En växel till...
Att rida unghäst är inte alltid helt lätt, men många gånger upplever jag att ryttare gör det betydligt svårare än vad det behöver vara faktiskt! Det finns en sak som jag verkligen försöker ha med mig hela tiden när jag rider (inte bara unghästar, men jag är extra noga med dom eftersom det är jag som lägger grunden när jag jobbar med dom!) och det är att jag måste vara konsekvent, både mot mig och hästen. Det jag tänker främst på då är gas och broms, det bara måste fungera och man måste verkligen våga tänja på den magiska gränsen litegrann hela tiden för att utvecklas och stärka upp hästarna.
 
Som ett exempel var igår när jag sitter och rider Sheeba inne på tävlingsbanan, jag kom precis ur en galoppökning vilket hon såklart gärna gör mer än väl och gärna... I upptaget till arbetsgalopp och ner till trav lägger hon sig på mig och dyker ner frammåt för att givetvis be om extra stöd då det är krävande, helt okej tycker jag eftersom hon är ung och grön. Däremot efter denna övergång så känner jag att hon blir väldigt "off" benen pinnar bara på, men jobbet är borta och då likaså den ärliga framåtbjudningen... Jag trycker snabbt till henne med skänkeln för att överraska henne, varpå hon svarar på att lätt komma fram i galopp (det ska givetvis vara trav där!). Min första tanke är - BRA! En snabb reaktion och även om den var felaktig och säkerligen kostar en hel del poäng så kan inte jag begära mer än så, hon lyssnade snabbt med att göra någonting även om det var fel och egentligen blev lite för mycket så var det för mig en bra reaktion. Dessutom blev hon uppmärksam igen, fick över vikten igen på bakbenen och jag kunde sedan bryta av och fatta galopp precis där fattningen skulle vara några meter längre fram, varpå hon fick en extra klapp som beröm för att hon nu var med mig på hjälpen och framme för min skänkel igen.
 
Jag vill ha snabba rekationer när jag sitter till häst och mycket hellre att jag uppmuntrar hästen för att den svarar för mycket än att den svarar för lite och försent. Du kommer aldrig få en kvick och frammåt häst om du inte är konsekvent i ditt tänkande här och verkligen bestämmer dig för hur mycket reaktion du vill ha. Du får heller inte nöja dig fören du får den rekationen du begärt... Men kom också ihåg att reaktionen du får är en spegling av hur du ridit hästen innan. Så man kanske inte kan sitta upp på en häst som alltid fått göra allting i sin takt tidigare och plötsligt begära att den ska förstå dina plötsligt kvicka hjälper, där måste man självklart tänkte steget längre och börja lära dom hur man menar genom precis samma sätt - att man är konsekvent, men givetvis också med massa beröm. I mitt tycke kan du aldrig någonsin uppmuntra för mycket, det vet jag att andra tycker att man kan men jag lever mycket hellre efter att överdriva berömmet och få hästen att förstå att den varit riktigt duktig än att den ska bli minsta tveksam på om man är nöjd eller inte. Sedan om det är klappar på halsen eller beröm med rösten eller vad det än må vara, efter att man upprepat den positiva tonen i berömmet du ger så lär sig hästarna tillslut vad som är beröm eller inte, oavsett vad det är för typ av beröm.
 
Kvicka hjälper är alltså för mig otroligt viktigt, och faktiskt lite svårt för många ryttare att träna upp. Men för att ge er ett litet extra tips på hur ni kan öva det är att bestämt sätta er på ridbanan och bestämma ett visst antal steg eller språng som ni ska rida frammåt och ett visst antal steg tillbaka och sedan hålla er till det hela tiden. Tex 5 steg fram, 5 steg tillbaka och oavsett hur det känns eller hur hästen går så ligger fokus just bara på att den lyssnar ordentligt fram för skänkeln men också tillbaka direkt på förhållningen. Hur länge man håller på med detta jobb får man såklart variera utifrån individen, kondition och självklart åldern - som alltid.
Men för att pusha er lite extra, när ni tänker "wow", be hästen och er själva om en växel till och se vad som händer, jag tror många gärna blir lite förvånade! :)
 
 Carina

Elsker disse bloggpostene dine, Jenny! Så gjennomtenkt og interessant å lese! Veldig enig i alt du sier, og skal jobbe enda hardere med det. Takk for at du gjør meg til en dyktigere rytter!


Anna

Grymt bra och viktigt tips! Tack! DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG
SPARA?

Tjäna pengar på din blogg
Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >