JMDressyr - october 2016

Favorit grip-ridbyxor?
Jag har blivit väldigt förtjust i mina Pikeur ridbyxor med gripskoning faktiskt och letar efter lite nya varianter då jag använder mina ridbyxor ganska flitigt just nu och sliter ut det mesta tyvärr...
Har ni några favoriter med gripskoning? Några andra märken eller bara Pikeur? 
 
 


Måndag
Godmorgon.
 
Jag är redan uppe för att försöka hinna med att släppa ut och motionera någon häst innan jag börjar jobba faktiskt. Jag har lite tid i eftermiddag också men inte för alla 3...
 
Jag är just nu väldigt taggad till att anmäla mig och hästarna på tävlingar, men jag tror faktiskt jag får nöja mig med att rida i Borås i december. Eventuellt isåfall att Sheeba får komma ut en gång innan! Men Goodie har jag redan börjat kika på att starta Inter I på igen, haha... Egentligen har jag tänkt det sedan i somras, men bestämde mig för att vänta med det till nästa år faktiskt. Kände att jag behövde få det att lossna i MSVA/PSG först och det har jag väl egentligen inte bevisat att det gjort än så jag kommer ändå avvakta. Men det är himla skönt att känna att vi tidigare redan startat denna klass och dessutom med bra resultat så jag vet iaf att det går.
 
Men jag ska försöka skynda mig lite så jag hinner med allting idag också, kram på er!
 


Segast i stan!
Jag är så himla trött idag alltså, fy! Jag är redo att somna redan nu faktiskt...
Men har såklart haft en helt fantastisk helg och förra veckan s*itkänsla är som bortblåst faktiskt, så nu väntar jag på att denna veckan som kommer ska börja. Den innehåller nämligen en hel del förväntningar kan jag tala om! Men det roligaste är ju självklart att Jenny kommer och tränar torsdag, fredag och lördag! Det är lycka kan jag tala om :D
 
Sheeba har gått på halvfart ett par dagar för lite återhämtning, hon har dock tagit det väldigt bra tycker jag. Hon kan annars blir lite väl busig, men tycker ändå att hon hållt sig relativt lugn måste jag säga... Kanske kommer när jag klipper henne i veckan? ;)
Goodie ska få joggas ett par dagar nu inför helgen och Fonzie ska faktiskt få komma igång lite, vi ska iaf försöka och se hur det verkar. Min förhoppning är ju att Jenny ska få kika på honom sisådär 10 minuter någon av dagarna, men vi får se... Det väntar också en hel del annat kul, så nu måste jag bara sätta mig ner och sköta lite planering här så jag kommer ikapp mig lite iaf.
Men vi hörs imorgon!
 


Titta vart jag är... ;)
 


Tvåa!
Godkväll!
jag ligger i sängen och skriver från mobilen, men jösses vad lycklig jag är... Två ganska bra rundor (lugna) och jag hade ändå en lätt känsla hela vägen! Vi kan litemer men jag behövde detta nu kände jag :)
Över 67% i båda klasserna och med lite otur med halvpoängen så fick vi två andra placeringar! Jag är såklart väldigt lycklig. Våran första (och Goodies första) placering i PSG och PB i samma klass. Detta program har jag haft stora hjärnspöken med då det inte passat oss alls, så det undvek jag redan innan skadan faktiskt...
 
Nu känns det som att vi är på rätt väg iaf även på tävling, så lite träning inför sista starten för igår och sedan blir det fullt fokus på vinterträningen för Goodies del!
Bästa av allt föresten: Goodie var så himla taggad idag, fick nästan lite panik innan jag skulle gå in då jag planerat ganska kort uppvärmning till första klassen eftersom jag skulle rida två ;) Men det gick ju vägen ändå!
 


Lördag!
Idag känns hela jag lite lättare igen, jag har haft en del som pågått runt mig nu ett tag men det började plötsligt lätta upp för mig nu kände jag... Så nu är jag taggad på att åka och tävla igen!
 
Tanken för dagen är att faktiskt försöka sova en stund nu på förmiddagen och sedan åka och ta in Goodie från hagen för att göra iordning honom. Det blir till att göra allting, bada och putsa eftersom jag inte hann det igår. Dock hann jag med mycket annat så jag är ändå nöjd :)
Ska dock sätta mig nu och leta igenom bra PSG program på youtube, har inte ridit PSG på.... länge! Det är dessutom ett program som jag är lite ovän med, men samtidigt känner jag just nu att han känns fin så jag ska bara försöka skärpa till mig så blir det faktiskt bra.
Jag ska försöka hinna uppdatera er mer under dagen, men annars får ni hålla tummarna för oss i eftermiddag/kväll!
 
 


Fredag.
Idag är det dagen innan tävling för min del, dessutom är det snart helg och just nu behöver jag verkligen det... Frånochmed idag ska jag lämna hela denna veckan bakom mig och fokusera på helt andra grejer än det jag gjort de senaste dagarma. 
 
Jag tog en ledig dag igår kan man säga, eller ledig var jag inte men jag städade i stallet och gjorde sådant som jag verkligen behövde få gjort. Tvättade, städade ur mina skåp osv. Goodie fick vila men fick massage av Emelie och var väldigt nöjd med det, hon tyckte också han kändes fin i kroppen faktiskt så det var riktigt kul! Idag blir det jogging tänkte jag, med tanke på att det är två pass imorgon. Dock inte så långt emellan starterna så jag tror faktiskt han kommer överleva gott och väl :)
 
Sheeba och Fonzie vilade helt men blev ompysslade såklart och dessutom jobbade jag! Så fullt upp trots allt...
 
Men nu ska jag till stallet och göra klart det som måste göras, sedan blir det jobba lite och efter det ska jag göra allt annat kul - rida och pyssla om hästarna. Dessutom ska jag packa och putsa som jag faktiskt brukar tycka är riktigt roligt, dessutom har jag hunnit packa iordning det mesta av allt jag ska ha ändå så :)
 


Torsdag.
Godmorgon.
 
Vart ska jag börja? känner jag idag... Idag är jag trött, men jag ska intala mig själv att detta går även idag och så ska jag upp och åka till stallet snart.
 
Tänkte uppdatera er lite kring läget med hästarna bara, Goodie känns toppenfin just nu faktiskt. Denna veckan blir det tävling och nästa vecka är det Jenny Schreven träning igen - äntligen!!
 
Sheeba har tagit det lugnt några dagar, det har förhoppningsvis behövts för oss båda faktiskt då jag haft så mycket och hon verkligen talat om att hon behöver en lugnare period. Jag tänkte faktiskt ta det lite lugnt med henne fram tills träningen för att låta henne ladda upp lite inför både den och de sista tävlingarna för iår. Vilket fall så brukar dessa lugna perioder verkligen gynna henne så jag hoppas det är så nu också :)
 
Fonzie är jag lite sugen på att sitta upp på igen då han känns betydligt piggare igen, men får se om jag ändå ger honom veckan ut eller hur jag gör. Han växer så det knakar iaf och har aldrig sett honom så "fin" i kroppen som han är just nu. Men det krävs nästan eftersom han har en del att ta ikapp!
Jaja, sedan kommer jag fortsätta att beta av mina små listor dessutom, ska faktiskt packa irdning lite inför tävlingen också så jag kan ta det lite lugnt i helgen med... På Söndag ska jag eventuellt till Elmia dessutom, vill verkligen dit så jag hoppas det blir så! :)
 


Bilder från lördagens ridpass
Här har ni lite bilder från lördagens ridpass där jag tänkte skriva lite om vad vi gör och varför...
Höger galopp och skänkelvikning undan vänster, detta gör jag mycket i början av passet och där passar jag på att variera formen och ställningen på honom mycket! För att få honom både mer lösgjord och mer jämn i sidorna och på båda tyglarna...
Galoppombyte i en lägre och rundare form för att verkligen se till att han börjar med att vara avspänd även in i bytena. Byten är i sig ganska explosiva och därför vill jag känna att jag har kontrollen redan i början av passet över dessa och kan rida litemer "sparsamt" in i bytena... De behöver inte alltid ridas med massa gest anser jag :)
Viktigast av allt som jag ser det är att varva nytta med nöje, jag vill hålla mina hästar lite extra motiverade genom att ge dom lite roliga/lätta uppgifter emellanåt... Som tex busa iväg lite i galoppen i lätt sits, samtidigt som de får klapp och beröm. De måste få reda på att de är duktiga, det går ju inte bara att korrigera utan att berömma :)
 
 


Onsdag
Godmorgon...
Min dag igår var alldeles för fullspäckad och tillslut var jag ganska bitter måste jag säga, det är sällan jag blir sådär men det var för många faktorer för mig igår som inte gick ihop liksom... Men idag tänker jag fokusera på det som var bra, som min egen träning, trimmade en ponny jag hjälpt till med en del som börjat bli fin, mina lektioner plus riktigt bra feedback till dessa och sist men inte minst mina sista träningar sent på kvällen som gick väldigt bra. Det är roligt då!
Men idag är jag trött och lite sur över en stor bula på min vänstra fot efter att en bom föll från ca 2 meters höjd rakt ner på min fot... haha det är helt klart ett tecken till mig, min tid som hoppryttare är helt klart förbi ;)
 
Idag ska jag börja med att bocka av min lilla lista, jag måste göra det... Ska börja med att klippa klart Goodie för det är ganska nödvändigt inför helgens tävling. Hoppas inte jag behöver klippa om hela honom nu bara!
 
Men jag måste skynda mig, hörs under dagen!
 


Kolla här!
Men alltså ser ni... och denna killen har verkligen haft så svårt för att lära sig trampa, men det börjar verkligen lossna! Nu ska han bara bli stark nog att orka sitta såhär hela tiden och senare i vinter ska vi jobba mycket övergångar för att verkligen se om vi kan stärka upp honom i detta jobb...
Men de stunder han trampar inunder sig såhär så kan man inte tro att han har en kropp som gör att man jämför honom med en damcykel ;)
Men han vet att hans matte tycker om honom lika mycket för det!
 


Att göra...
Nu när jag delar med mig till er så blir jag ju illa tvungen att ta mig i kragen så... ;)
 
- Klippa klart Goodie
- Klippa Sheeba
- Frisera alla 3
- Tvätta transporten
- Städa ur bland mina skåp i stallet
- Tvätta klart
- Rensa ut det sísta jag tänkt göra mig av med (behöver inte 5 par marinblåa lindor tex!)
- Köpa fler förvaringsboxar
- Strukturera upp lite rutiner i stallet som jag lovat att ta på mig
- Boka in träningar
- Svara på mail
- Svara och gå igenom kommentarer
- Se över min domän.... smider planer här ;)
 
Sedan har jag ju allt annat tråkigt som handlar om att göra saker hemma, men man måste ju börja någonstans ellerhur... haha!
 


Tisdag.
Godmorgon!
Även idag blir det en tidig dag, men idag kommer jag inte sitta till häst vid 6-tiden, haha! Jag tänkte börja med att släppa ut som vanligt och sedan rida de hästar som jag ska rida idag, alla utom Goodie för han ska nämligen tränas för Sylvia idag :)
Jag ska försöka hinna med att beta av något mer på min lilla lista, får nästan sätta mig och skriva ner en sådan så jag blir illa tvungen att ta tag i det!
Vid 14.30 ungefär börjar jag med sista omgången studentridning som jag haft nu i sex veckor, det var minst sagt kaos i början men nu har det blivit ganska bra tycker jag. Det är dessutom jätteroligt!
Jag har också mina vanliga lektioner, plus min nya knattegrupp... Sedan avslutas kvällen med några vanliga träningar, så jag gissar att detta blir en lång och fullspäckad dag.
 
Men vi hörs lite senare!
 


Fina Goodie
Det hör väl nästan till vanligheterna att jag säger att Goodie är bäst och att han bjuder mig på fantastiska ridpass, men just nu känns han bättre än vad han någonsin gjort! Det är en del styrka kvar innan jag kan säga att vi är precis där som vi var innan skadan, men känslan han ger mig nu är bättre än då tillochmed!
 
Alla som har häst vet att man knappt vågar yppa sådan med risk för att man faller platt ner på backen igen, men jag tänker passa på att njuta för varje dag faktiskt och försöka tänka bort vad som kan hända... Jag känner att jag inte kan göra så mycket mer för Goodie än vad jag redan gjort, så händer något nu så är det väl meningen att det ska vara så då kanske.
 
Idag satt jag upp med ett leende på läpparna och kände redan när jag värmde upp i skritt att han kändes bättre och mer "på" från början. Jag red mycket övergångar mellan skritt- trav, trav-galopp och även galopp-skritt. Avslutade med att rida Tvära slutor i trav och försökte samtidigt få honom mer lång och låg i detta jobb, detta är verkligen våran stora svaghet men jag tyckte trots detta att han kändes toppenfin!
Så himla roligt, han gör mig så glad! Tur jag red så tidigt för då kunde jag leva på det passet hela dagen ;)
 


Tankar kring Fonzie
Jag vill bara dela med mig lite om hur jag tänker med Fonzies inriding, för ni kommer nämligen se att det ibland tunnar ut med uppdateringen kring honom och då vill jag att ni ska veta direkt varför och vad det handlar om...
Jag har aldrig bråttom med en 2,5 åring, speciellt inte nu när han faktiskt är riden i alla gångarter. Så därför känner jag inget behov av att trimma massa på honom bara för att jag egentligen vill... Just nu är han inne i en period där jag tycker att galoppen ser lite kantig ut, det känns inte när jag rider men för mig tyder det på att någonting händer i hans kropp. Eftersom jag nu känner att vi har all tid i världen och ligger väl i fas så har jag inget behov alls av att sätta mig på en så ung häst, utan nu håller jag mig till att busa lite med honom i ridhuset, promenera eller på sin höjd så longerar vi /tömkör. Men annars får han gå och busa i sin hage så länge som möjligt och sköter han sig får han gå över en stund till Goodie ;) 
Jag tänker också på varje gång jag står jämte Fonzie nu att han börjar bli ganska hög, inte bred men man märker att han vuxit en hel del... han äter dessutom hur mycket hösilage som helst och jag gissar också här att det är för att han upplever att han just nu behöver det. Detta är ännu ett tecken på att han behöver vara lite ifred och låta kroppen växa... Såfort han blir sådär väldigt busig och pigg igen så brukar jag ta honom (eller alla unghästar som jag har) på lina eller något och ser de ut som vanligt igen så kanske jag börjar rida något pass sådär igen. Men jag tycker att man märker sådant direkt på deras sätt och vara om det är något eller tvärtom, det gäller bara att vara lyhörd känner jag :)
Så om ni undrar så är det inget med honom alls utan han tar det lite lugnt på obestämd tid nu, även om han pysslas om såklart!
 


Nu är det dags!
I helgen bestämde jag mig för att rida båda klasserna på Goodie nästa helg, det blir alltså både MSVA och PSG för våran del! Det är PSG debut sedan våran lilla "comeback" faktiskt och bara tredje gången totalt vi startar denna klass... Men han känns verkligen toppenfin nu så kan jag bara lugna mig lite så tror jag faktiskt det ska kunna gå bra trotsallt!
 
Det bästa av allt är dock ändå att jag anmält Sheeba till en LA på hemmaplan i december, det ser jag verkligen fram emot! Hon ska då gå två klasser den dagen eftersom det ändå är här hemma och Goodie ska gå en klass han också. Lyxigt att gå de tio metrarna in i ridhuset för att komma till framridingen :)
Får se om vi kanske tar en start till med dom båda innan hemmatävlingen, men det tar vi som det kommer isåfall... Har iaf ett litet slutmål för detta året!
Dock är jag smått märklig med detta, men just nu längtar jag tills vinterträningen. Jag tycker om att lägga upp träningen på vintern, att verkligen backa tillbaka och jobba basic saker för att sedan kunna komma ut lite starkare till våren. Ska skriva mer om planerna för detta längre fram lovar jag, men alla tre har redan en plan i mitt huvud iaf! :)
 
 


Måndag
Godmorgon på er!
 
Vilken helg jag fick till då... Inte riktigt så effektiv som jag önskat men nog så viktig för min del kände jag! Fått massa hjälp med mina hästar så mestadels fokuserat på att rida faktiskt. Har det ganska lyxigt! Hjälper dock till mycket på veckorna och det är helt klart värt det när man får en sådanhär helg :)
 
Goodie känns superfin nu tycker jag! Kan det vara vilan kanske som gjorde detta? Han känns inte lika trött i kroppen tycker jag nu... Har ändrat om fodret lite också, kanske kan det vara det?
 
I helgen var det ju liten tävling på klubben, men jag bestämde mig för att inte vara med med någon av dom utan vi passade på att träna på att rida innanför staketen bara. Det är guld för oss att stå på ridklubben såhär, det händer så mycket jämt och hästarna blir verkligen världsvana! För Sheeba och Fonzie är ju detta fantastiskt bra för framtiden :)
 
Sheeba gick på banan sent på lördagkvällen och gick faktiskt riktigt, riktigt bra! Funderar på att ge henne några lugna dagar nu i veckan då hon utvecklats mycket den senaste veckan bara tycker jag... Plus att hon gjort så himla mycket denna hösten med både tävlingar, bytt stall och tränat på en hel del. Jag har varit noga med att ge henne lugna perioder också men det har hänt otroligt mycket ändå med henne känner jag. Utvecklingsmässigt menar jag då :) I lördags red vi lite delar ur LA3 och snart så...
 
Idag ska jag börja med att jobba lite, rida och pyssla om mina och sedan blir det träningar. En bra måndag helt enkelt!
 
 


Fantastiska häst...
En styck Goodie var superfin på dagen träning! Hoppas vi kan hålla i detta nu tills nästa helg :D


Lite tips och råd...
Jag skulle vilja ha lite råd från er!
Jag har anmält mig med Goodie till en tävling där det finns möjlighet att rida två klasser samma dag för oss, en Msva och en psg... Detta är trotsallt två mer krävande program och egentligen tycker inte jag det känns helt optimalt. Men.... Jag måste göra något åt mina tävlingsnerver, eller jag verkar ju inte ha dom på samma sätt när jag rider Sheeba så jag tror det handlar om hur vi två blir ihop inne på tävlingsbanan. Jag taggar till lite för mycket innan och jag eldar nog upp Goodie också, men gör jag det så måste jag lära mig att andas ut och "åka med" lite på det jag ridit fram innan och jag tror Goodie blir lite förvirrad när jag först ber honom gå på ett visst sätt men sedan ändå lägger mig i när han väl går där. Kanske två klasser hade fått mig att andas lite så jag kanske inte ger allt? Iaf inte i båda klasserna?
Det är få tävlingar som har båda dessa klasser på samma dag och dessutom är det ju faktiskt okej att göra det enligt TR, så varför så tveksam? - Jag vill ju inte ta ut min stackars häst bara för att jag är lite för mycket tävlingsmänniska, samtidigt som jag tror detta är något jag behöver jobba på och enda sättet att göra det är att utsätta sig för det.
Jag tänker också att jag egentligen är ganska trygg i hur Goodie är på en framridning, det händer sällan oförutsedda saker med honom och jag nöter aldrig på honom inför start så självklart borde han orka två starter på en dag egentligen...
 
Men vad tycker ni? Hur hade ni gjort?
 


Fredag.
Godmorgon på er!
 
Hoppas allt är bra med er?
Jag är så trött... Men jag tänker bita ihop. jag har planerat lite ledigt i eftermiddag och lite imorgon förmiddag så jag ska försöka hålla mig till detta nu och vila lite.
 
Jag fick in en tid att träna för Sylvia idag, snäll som hon är så ställer hon alltid upp även om jag kommer lite tätt inpå! Jag har pratat lite med henne hur jag vill lägga upp träningen nu det sista inför vinterträningen när tävlingarna slutar och jag tror vi tänker väldigt lika i våran plan där. Som jag har saknat en tränare att bolla dessa typer av idéer med, jag kan prata med henne om allt sådant och det är värt så mycket för mig!
 
Idag ska jag också på HLR utbildning, det är för mig första steget mot att utbilda mig nu - det ni! Dock kan inte jag bli ridlärare då jag inte får dispens för mitt knä, jag kommer aldrig någonsin kunna hoppa okända hästar på 1.10-1.20 nivå eftersom en vägran eller konstigt språng för mig kan innebära månader av värk och det har jag ju tillochmed fått offra för mina egna hästar så... Trots att jag egentligen tycker hoppning är riktigt kul på en lagom nivå! Men ett läkarintyg var tydligen inte nog för detta så vi får se, men jag ska iaf påbörja allt detta så jag är på rätt väg och kan ta de första delarna som tex hästskötarexamen. HLR och tappskokompetens är första delen :)
 
Men nu ska jag åka så hörs vi lite senare, kram!
 
 
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >