Ska jag göra allt själv?
Vet ni hur många männsikor som frågar mig om jag ska rida in och utbilda Fonzie själv? Det händer flera gånger i veckan, om inte tillochmed varje dag... Även utanför bloggen då.
 
Jag förstår att folk undrar som kanske bara läst här ett tag eller som inte känner mig så bra, så det är absolut ingen kritik mot er som frågar - bara så ni vet. Det jag tycker är lite lustigt är hur en del reagerar när jag säger "Ja absolut! Jag vill göra allt själv!"
Men lika förvånade som många blir av det svaret, lika förvånade blir nog minst lika många om man säger att man istället ska lämna bort sin häst och låta någonannan göra jobbet - det är helt enkelt så svårt att tillfredsställa alla då verkligen alla hästmänniskor har så enormt mycket åsikter och egna tankar.
 
Såhär tänker jag med Fonzie - jag har gjort detta så många gånger själv nu, Fonzie köpte jag för att han ska vara till mig och min framtida stjärna - då ser jag ingen anledningen till att inte göra jobbet själv.
Men som ni såklart kanske förstår ser jag absolut inget fel i att ta hjälp av en duktig beridare eller tränare heller, det gjorde jag ju själv med min förra - Dino! Det var fantastiskt roligt och lärorikt även för mig! Det är också det som gör att jag känner mig ännumer trygg i att jag kan göra det själv denna gången (dock red jag ju in Dino själv, vilket jag gjort flera gånger innan med andra hästar också och just den biten är nog för mig det absolut minsta problemet).
 
Vet många ens om att det faktiskt är sällan man stöter på speciellt stora problem vid just själva insittningen? Det kan man ju absolut göra, men gör man bara på rätt sätt och tänker steget längre än hästen så kommer oftast "problemen" först när de börjar bli lite starkare och börjar fundera över varför du sitter där uppe och bestämmer. Men då är man ju oftast mer trygga ihop och kan lösa det lite smidigt ändå... Med det menar jag ju inte att man ska köpa sitt barn en oinriden som första ponny/häst såklart, men jag tror de flesta förstår skillnaden i det jag skriver.
Sedan vet jag att det finns fall där detta inte passar sig, jag har själv ridit in eller utbildat några som är mer svåra, men då får man ta det lite allt eftersom. Det handlar om att vara lyhörd som ryttare tycker jag och att våga be om hjälp om det behövs...
Med detta vill jag säga att självklart är det inget fel att varken be om hjälp och anlita någon som gör det första helt, eller faktiskt prova själv OM man känner sig trygg med det. Men som sagt, alla har varit nybörjare någongång så...
Fina Dino!
 
En liten parentens, det finns otroligt många människor som kallar sig för beridare och unghästutbildare och ibland kan nog människor som på pappret är sk mindre erfarna vara bättre på att göra jobbet än en del som har betydligt mer erfarenhet. Ber du om hjälp så våga vara lite kritisk! Det är trotsallt din lilla pärla du lämnar ifrån dig... Jag har själv träffat på både fantastiskt duktiga och mindre bra unghästutbildare... och det kan ju faktiskt bli väldigt fel också.
 JC

Åhh, vad glad jag blev av detta inlägget :) Jag har en 2 åring som jag ska rida in själv i vinter. Vill verkligen inte lämna bort henne och hon har ett underbart temperament så swt ska säkert gå bra. Men dwt är så tråkigt när man hör hur "alla" runt omkring lämnar bort sina unghästar på inridning. Jag resonerar precis som du att jag ska ha henne till mig själv så klart ska jag rida in och utbilda henne det första själv. Annars hade ju köpt en äldre färdig häst.


Caroline och unghästen Stina

http://nouw.com/carolinesh%C3%A4stdr%C3%B6m

Vilket trevligt och nyanserat inlägg! Jag är en av dem som lämnat bort hästen, även om jag har tänkt att ha henne själv i resten av hennes liv. Jag vill att så få misstag som möjligt ska bli gjorda med hästen och ser ingen prestige i att lämna bort henne, gör bara det jag tror kommer bli bäst och mest okomplicerat för alla. Tror det är den tanken man ska hålla, vad som blir bäst för hästen: Är man relativt duktig, känner att man kommer klara av att rida in hästen och att man har ett band till varandra (ett grundläggande förtroende kan förenkla en inridning): go ahead!

Själv inser jag mina begränsningar och tänker inte ta chansen att komplicera en viktig process så att den tar längre tid än den behöver (detta är inte en pik mot dig. Tvärtom hade jag gärna lämnat min häst till dig ;) ). Som du säger har alla någon gång sin första gång, men jag menar (som jag tolkar att du också tycker) att alla har rätt att göra vad som känns mest bekvämt för dem och blir bäst för hästen! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >