugnt några dagar. När hon visar sin stora och fina galopp så kan hon nästan bli lite för rörlig på något sätt, svårt att förklara, inte oblanaserad men kroppen hänger inte riktigt med på något sätt. Men igår var hon fin! Hon är otroligt mycket mer lättreglerad och kan faktiskt börja korta upp sina språng endel utan att förlora den luftiga fina galoppen - det är på gång! Traven har jag lagt om lite sedan träningen sist, jag börjar jogga henne lugnt och avslutar lugnt. Sedan varierar jag lite, vissa dagar får hon gå i nästan lite mellantrav hela tiden med övergångar och volter och de andra dagarna så gör jag mer tempoväxlingar, både långa och korta sträckor. Jag tycker det börjar ge reslutat! Jag jobbar dock inte detta så länge då hon blir väldigt trött av det och jag vill inte att det ska slita på henne samtidigt som jag vill att hon blir starkare och stabilare i sin kropp också såklart och fortsätter att utvecklas. Det är visserligen inte så svårt för hon är så otroligt lättlärd och hon visar ganska fort att hon snappat upp vad det är vi ska träna på, oavsett om jag står på backen och tömkör/tömlongerar eller sitter på. Vissa sträckor nu det senaste har jag faktiskt kännt att vi nästan nosat på att våga oss på att prova ett byte, det är tyvärr lite för få steg än sålänge och i mitt tycke lite väl tidigt för hennes del. Men det är kul att känna att det ändå kanske finns där även om det dröjer ett tag till innan man börjar träna det riktigt...
Jag har lite planer på att iaf börja träna litemer ryggningar, bakdelsvändningar och mer tagen bakdel den närmsta tiden. Alla dessa tre är nya saker och som vanligt så brukar jag bara smyga in det lite försiktigt på unga hästar, beroende på hur de är för dagen. Annars fortsätter jag med att försöka stärka henne lite för varje gång och gör de övningar som vi redan börjat på - skänkelvikningar, öppnor och förvänd galopp.
 
Goodie igår då?
Han hade jag bara ett tydligt mål för - frammåt!
Jag skrittade fram ute, vilket jag nästan alltid gör nu när vädret är okej. Sedan gick vi ut i paddocken och redan här känder jag såfort jag kortade tyglarna att han var bättre. Jag hade en bättre kontakt som jag fick "lättare", alltså jag behövde inte göra något speciellt för att få det. Goodie är absolut inte perfekt, men man känner nästan aldrig när man tar tyglarna att "jaha, idag behöver vi få loss den bogen eller få han att sluta hänga på den sidan" utan hans stora problem är isåfall att ryggen ska vara med och det hänger ju såklart ihop med formen. Formen kan vara riktigt svår på honom...
Vi gjorde lite zick-zack skänkelvikningar och slutor på volt i skritt och där bad jag att han skulle behålla formen, alltså gå kvar i en lägre och längre form trots att detta är lite uppsamlade rörelser.
Han fick trava där de blev lite likande jobb och sedan tog vi såklart också galoppen. Den gångart där det i ridningen känts mest att det varit något... Tendenserna fanns kvar, men detta kunde jag nu reglera själv och det upplevde jag inte alls att jag kunde för bara några dagar sedan. Då kändes det som jag bara gick på honom och blev orättvis.
Det jag fick vara lite tuff med var att när jag drev på honom så skulle han vara kvar i det tempot tills jag bad om något annat. Det är jättelätt att de liksom blir lite bekväma och sakta men säkert självmant bromsar in till det tempot där de är bekvämast. Det var då inte okej igår, det var nog det största kravet han hade på sig igår.
Vi gjorde lite förvänd galopp och några byten, det är dock jättesvårt i högre tempo och längre/lägre form på Goodie. Han är inte alltid hundra med på det, men det blir en bakläxa för oss. Däremot gjorde han fina byten från vänster till höger, vilket alltid varit hans svårare byte innan så ja... vad ska man säga? ;)
Som avslut blev det lätt sits och bus i galopp, det brukar faktiskt uppskattas och så även igår. Härligt att känna sig lite lugnare med att träna honom såhär mer igen!
Är iaf väldigt nöjd med dom båda, nu ska vi träna hårt inför nästa roliga grej som händer snart - Jenny S träning! Höjdpunkten i Juni månad kan jag tala om!
 
 
 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >