JMDressyr - december 2017

Godmorgon!
Fredag idag och det är bara två dagar kvar till Julafton! Det känns inte alls så för min del kan jag säga... Så tråkigt! Men men, det kanske kommer?
 
Igår var ju Daniel ute och kikade på Fonzie och Sheeba som ni kanske vet, han är fantastiskt duktig! Han pekade ut precis allt som jag kännt med Sheeba och bekräftade mina misstankar och i vanlig ordning visade han så jag också skulle få se hur det såg ut. Med lite nålar och lite tryck så var hon mycket bättre och det var redan stor skillnad, hon var dessutom ganska tagen resten av kvällen. Så kul att se när de kommer åt något på hästarna sådär, de tuggar eller gäspar och man ser verkligen att kroppen har något att jobba med eller "fundera" över... Det var också skönt att känna att min känsla inte var fel, och extra skönt att jag direkt när jag började känna detta faktiskt trappade ner henne lite och fick tid såpass fort. Hon har varit extremt brunstig ett tag och det var bland de sista dagarna där som detta började kännas, någon dag innan så sprängde hästen hon gick jämte staketen mellan dom och de sprang som idioter... Hon sprang och jagade honom för att hon var väldigt "kär" och han sprang för att hon gjorde det ungefär :P Jag vet inte om något hände då men ja...
Fonzie gick daniel också igenom, men efter en lång undersökning så sa faktiskt Daniel att han var nöjd - han tyckte Fonzie var så fin och flinade lite när jag berättade att Emelie känt på honom med massagen och hon sagt att det bara smälter under händerna på henne för att han är så mjuk och fin. Men jag blir ändå väldigt imponerad över att man kan vara såpass seriös och ärlig att man helt enkelt gör bedömningen att behandling inte behövs. Det hade ju trotsallt kunnat vara ganska lätt att behandla lite bara för att göra mig nöjd eller så, men det är en av alla saker som jag alltid tyckt att Mia och daniel varit väldigt ärliga med och dessutom gör att man bara litar på dom ännumer :)
 
Mitt stora problem blev plötsligt att jag inte kunde skylla på någon behandling utan faktiskt behövde rida, haha. Inte för att jag inte vill rida, jag älskar att sitta på den ryggen ju! Men mitt knä...
Jag tog gott om tid på mig att göra iordning och gick sedan ner till kvällens enda lediga ridhus där Sylvia hade dressyrträning och även resten av medlemsstallet hängde ungefär... Efter några varv med longering tyckte jag ändå att han var såpass lugn att jag kunde sitta upp och alltså hallå . åh vad jag tycker om den hästen! Han kan verkligen konsten att vara helt magisk! Lite hopp och bus blev det men jag kände inte av knät en enda gång, mest för att han rör sig så lätt och mjukt så att rida lätt blir väldigt naturligt och galoppera fick jag knappt plats att göra för då behöver vi litemer plats så vi passade på att träna skritt och trav mestadels. Men det är så roligt att känna att han börjat lära sig dethär med egen bjudning, nu sitter jag mest och styr runt honom bara med världens största flin på läpparna. Han känns alltid så himla glad Fonzie också och den känslan älskar jag att få verkligen!
 
Jag hann också med att rida lite på hans helbror, vi travade några steg till samtidigt som vi hade lina och hjälp av Ella från marken. Dessutom var det tre andra hästar i ridhuset, varav två små ponnysar - så jag tyckte han skötte sig väldigt bra!
Sedan åkte jag till Goodie och gav honom en lång ryktstund och bara myste lite, jag saknar allt det vi gjorde ihop... våra träningspass och allt bara... våra stunder! Det gör så ont i mig att inte ha möjlighet att ge honom det just nu, jag skäms nästan lite gentemot honom för jag vill så gärna förklara så han inte tror att jag bara gett upp - för det har jag inte! Jag skulle göra vad som helst för honom och jag vill så gärna att han ska få veta det...
Jag hoppas verkligen vi får möjligheten att komma tillbaka igen!
 
Men nu är det verkligen dags att åka till stallet, jag har ett späckat schema idag:
 
06.00 släppa ut hästarna
06.15 promenera Sheeba
06.45 Sitta upp på Fonzie en sväng
ca 08.00 Mocka/fylla vatten/göra mat/fixa tvätt osv
09.00 Frukostmöte
11.00 Dagens första lektion
Emellan detta har jag en häst till att rida, och också åka och ta hand om Goodie såklart
15.00 Planeringstid
16.10 börjar deförsta lektionerna på ridskolan
20,00 slutar, Kvällspyssel med Sheeba och Fonzie
 
Full rulle, lär väl höras senare ikväll! :)
 
 


Vilka hästar tränas just nu?
Jag känner att jag knappt släpper in er även om jag börjat uppdatera lite igen, men jag tänkte faktiskt ge er lite insikt i hur det ser ut för mig på hästfronten just nu...
 
Sheeba: Ni känner ju till henne ganska väl och hon fortsätter att tränas mot att förhoppningsvis kunna debutera MSVB i vår. Vi kämpar på med bytena, de är svåra på Sheeba, men går bättre och bättre iaf!
 
Fonzie: Rids ca varannan dag just nu, försöker göra honom lite trött inför jul och nyår nu för jag hade tänkt låta honom vila en sväng då... Det kommer vara så mycket annat ändå så det kan vara skönt med en mindre. Men samtidigt är han så himla energisk just nu så vi får se...
Annars tränar vi mycket fattningar, att han ska acceptera mina skänklar och händer och att jag vill att han vinklar om sin kropp så han bär sig på bakbenen ordentligt. När han blir trött känner man nämligen att han gärna hänger lite framtill, men som sagt - det jobbar vi på nu!
 
Goodie: Går lite varannan dag, just nu väldigt lätt med tanke på att han behöver nya skor som jag skrev tidigare. Men målet är att skritta varannan dag och börja rida litemer riktigt varannan dag. Jogga igång åtminstone :)
 
Sedan rider jag lite andra hästar, och jag tänker kanske inte skriva ut några namn utan vi får kalla dom något bra tills vidare ;)
 
Dressyrponny: har en supergo elev som har en helt fantastisk dressyrponny som jag hjälper till att rida minst någon dag i veckan. Det är jättekul och vi har ett fantastiskt bra och roligt upplägg på våra veckor där hon både tränar mycket och jag rider en del. Men som sagt minst en gång i veckan.
 
Hoppponny: Också en tjej som rider för mig som skaffat en väldigt oriden hoppponny, men som nu börjar bli minst lika fin i dressyren som i hoppningen. Den har jag ridit litemer nu det senaste, men det varierar lite. Väldigt känslig och rolig ponny att rida iaf, liten utmaning med ett hett temperament :)
 
Dressyrhäst: En av mina favoriter att rida just nu, en helt fantastiskt fin dressyrhäst som jag rider i snitt en dag i veckan och vissa veckor litemer. Den gör allt upp till PSG, men ägaren har en del problem med grunderna och det har vi nu tränat en hel del på det senaste och nu börjar hästen bli helt magisk! Senast i helgen var jag helt lycklig över att rida honom och jag är så glad att jag får möjligheten, men också att det har hjälpt dom så mycket frammåt också :)
 
Hopphäst: Denna rider jag ca 2-3 dagar i veckan, hans ägare behöver hjälp att trimma honom då han är ganska svår. Han blri lätt spänd och då väldigt svårpåverkad så vi tränar mycket på att hålla honom avspänd bara och mjuk.
 
2,5åring: Ingen mindre än Fonzies helbror hjälper jag just nu till med att rida in - så kul! De är både väldigt lika men också väldigt olika, men denna hästen har också stor potential så det är väldigt roligt att ha honom att jobba med också.
 
Sedan har jag en hög med hästar som är litemer då och då, jag rider även en del ridskolehästar - en av dom hade kunnat få vara min på heltid för att den är så himla fin... Men men, man kan inte samla på sig hur många hästar som helst ;)
 
 


Godmorgon.
Okej, idag är det full rulle som gäller. Jag har ett par hästar att rida och helst innan klockan 13.30 då Daniel  kommer och behandlar Fonzie och Sheeba. Ska bli väldigt kul att se vad han säger nu om dom båda :)
Jag ska också hinna åka iväg och kika på en häst som Emma rider just nu som hon vill ha lite input på sådär, vi får se. Sedan ska jag fortsätta att städa ut bland mina hästsaker i alla stall och vrår jag nu har dom, haha. Jag har faktiskt minskat ner en hel del, men jag har mycket kvar som känns väldigt överflödigt och just nu hade jag hellre gjort plats för lite nytt istället...
Sedan ska vi hämta litemer hö till hästarna och jag vill också försöka hinna köpa slobber, så man kan säga att jag har ganska fullt upp idag även om jag är ledig! :)
Kolla in 3 av mina helt fantastiska elever jag har på ridskolan, de kommer alltid lite utsmyckade vid högtider och är precis lika goa och glada som de ser ut - de kan verkligen konsten av att göra mig enromt glad och dessutom få mig att älska mitt jobb! <3
 


Godnatt.
Jag är helt slut, smärta kan konsten av att dränera en på den sista lilla energi man faktiskt har... och jag har inte särskilt mycket över heller, men jag är ganska glad ändå faktiskt ;)
Tur att jag valt rätt sport ändå, man får så himla mycket positiv energi av hästar verkligen, frisk luft, man rör på sig och ja - det är bra med hästar helt klart!
 
Idag har jag faktiskt tagit igen lite sömn, så jag var ganska sen till stallet. Men jag kom dit och det var redan mockat och klart, så jag kunde koncentrera mig på att motionera mina hästar bara. Både Sheeba och Fonzie fick springa på linan och travade/galopperade över bommar. Jag tänkte rida en sväng imorgon faktiskt, men idag försökte jag fortfarande kurera mig lite. Istället har jag fixat lite andra praktiska saker, fixat lite strö till Goodie, plockat ihop en del grejer som hästarna haft i sommar hos min kusin, städat ur ett skåp då mina hästar haft samma boxar i ridhuset sedan jag flyttade in där från början... men nu har Fonzie fått en ny box och curre har ju flyttat hem så en av skåpen skulle rensas. Fonzies boxgrannar som han fått nu är lite kinkiga med vem som står jämte, men Fonzie som är så himla glad och älskar alla, brukar de flesta hästar inte se som ett hot. Den av hans grannar som brukar vara mest arg på andra mutar Fonzie med sitt goda hö emellanåt. Han tar en stor tuss och ställer sig vid gallret och delar med sig ;) Så sött!
 
Goodie tar det fortfarande ganska lugnt, just nu är han extra mycket i stillhet då han behöver skos om, men min hovslagare verkar inte riktigt få ihop det och det är verkligen kris... Men jag hoppas han kan hinna med och sko honom snart så vi får börja sätta igång honom :)
 
Men nu ska jag försöka sova, natti!
 


Tisdag.
Här sitter jag i sängen och kan inte sova i vanlig ordning... Denna gången är det lite sämre än vanligt då jag hade en riktigt usel söndag, jag började morgonen med att få starta min bil med startkablar då den haft en lampa i bilen som laddat ur batteriet. När jag sedan skulle till stallet och mata/släppa ut första gänget hästar i ena stallet så kanade jag ner i diket precis där jag svänger in på grusvägen till stallet där Goodie står. Tog över en timme att få upp mig därifrån och en fyrhjulsdriven bil, en "smart" blondin och 5 starka män behövdes för att lösa detta. Den smarta blondinen lyckades också halka när hon gick ur bilen en av gångarna och gjorde sönder ett visst knä lite extra...
När jag blir så dålig som jag blivit sedan denna lilla incident så bor jag snart på toaletten, för jag kräks när det gör för ont... Det börjar med att värka, sedan blir jag yr och efter det så kräks jag en stund tills det lägger sig. Får jag däremot dämpat smärtan hyffsat fort så kan det vara okej en stund, men ni förstår kanske att jag just nu har det lite kämpigt. Tur att både hästarna ska ta det lugnt över jul nu hade jag tänkt...
 
Fina Curre åkte hem i veckan, sista veckan hos mig var han superfin! Jag var så glad att jobba med honom då, för vi hade verkligen börjat hitta till varandra. Det kommer bli en enormt fin häst i framtiden :)
 
Sheeba har känts lite annorlunda nu ett tag, så jag har bokat in Daniel och Mia Kleen på alternativehealthworks, redan på torsdag kommer dom snällt nog! De är helt fantastiska, jag känne mig väldigt trygg med att ha dom som går igenom mina hästar såhär emellanåt och jag litar på dom enormt mycket!
De ska få gå igenom Sheeba och Fonzie, men också en av mina elevers hästar som jag upplevde kunde behöva en genomgång. Ska bli väldigt intressant.
Mina hästars massör - Emelie, var faktiskt på Fonzie häromdagen och hon var nog väldigt nöjd även om han är lite busig ;) Hon sa att om det är något på dessa unga hästar så släpper det väldigt lätt och på Fonzie känns det ungefär som smör som smälter när hon behandlar något. Det bådar ju gott iaf :)
Men det blir skönt att höra vad mia och daniel tycker nu iaf om båda mina stjärnor!
 
Fonzie var jag ju förövrigt ute och fotade med Emma häromdagen, och alltså varje gång jag sätter mig på hans rygg så känner jag mig löjligt nykär. Han är så rolig att sitta på och det bara känns så himla fantastiskt att det faktiskt är min häst, jag nyper mig själv i armen för att veta att jag inte bara drömmer nästan... Obeskrivligt glad för Fonzie just nu, det känns så roligt att börja med honom nu litemer på allvar :) 
Fotograf: Emma Gustafsson som alltid tar hon fantatiskt vackra bilder dendär Emma <3
 


Fredag.
Godmorgon, ni vet att jag inte är sådär superpigg på morgonen va...? Snarare tvärtom är jag ganska slut! Men måste man upp så måste man, det värsta är att jag egentligen vill komma igång genom en bra frukost när jag är såhär trött - men klockan 8 ska jag vara på sjukhuset i Borås för att ta blodprov, givetvis på fastande mage! Innan det ska jag hinna släppa ut hästarna, motionera Sheeba eftersom hovslagaren kommer idag på förmiddagen och jag ska iväg då, sedan ska jag då ta prover, direkt till Scandic på frukostmöte ihop med resten av ridhusets anställda och efter det måste jag direkt åka till Göteborg då jag har en tid på Sahlgrenska, sömnmedicin igen.. Glömde ju att säga att jag har lektionerna hela eftermiddagen/kvällen också så däremellan ska jag hinna med resten av alla sysslor och rida någar hästar... Tur att jag älskar att rida och ha lektioner, det är verkligen livet! :) Dessutom har mina elever på ridskolan äntligen lite dressyr idag och jag har stora planer för dom kan jag tala om!
 
Men nu måste jag ta tag i denna dagen, så vi hörs lite senare om inte jag somnar påväg in till soffan ikväll när jag kommer hem! ;)
 


Torsdag!
Oj vad jag är sent ute nu, men mina dagar är verkligen helt fullbokade just nu... Ska försöka lägga om mitt liv lite tror jag, för jag kommer inte ens ihåg längre att läsa sms, svara på mail eller messenger heller för den delen... Jag tänker varje dag att jag ska göra det och när jag kommer hem så ramlar jag nästan in genom dörren och kryper ner i först ett varmt bad (som varje kväll för att dämpa mitt lilla knä) och sedan går jag faktiskt och lägger mig, oavsett om jag är trött eller inte...
Jaja, vilket fall så tänkte jag uppdatera er lite om i söndags - vi fick våran första andra plats i msvc jag och Sheeba, trots att vi gjorde en av våra sämsta starter hittills... Mycket missar och överlag en ganska halvdan känsla, men vi har en ganska hög lägsta nivå i msvc nu känns det som så jag börjar känna att vi faktiskt måste till nästa nivå nu mer och mer. Kanske tar några mer starter 2018 i msvc men sedan kommer fokus ligga på msvb nu framöver :)
Annars har vi börjat nosa på en del arbetspiruetter som jag är säker på kommer vara en av hennes många paradnummer sedan, dom gör hon lika glatt som galoppökningarna nästan (haha!) och slutor har hon oftast väldigt lätt för!
Det vi behöver jobba på förutom bytena är traven överlag då jag börjat skymta nästa nivå även i travarbetet nu, det är nära nu! Ryggningar är också en svag punkt kan man säga, de tränar vi lite lagom på... är dock glad att jag lärt henne skillnaden på halt och att faktiskt rygga, för hade hon gissat i halterna så hade vi haft ett lite större problem än nu. Men jag har alltid tagit bak mina sknlar ganska kraftigt när jag ber henne rygga, för att lära henne skillnaden, hon har dock inte riktigt accepterat dom som något nödvändigt utan snarare mer ont-nödvändigt än. Men det kommer det också! Travöppnor ska vi också träna mer på i vinter och stärka upp, annars är galoppprogrammet oftast fantastiskt att rida på henne, sitter ofta med ett stort leende för att hon ger mig en så rolig känsla där. Hon är rolig hela programmet, men galoppen är verkligen "lätt" när vi hittar rätt.
 
De andra går också bra, Goodie skrittas när inte regnet vräker ner och travar/galopperar lite korta stunder. Han lessnar så fort på att bara skrittar och stod tillochmed på bakbenen en dag när jag var ute och skritta för hand en dag... Såntdär trodde inte jag han gjorde längre, men alla vet väl att mörka skuggor i marken ibland äter hästar?
 
Träningshästen går bättre och bättre, vi jobbar nästan bara på mjukheten och kontakten. Jag vill ha honom mer liksidig och att han accepterar mig litemer och spänner av i det jobbet - men det har gått frammåt. Galoppen tycker jag han blivit betydligt mer reglerbar i ganska fort faktiskt :)
 
Fonzie red jag igår i ridhuset ihop med några andra som hoppade lite klossar och sådär, jag var lite övermodig till en början och skulle sitta upp utan och longera (det har jag gjort ganska länge nu) men igår var det bara att hämta en lina igen och ta några varv... Den hästen kan verkligen få mig att skratta! Jag vet att unghästar inte ska tillåtas att bocka för mycket osv, men samtidigt är det jag som får ta "skiten" om jag tillåter honom och jag tycker det är såå kul när han busar! Man ser på Fonzie att han går och håller igen och så bara kan han inte hålla sig och då bara brister det fullständigt och igår blev det lite rodeo ett par varv med tjut, skutt, luftiga framben och ja... Man ser dock att det är ren lycka från hans sida och det kommer jag kunna vända till min fördel längre fram är jag helt säker på!
När jag sedan satt upp så hade han energi så det räckte och blev över, så vi svischade omkring i full trav ett par varv innan jag kunde galoppera lite utan bock och bus... eller ja, inte för mycket bock och bus iaf! Men alltså, känslan att sitta på den ryggen är verkligen långt bortom det jag någonsin vågat önska mig, jag har tillochmed träningsvärk efter 10 minuters ridning och då rider jag faktiskt ändå ganska mycket just nu. Jag är så lycklig över den hästen så jag tror inte ni förstår!
 
Men nu ska jag jobba lite så hörs vi imorgon, då blir det riktigt fullt upp!
 


Fredag
Godmorgon.
Vilken dag jag hade igår... igen!
Började med att klippa halva Sheeba, mest för att hon inte skulle tröttna på mig då hon kunde göra det första och andra vintern jag hade henne - men nu var hon väldigt lugn så jag har tillochmed klippt ansiktet.
Sedan red jag faktiskt träningshästen Curre först, vi tränade på mycket övergångar och framförallt fattningar. Vi har också tränat på att det är okej att falla isär litegrann ibland men att om man galopperar så måste man ändå kämpa på lite till och hålla galoppen även om man tappar bärigheten. Det gick bra, han lär sig fort! :)
Efter honom hann jag mocka och greja lite innan jag tog in och gjorde Sheeba fin innan träningen. Jag berättade för Jenny om våra svagheter just nu och vi fick direkt träna på lite byten. Vi gjorde iaf ett byte åt vadera håll, men då vart Sheeba ganska övertaggad så då fick vi backa litegrann - men det var sååå nyttigt! Jättebra träning verkligen och Jenny berömde oss båda väldigt mycket för stora framsteg, framförallt i galoppen. Hon har så fin galopp nu tyckte hon så hon trodde knappt det var möjligt att få henne så fin ändå såpass fort, känns skönt att ha kommit dit trots att hon sällan pressas väldigt tufft. Det handlar oftast om enstaka pass, eftersom hon är både ung, rör sig bra men är lite svag i sin kropp... Men nu har hon verkligen börjat stärka sig!
Efter Sheeba blev det lite sen lunch och sedan åkte jag och Isabella och tog hand om Goodie och red en sväng på travbanan, vilket var väldigt poppis! :)
Vi åkte sedan tillbaka till stallet där jag red Isabellas ponny en sväng och sist men inte minst blev det en kort åktur på min lilla Fonzie, det var inte sådär jättesvårt att motivera sig att pallra mig upp på honom sist även om jag var trött och ville åka hem - väldigt glad att jag gjorde det sista ridpasset för jössses vad lycklig den hästen kan göra mig! Vad hans långa vila nu gjort gott för honom, många poletter som trillat ner!
 
Nu ska jag till stallet och rida några hästar. jobba en stund, träna en av ridskolans hästar för Jenny, rida lite till, fixa hos mina hästar och sedan jobbar jag hela kvällen!
Full rulle så att säga :)
Isabellas fina ponny, vissa stunder är jag extra glad över att jag är så liten... ;)


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >