JMDressyr - august 2017

Godnatt!
Här ligger jag i sängen och kan i vanlig ordning inte sova... Jag kom dock hem för någon timme sedan bara efter ännu en lång dag med jobb, jag var lite dum nog att åka och jobba idag och nu mår jag verkligen inte alls bra igen! Så måste jag jobba några timmar imorgon med, men men det blir nog bra ändå.
Först ska jag ha en privatlektion och efter det åker jag med våra tränings och tävlingselever från ridskolan (som jag har fått i dressyr iår :D ) på en föreläsning i Göteborg på Heden! Det blir ju ändå väldigt roligt så hoppas jag är piggare om några timmar helt enkelt..
Annars har jag flängt runt idag från jobbet, hem, mina hästar och ett annat stall för att sedan avsluta med jobbet igen...
Lektionerna gick iaf väldigt bra idag, jag har ju numera två knattegrupper i veckan och jag börjar känna mig lite tryggare att ha dessa grupper nu. Det var lite av en djungel för mig i början och jag har verkligen nördat mig igenom allt material jag kunnat hitta både på jobbet, ridskolan och sedan lite andra ridlärare, hur man ska tänka osv. Jag har en tendens av att vilja ge allt av mig själv när jag har lektioner och det är helt omöjligt att lära ut så när det är så små barn som ska lära sig allt nytt från början. Då måste man välja ut lite saker som man fokuserar på och helt enkelt hålla sig till dom och det har jag börjat hitta mitt system i nu och det är en skön känsla faktiskt, idag gjorde vi dessutom hela ridhuset till lite olika stationer med olika typer av utmaningar för barnen och dom var alldeles rosiga om kinderna när dom hoppade av, plus att dom alla gick med ett litet leende på sina läppar och då red ändå halva gruppen för första gången någonsin! Ja, det var iaf väldigt roligt :)
 
Men emellan jobbet så hann jag ju som sagt med mina hästar med, eller Goodie fick vila helt idag och bara gosas lite med... Men han går just nu i stora hagen efter att han vävt så hyteriskt i sin nya lilla sjukhage att jag helt enkelt gav upp. Vi hade bestämt att han skulle gå i den större nästa vecka så ja...
Men jag började med Sheeba som fick ett väldigt lugnt joggingpass, igår gick hon betydligt tuffare och jag tror vi fick någon form av hjärnsläpp! Hon har varit superstabil med fattningar och sådär, men igår kunde hon bara fatta fel, spelade ingen roll i vilket varv utan hon fattade bara förvänd. Med tanke på att enkla bytena inte är våran starkaste sida riktigt än så blev den plötsligt ännu svagare ;) Men jag är ganska säker på att det släpper om någon dag och istället för att bygga på massa onödig spänning i henne vilket det lätt blir då hon gärna låser sig i dessa lägen - så valde jag att helt släppa skritt-galopp-skritt övergångar idag och bara joggade tills hon trodde att hon skulle somna för det gick så långsamt, ungefär! ;)
 
Dagens stora förvåning, Fonzie var väldigt fin igår hos Cissi och Devi hittade precis som jag misstänkte att han var lite spänd uppe vid länden. Men det släppte snabbt, väldigt enkelt och han visade ingen som helst smärta. Säger Devi att det är så, så är det så helt enkelt! 
Men åter till idag - bästa passet någonsin på Fonzie! Jämn och fin i både varven, mycketmer ridbar och äääntligen börjar han förstå detdär med framåtbjudning och gas/broms hjälperna.
Jag tyckte ju redan vid 3årstestet att han var lite sämre i vänster varv mot vad jag tycker han brukar vara, men lite vila brukar ju kunna göra gott för växande kroppar. Men i hans fall så kändes han sämre efter vilan faktiskt, eller det låter som att jag tyckte han var hlt eller något. Men han släppte liksom ner benen lite snabbare i vänstergaloppen och la sig gärna på min innerskänkel mer än i höger, och jag vill ju inte behöva sitta och slita för att korrigera en treåring som inte ens lärt sig hur man ska bete sig än i ridningen så jag sa till Cissi och Devi när jag kom att jag trodde det satt högt upp bak, länd/kors/Si-leder eller något och länden var det som fick släppas på lite med Devis duktiga händer och lite extra hjälp sedan av kinesiotejp också - och idag gav det resultat! Så roligt!
Vågade dock bara rida knappt 5 minuter utan fram och avskrittning så det var väl inget supertufft pass kanske men... haha, men jag blev bara en lite lättare människa igen kände jag!
Fina hästar idag iaf, och föresten - kan det inte få fortsätta att vara sommar ett tag till? Vi har det så himla bra ute i sommarhagarna! :D
 
 


LarCas Sheeba (F.1)
Sheeba har varit väldigt fin det senaste, lite pigg och ibland något busig men oftast så bjuder hon på betydligt fler säkra ridpass numera och det känns roligt. Hon har landat mycket det senaste i flera svårare rörelser faktiskt!
Hon var ju med på en träning för Jenny Schreven som gick väldigt bra, vi hade verkligen gjort våran läxa tyckte jenny, så det var skönt! Dessutom gör det mycket att hon går ute och äter gräs 24/7 just nu, det gör henne lugn. Vi har fortfarande väldigt mycket mat kvar i hagarna så hästarna har det väldigt bra känner jag... helst skulle jag vilja ha dom kvar hos min kusin på hennes fina marker i all oändlighet, och vem vet ;)
 
Men Sheeba nu då, vi har börjat träna mot att längre fram kunna starta tom MSVB/MSVA, dock är den stora grejen med henne att hon har en enormt stor och fin galopp. Detta gör det hela väldigt svårt att få den så bra att jag känner mig trygg i att börja med byten, vi jobbar på det men för att kunna träna mycket byten behöver hon bli lite starkare i samlingen. Det är ju liksom i grundgaloppen det sitter oh där saknas en del än... Hade jag velat så hade jag kunnat pressa på henne varje dag och stärka henne, men jag vill med gott samvete kunna sitta på hennes rygg och tänka att jag rider henne dör att hon ska hålla minst 10 år till som dressyrhäst och på en tävlingsnivå, då fick jag plötsligt inte lika bråttom heller när man ser det så! 
Piruettgalopp har hon börjat förstå, galoppslutorna börjar hon greja och ja - nu plötsligt börjar det kännas aktuellt att boka in en start i msvb innan året är slut kanske? Vi får se ;) Vi måste ju hinna kvala först också, haha! Men som hon känns just nu så bör vi kunna fixa det på några månader...
 
Annars tävlade vi en LB och en LA i helgen som var och hon gick på 73% ca i båda klasserna, trots lite missar, men vilken fantatisk känsla jag hade genom båda programmen!! Ridbar, frammåt - det var en ren fröjd att sitta däruppe och visa upp henne och jag tror faktiskt vilken människa som helst hade kunnat göra det för så enkelt var det faktiskt! En stor guldstjärna till bästa Sheeba efter dessa två starter och även två första platser! 
Men nu tränar vi inför debuten i Msvc om 1,5 vecka och jag är supertaggad och jätteglad över att jag ska få göra detta ihop med Sheeba! Hon har fått en liten återhämtning nu medans jag varit sjuk, men nu är vi i full gång med fokus på att sätta våra kval! Älskar verkligen denna enormt fina hästen, så glad och tacksam att jag får ha henne, tack Lars och Catarina ♥
 
 


Godmorgon.
Måste börja med att säga vilken fantastisk dag det var igår att vara hästmänniska, vilka ritter alla gjorde på EM och fantastiskt fint med lite medaljer! Min största glädje var faktiskt i att titta på dessa enormt duktiga idrottsmän och kvinnor, jag älskar när de är så målinriktade och fokuserade som många av dom verkligen var igår som presterade helt enormt bra under stor press - men det märks inte ens på dom! Det är verkligen äkta inspiration för mig!
 
Idag är jag uppe tidigt för jag ska med Fonzie till veterinären på en check, han ska också förhoppningsvis få en behandling utan Devi som är kiropraktor och egentligen är här och jobbar på själva mästerskapet men som ändå lyckats trycka in lite hästar för att hon är så himla snäll! Även min veterinär ska vara med och jobba på mästerskapet, men hon kan ju vara den bästa människan någonsin, vad hade jag gjort utan henne liksom?
 
Ja så idag ska vi prata om hurvida vi ska göra med Fonzie och championat osv, tycker dom att han är lite för grön än tex då siktar vi mot nya mål istället som 4 åring... Mycket som står på spel men ändå inget speciellt svårt val iaf!
 
Fonzie har den senaste tiden enbart ridits ut i skogen iaf och skojat runt med mig, men äntligen börjar han hitta den naturliga framåtbjudningen och det var lite det som skulle vara tanken faktiskt så... Han har helt enkelt lite halvt sommarlov tillsammans med busläger ihop med matte i skogen ;) Vi är nöjda iaf! 
 


Sjukstuga...
 
Påriktigt, när jag äntligen ska börja komma igång med mitt liv så raserar en riktig mega förkyldning allt! Jag har iaf fått medicin nu så förhoppningsvis är jag bättre igen om några dagar...
Hästarna går just nu lite på halvfart, men ska sätta mig och skriva ner varsitt inlägg om alla 3 hästarna nu tror jag för det har hänt enormt mycket sedan sist jag skrev.
För min del så kommer jag nu ta min egen satsning till nästa nivå tänkte jag, jag ska börja träna mycket mer själv tänkte jag - det behöver jag verkligen! Jag rider och håller igång hela dagarna numera men jag behöver ju också bygga upp mig inför att kunna prestera lite bättre även på hästryggen :) Jag känner mig trots febern just nu väldigt motiverad till att börja ;) Får se hur jag får ihop resten av mitt liv när jag ska lägga in träning på gymmet ett par dagar i veckan okcså!
 
Just nu ligger jag och kikar på dressyren från EM, missade de första ritterna så tänkte ta ikapp dom nu i sängen in nan jag som nar igen...
Men vi hörs imorgon!
Kram
 
 


Vilken dag...
Alltså vad tänker jag med när det kommer till att ha hästarna på betet just nu? Det är ju helt hopplöst egentligen :P Men såå skönt när de står i dessa stora fina hagar med massvis av mat, det gör mig lycklig att vara hos dom på kvällarna och fodra lite extra lusernhack och se att de inte ens gärna äter upp det... På något sätt bekräftar det att de faktiskt känner sig väldigt nöjda med det som de redan får i sig!
Men idag har jag bara flängt runt...
Jag började dagen med att lasta Fonzie för att ta med mig honom "hem" till Borås ridhus, hovslagaren gjorde snällt nog en plats åt oss idag. Fonzie var väl inte sådär fantastiskt skötsam med något just idag kanske, men oj så bra träning det är att låta han göra sina små insatser för att sedan korrigera så han lär sig också.
Jag började sedan jobba vid 8 och när hovis var nästan klar fick jag en tidigare lunch så jag åkte och bytte häst på betet och tog med mig Sheeba tillbaka som också skulle få skor och skötte sig istället helt fantastiskt bra idag! Hovis nya lärling fick tydligen tillochmed träna att nita på Sheeba, då har hon minsann skött sig! ;)
Hon sov som en stock hela eftermiddagen och när jag slutat, ridit lite hästar och haft träningar så tog jag ut och red henne i ridhuset. Vi gör faktiskt mycket roligt just nu, eller vi har börjat nosa på det iaf. Många saker är lättare i galoppen än traven på henne och stärker henne väldigt bra så vi har tränat galoppslutor tills vi båda tröttnade idag!
Hon var lite sådär "sheeba-taggad" till en början av passet men i slutet var hon riktigt fin! Ett bytte fick vi dessutom till, och det är lite jobbigt för henne då hennes galopp är lite för bra för att orka göra dessa jobbiga byten... Dom kommer komma och då kommer de vara hur fina som helst det är jag helt säker på, men just nu gör jag de såpass lite att det helt enkelt inte bjuder upp till att bli fel... Men hon var duktig idag, vi börjar hitta massa extra växlar i traven nu så det är superroligt! Ska bli så kul att tävla i helgen nu! Även om just denna tävlingen är mer för att lufta henne lite igen då det var ett tag sedan sist...
 
 


Bus-söndag!
Jag och Fonzie fick till en riktig busdag idag! Vi red ut i skogen för att verkligen ta tag i dendär jobbiga framåtbjudningen... Jag gillar verkligen inte att trimma massa på unga hästar, men att rida längre pass ute känns mycket mer okej på något sätt, mer naturligt!
Idag var dessutom en bra dag för Fonzie var lite uppskruvad redan när jag satt upp på gårdsplan och försökte faktiskt bocka av mig med några halvdana bockförsök men plötsligt glömde han av sig när han höll på att tappa balansen och gick sedan ut på stora vägen med mig på ryggen som ingenting.
Vi red en runda genom skogen med både bäck och träbro (vilket gick utmärkt att gå över så länge lucky gick först! ;) ) och galopperade både i skogen och senare på ett fält - huur snäll som helst! Bilar som kör om oavsett hastighet verkar han inte ens titta åt och faktiskt så tyckte jag bara under dagens pass att han blev modigare desto längre vi gick!
Lite glädjesprång fick vi känna på, men vad gör det?! Han var pigg och glad och det är sådanna hästar jag vill ha så då får jag helt enkelt se till att träna lite balans under tiden bara ;) Skrev till Jenny och talade om att vi redan påbörjat våran läxa inför nästa gång vi kan vara med på träningarna, hon var nog nöjd iaf! ;)
 


Godmorgon!
Jag är helt slut efter de senaste två veckorna nu alltså, det har varit väldigt mycket jobb, väldigt mycket nytt och väldigt mycket hästar/ridning/träning... Meen - såklart också väldigt roligt!
 
I torsdags och fredags tränade jag för Jenny Schreven, första passet var med Sheeba som bara var helt fantastisk! Tycker hon var lite väl laddad det senaste nu, men på träningen var hon alldeles lagom och kändes väldigt mjuk och fin!
Jag talade om för jenny att vi hade planer på att debutera MSVC ganska snart, vilket hon definitivt inte trodde vi skulle vara klara för (berättade hon efteråt, med tanke på att det inte var så länge sedan hon såg oss och då var vi ganska långt bort från den typen av ridning ;) ) men det var någonstans där efter förra träningen som det bara släppte för oss och sedan har det känts bättre för nästan varje dag som gått. 
Men efter passets slut så var debuten nära tyckte vi båda två ;)
Fonzie fick också åka med hem från betet för att träna i fredags, de ringde mig när jag precis hade lastat honom och frågade om jag kunde rida 2 timmar tidigare. Så jag fick snällt ringa min chef och fråga vad hon tyckte om att jag skull träna för jenny istället för att gå på mötet, det var ju bara bra tyckte hon och "man får ju passa på när hon är här!" Det känns ganska häftigt när man tänker efter att man har en sådan möjlighet på arbetstid, men Sara ser det som att det är en utbildning för oss ridlärare så :)
Däremot var Fonzie-passet inget bra pass, han har nog inte hunnit växa i sin kropp än tror jag för jösses vad stor han blivit på bara några veckor!  Men allting runtomkring var väldigt bra träning för honom, åka iväg med mig själv,sitta upp själv utan longera innan och sedan kom det och gick andra ekipage och där skrittar vi omkring i ridhuset på långa tyglar. Snäll är han iaf!
 
Men nu ska jag börja dagen, det blir att åka och rida Sheeba först och känna på programmen vi ska rida i helgen. Fonzie ska få göra läxan sin ute i skogen med mig på ryggen och Goodie ska bli ompysslad och promenerad.
Sedan ska jag in till Borås ridhus och rida lite hästar där också innan det blir kalas för lite av Johans släktingar...
Ska sova i tid också tänkte jag eftersom jag ska upp tidigt imorgon och köra en häst till ridhuset som ska skos, jag jobbar emellan, men under lunchen sedan så byter jag häst och tar med mig nästa in tänkte jag... Ja jösses, det är mycket pusslande för att få alla delar att gå ihop när man har häst! ;)
Någon som känner igen det? ;)
 


Ett tips!
Jag har länge funderat på vad jag ska göra och hur jag ska lösa mina rosetter på ett fint sätt utan att låta dom samla damm på vinden (vilket många redan gör tyvärr..) men så hittade jag lådan till höger på Gekås för ett tag sedan och lådan till vänster säljer just nu Citygross ut faktiskt för halva priset så då passade jag på! Tycker faktiskt det blev ganska fint ändå! Vad tycker ni?
 


Godmorgon!
Idag är det fullt upp kan man säga...
Jag börjar jobba vid 8.00 och innan det ska jag ha hunnit vara hos mina hästar och greja lite först... Sheeba vilar iaf helt idag eftersom hon fick vaccineras igår så det var ju lägligt eftersom jag slutar vid 21 ikvällen igen så.
Men jag ska hinna rida några hästar idag på jobbet, sedan sitta lite på kontoret och jag har en ny sak jag vill inför hos mina elever så tänkte planera lite inför denna också. Sist men inte minst är det dags för första lektionerna för detta året - som jag längtat efter dom! Hela sommaren :D
När jag slutat sedan så blir det en sväng till mina hästar igen för att kika så alla är lugna och glada helt enkelt! Skritta ut lite med Goodie och Fonzie lär det bli också om det inte blir allförsent!
Men vi hörs lite senare!
Sheeba och jag har börjat tänja lite på gränserna ute i skogen numera kan man säga ;)


Back on track? Eller?
Godkväll på er!
Det är så mycket som händer just nu runt både mig och hästarna så vet knappt vart jag ska börja, men vill iaf säga att även om jag inte riktigt visar er att jag saknar att blogga så gör jag faktiskt det! Jag har dock känt själv att det är bättre att avvakta lite tills jag känner att jag verkligen har något att "komma med" snarare än det jag har hållt med den senaste tiden...
Hur är läget just nu då?
Ganska okej faktiskt, trotsallt! Jag kan inte ens beskriva hur jag känt mig runt Goodie det senaste, det är ren förtvivlan men jag vet inte om det kanske är så att jag börjar vänja mig vid tanken eller faktiskt ändå skaffat mig en gnutta hopp - men det har skett en del förändringar runt honom också...
Till en början ska Goodie inte flytta med de andra två tillbaka till Borås ridhus, han kommer stå kvar i ett stall bara någon minut från där jag bor och än sålänge är det lite oklart hur han kommer gå ute osv. Men eventuellt kommer vi testa att ha honom på lösdrift, vilket jag har lite svårt att se kommer kunna fungera men detta kommer underlätta för mig att veta att dessa in och utsläpp är ett moment mindre för min egna inre stress ;) Jag är som sagt ytterst osäker på att det kommer att gå, men jag vill nog ändå ge det ett försök sålänge jag ändå inte kan rida så mycket...
Jag själv har börjat jobba och gör det litemer än vad jag gjorde i våras, vi provar oss fram men den största förändringen som gjorts är faktiskt att jag numera har två kvällar i veckan med lektioner och jag har en hel hög med specialgrupper, alltså det lite duktigare eleverna och sedan har jag också kvar lite knattar faktiskt. Men mestadels grupper där de ändå kommit en bit och det känns såå roligt! Det krävs mycket av mig också såklart, men mina lektionskvällar är mina favoritkvällar i veckan så jag är väldigt nöjd! 
Sheeba och Fonzie står fortfarande kvar på betet hos min kusin (tillsammans med Goodie såklart!) och har dessutom oändligt med mat kvar att äta upp så de har ett tag till kan man säga... Jag hoppas de kan gå kvar hela augusti och ha lite halvt semester trots att de är igång, för Sheeba är egentligen fullt igång även om vi ridit ute i skogen hela juli nästan men det har varit väldigt bra för hennes del. Nu är vi mer i en paddock i närheten och tränar vilket känns väldigt bra!
Fonzie har också börjat sättas igång lite försiktigt men jag har inte hoppat upp än, idag var vi ute och miljötränade i skogen med både bäckar och träbroar och han är verkligen helt fantastisk! Går lugnt med bredvid mig och Lucky när vi går på 70-väg med biltjuvar och långtradare och lika lugn över borar och genom breda bäckar. Dessutom bra att gå i små backar och ojämn terräng när man är ung och lite gänglig sådär. Sheeba har även hon börjat hitta sitt rätta jag i denna miljön, med henne har jag fått kämpa litemer och vänta ut henne samtidigt, men nu börjar det lätta! Hon har haft lite jobbigt med trafik ganska länge, men nu skulle jag faktiskt klassa henne som trafiksäker måste jag säga, det brände om en mustang idag som lät som ett hlt mcgäng ungefär och jag såg att hon kikade bakåt precis när den kom mot oss med gasen i botten men så kikade hon på mig som gick jämte (brukar skritta fram och av förhand) och insåg då att det nog inte var någon fara - duktig tjej!
Med Sheeba väntas det träning för Jenny Schreven i veckan och tävling om två veckor igen, det ser vi fram emot!
Fonzie ska igång lite lätt nu och sedan börja tränas mer i september är tanken, dock får han vara med för Jenny i veckan också men ett halvt pass ungefär... Hon kommer ju inte så ofta så vi får passa på! :)
 
Goodie då? Han är ute och promenerar ca 5-10 minuter per dag just nu, däremot har jag börjat släppa honom i en större hage då han börjat väva sönder sina småhagar trots att jag de senaste två veckorna flyttat hagen minst morgon och kväll ibland en extra gång på dagen om jag haft möjlighet... Men jag lite bus är bättre än hans extrema vävande när han väl börjar faktiskt, även om jag ska uppriktigt säga att jag är ganska orolig för honom ibland!
Annars pharmalightas han ganska mycket och det måste ändå vara det jag tycker ger mest resultat för ögat eller vad man ska säga, jag har ju ingen maskin som jag kan ultraljuda han med, men känslan när man känner på benet, ser han röra sig och så säger att det blir betydligt bättre när jag är effektiv med pharmalighten! Det har tillochmed märkts stor skillnad... Annars blir han bara allmänt bortskämd och ompysslad, men det är som det brukar vara - och det förtjänar han! Jag brukar skoja och säga att mitt liv kretsar kring att serva Goodie och varje gång inser jag att jag faktiskt egentligen inte alls skojar när jag säger det... ;)
 
I övrigt har jag haft mycket hela sommaren med att rida andras hästar och hjälpa andra och sådär, vilket helt klart är det roligaste jag vet men det tar också mycket tid! Här förstår ni kanske själva vad jag valt att prioritera bort istället, ganska tydligt va? ;) Men jag ska verkligen försöka få lite tid till både och nu hoppas jag, det kommer säkerligen inte komma med en gång naturligt som det gjorde innan men jag ska jobba på det!
 
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >