Allt runtomkring träningen...
Jag får emellanåt lite frågor om folk som funderar på hurvida jag tänker när det kommer till att behandla mina hästar, både hos veterinär och equiterapeuter osv.
 
Jag tycker själv att jag har ett bra upplägg just nu, speciellt till Goodie då som är den som tränas och tävlas mest... Det är också han som gör övningar som sliter mer på kroppen och man ligger ofta på gränsen till vad en sådan häst klarar av styrkemässigt, vilket såklart är extra påfrestande. För att inte glömma att Goodie snart är hela 19 år!!
 
Så nu utgår jag ifrån just Goodie och här är då mitt eget "schema" på hur jag vill att det ska vara och försöker hålla mig till så gott det går...
 
Veterinären får gå igenom honom ca 1-2 gånger om året, beroende lite på hur han verkar. Men 1 gång vill jag iaf göra en liten check för att se att allt står rätt till... Peppar, peppar har han inte sprutats en enda gång med någonting sedan jag köpte tillbaka honom, och jag hoppas verkligen det fortsätter så. Jag är lite skeptisk till att spruta i leder sådär faktiskt, även om jag hade gjort det om det hade behövts såklart... Men har du väl gått in i en led en gång så har du ju också stört allt som är i leden och bara sprutsticket kan ju faktiskt orsaka enormt mycket skada!
 
Tandläkare, eller hästtandtekniker som jag egentligen vill skriva... 2 gånger om året kollas Goodie i munnen, både för att jag tycker det är väldigt viktigt att det inte hinner bli massa vassa kanter eller fula hakar. Men också för att Goodie har ett riktigt jobbigt överbett och dessutom är såpass gammal som han är. När jag åker en gång var sjätte månad så håller sig tänderna fina och det är bara mer kontroll och lite raspning som gäller, istället för att göra stora grejer. 
 
Hovslagare är alltid var 7de vecka, sällan det blir varken mer eller mindre. Henrik som jag har till att sko mina hästar nu gör ett toppenjobb med mina hästar och han får beröm även när vi varit hos våra veterinärer!
 
Equiterapeuten är ju också ute ibland och här är mitt mål att hålla oss till ca 2 gånger om året också, eftersom det sällan varit något stort med någon av mina hästar så är det mer som lite hjälp och i förebyggande syfte. Här har jag enormt förtroende för Mia och Daniel Kleen, har också provat andra men slutar alltid med att jag vill ha ett utlåtande från dom ändå - de är fantastiska!
 
Massage är ganska nytt för oss ändå, jag har aldrig riktigt förstått hur effektivt det är med massage fören jag lät anlita Emelie Ranft till Goodie... och vilken skillnad jag märkt på honom! Dessutom älskar han henne verkligen! Bara att se hur avspänd och nöjd han blir när Emelie kommer gör det värt varenda krona, att hon sedan hjälper honom att kännas fin även i ridningen är ju bara en väldigt stor bonus. Vi är jätteglada för Emelie, och här blir Goodie rejält bortskämd med massage varannan- var tredje vecka ungefär. Känner jag minsta sak i ridningen så är det alltid Emelie jag ringer ut och dagen efter känns han som vanligt igen... Nu är det väldigt små saker jag syftar på, hade det varit större grejer kanske jag hade vänt mig till veterinären först.
 
Förutsatt att inget händer så är det ungefär såhär det ser ut för Goodies del, snacka om att jag är avundsjuk! ;)
Såfort jag misstänker minsta lilla så ringer jag till någon av dessa människor för att såfort som möjligt ta tag i "problemet", och jag vet faktiskt inte om det är det som har hjälpt oss hittills men med tanke på alla omständigheter runt Goodie så tycker jag att alla dessa människor i "vårat lilla team" har bidragit med att hålla honom såpass fräsch som han är. Jag tror att det finns flera tillfällen där han faktiskt hade kunnat bli skadad påriktigt om han inte fått hjälp i tid...
Sedan måste jag säga att våran största fördel som ekipage är att vi känner varandra utan och innan, även om jag är lite väl nojig ibland så har det också alltid funnits någon liten snedhet eller stel muskel när jag ojjat mig. Det gör det så mycket lättare för mig att veta precis vem jag ska ringa först, när jag känner Goodie så bra...
 
Hur gör ni med era hästar? Har ni något speciellt schema på hur ni gör med samma saker eller liknande?
 JenniferDressage.se

http://www.jenniferdressage.se

Kör på ganska liknande som du. Kollar upp hos veterinär minst 1 gång per år men min häst har ju en viss förmåga att göra illa sig oftare och vi har haft väldigt mycket otur så... Annars åker jag lite då och då till "mirakelmannen" Sven Lindblom som gör underverk med hästarna verkligen. Tar ut Equiterapeut när det känns som att det behövs men blir nog ca 4-6 gånger per år i alla fall tror jag. Tänderna har jag kollat en gång/år fram tills nu i år då det hittades lite mer än vanligt så nu kommer hon kollas var sjätte månad framöver. Skos görs hon med 5-6 veckor mellanrum både för att underlätta för hennes bakknän men också för att hon haft hovledsinflammation för några år sedan efter att hon blivit väldigt dåligt skodd. Så jag blir direkt nojig och försiktigt om hon börjar se minsta lång ut i tårna. Även om vi haft väldigt mycket otur så är jag glad att jag är så uppmärksam så vi hittat det mesta tidigt så det inte blivit värre skador ändå. Förstår mig inte på folk som tränar och tävlar i år och dar, och när hästen kanske dessutom inte presterar, men ändå kollar de inte upp den?? Tycker alltid du verkar ha så klokt upplägg med det mesta kring dina hästar. :) DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >