JMDressyr - july 2017

Känner mig halv...
Jag slås mellan lycka och förtvivlan när det kommer till allt som har med hästar att göra just nu och ibland vågar jag inte ens hoppas längre på att jag ska få vara lite glad och andas ut....
 
Goodie, min älskade Goodie... Jag står här nu inte ens 4 månader efter att han skadade sig, skadan som kunde ta upp till 1 år att läka men som idag är redo och såpass bra att jag får sätta igång och träna igen. Jag borde vara glad?! Ja, om det inte var så att skadan han fått på andra frambenet pga sin vila och vilda upptåg faktiskt var värre än väntat och han faktiskt hade kunnat dömmas ut helt så sent som förra veckan...
Jag orkar inte ens förklara mer än att det helt enkelt var en skada i tidigt skede när vi kollade på honom sist och inflammationen i senan helt enkelt är mer omfattande nu tyvärr... detta har jag också misstänkt i snart två veckor men eftersom han ändå vilar och min veterinär och jag har en bra kontakt så visste vi att det ändå är vila som gäller fram tills vi kan börja behandla med något annat än antiinflammatoriskt.
När den kuren var slut så bestämde jag mig för förra veckan (då han var så halt att jag grät när jag såg honom röra sig eftersom jag visste att detta var allt annat än bra...) att börja med pharmalighten lite mer..  Då ska tilläggas att jag fick inte ens stryka handen på benet där han har sin svullnad för den var stenhård och förmodligen väldigt öm.
Idag, inte ens en vecka senare när vi var tillbaka på kliniken för att påbörja ny shockwavebehandling och återbesök med skadan som vi fick från början, så var han ibland 0.5 grader halt och svullnaden är så mjuk att min veterinär inte ens trodde det var något farligt eftersom senskador oftast är mer hårda, och inte alls så svampigt som det nu har blivit.
Hade Goodie varit så halt som jag beskrivit hade han idag varit utdömd... men vi kommer nu ge honom en sista chans och med sikte på att han i september ska vara såpass bra att han går att släppa i en hage och att jag helt enkelt får hoppas på det bästa. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta faktiskt, men jag har gjort båda två istället...
Alltså jag avgudar verkligen den där hästen, det finns inte mycket jag inte skulle göra för honom och jag är ganska säker på att han många gånger är ganska medveten om det också... men fasen vad ledsen han gör mig just nu, jag har aldrig känt mig så kluven i hela mitt liv. Det låter som något alla säger när man står för liknande beslut, men det känns som att jag aldrig någonsin kommer klara mig utan min Goodie. Jag kan inte se mig själv utan honom ens med två helt fantastiska unghästar på väg upp, de är helt fantastiska båda två och kommer säkerligen fortsätta växa sig fast i mitt hjärta som de redan gjort och gör varje dag - men det känslan jag har med Goodie vet jag inte om det ens är rätt att förvänta sig att jag ska kunna få uppleva igen.
 
Men självklart hoppas jag på att denna skada ska överraska lika mycket som den han fick i april och vi har inte gett upp än såklart! Jag försöker mest ställa mig in på det värsta för att helt enkelt vänja mig vid tanken men hoppet är såklart det sista som överger oss!
 
Goodie, du är den finaste vän en människa kan ha, på alla sätt som går! Nu får jag försöka ge tillbaka en liten del av allt du givit mig i alla år ♡
 


NYP MIG!
Varje gång jag läser eller bara tänker tillbaka på detta så kryper det fram ett stort leende hos mig och tanken som slår mig varje gång - är detdär verkligen min häst?
 
Som jag har längtat och kämpat för att få en häst som Fonzie, även om vi inte ens är halvvägs än så tror jag han kommer bli min blivande stjärna verkligen! Efter allt så känns det som att vi båda har förtjänat detta, även om ni Fonzie själv har haft ett ganska skönt liv hittills så ;)
 
Vilket fall så har jag och min tränare nu bestämt oss för att satsa mot Championatet, men jag har varit väldigt tydlig att jag vill göra det på mitt sätt och tänka bort helt vad som förväntas och hur andra gör - nu gör vi det så som jag vill :)
 
Vi kommer börja sätta igång Fonzie om ca två veckor igen lite lätt, han kommer stå kvar på sommarbete augusti ut om det går. Men fram tills dess får han gå ute i stor hage och fortsätta vara lite vildhäst helt enkelt ihop med Goodie och Sheeba.
Min tränare kommer komma ut till oss iaf 1 gång i veckan för att göra en liten check nu den första månaden, och sedan siktar vi på ca 1 träningapass till på banan själva och 1 uteritt i veckan. Totalt ska han alltså gå ca 3 pass i veckan, där enda normallånga passet kommer vara uteritten.
Väl tillbaka på ridhuset i september ska vi börja åka runt till grannstall och gårdar för att träna, helst varje gång jag ska rida honom. Ska försöka passa in de när Sylvia är där och har träningar så, för detta är faktiskt det jag är mest nervös över med Fonzie, miljön... Han är oerhört känslig för vart han är och saker runt omkring som hellre tar fokus från hans uppgift, det måste vi alltså träna på!
 
De sista två veckorna innan championatet kommer jag fortfarande rida, men jag kommer trappa ner med allt runtomkring och dämpa det hela lite, för att ha någon ork kvar tills vi åker ner till Flyinge!!
Långt kvar, men jösses vad roligt det ska bli :D
 


Godmorgon på er!
Nu är det ny vecka igen och jag har haft nästan två veckors mini semester, lite halvt semester iaf... och jag börjar faktiskt äntligen komma tillbaka lite känner jag. Jag har hoppet kvar om att kanske orka börja uppdatera här så småningom ;)
 
Vilket fall så var det minst sagt ganska livat när jag kom till hästarna igår, Fonzie sprang runt som en tok, Goodie stod i ett hörn och vävde och Sheeba hittade jag längst in i hagen lite små chockad nästan.... Jag tror hon har försökt ge sig på Goodie genom hagen och helt enkelt fastnat i staketet... Just denhär natten tills igår hade jag stängt av elen då jag visste att min kusin och hennes barn ( de äger markerna där jag fått lov att ha hästarna!) skulle åka tidigt på morgonen på semester och deras små barn brukar springa och leka kring hagarna så jag tänkte att jag avvaktar med att sätta på strömmen tills jag kommer dit sedan när de förmodligen hunnit åka. Tur var väl det nu då kanske med facit i hand! När det står tre stycken mega-drama-queens i hagarna :)
 
Men nu ska jag snart till stallet tänkte jag, Sheeba har joggat ute i skogen lite lätt några dagar eller bara skrittat, förövrigt har hon fått testa på att gå över en riktigt läskig träbro och igenom en kanske 5 meter bred bäck... det var definitivt inte lätt att övertala henne kan jag säga, men vi gjorde det tillslut! ;) Hon blir modigare och modigare lilla tjejen... Men idag ska vi fokusera på massvis med övergångar och tempoväxlingar, dags att börja stärka upp henne rejält nu så vi kan leka fram dendär traven som jag vet finns därinne!
Fonzie ska pussas lite på och Goodie ska som vanligt promeneras, fy vad han börjat falla ur! Usch vad ledsen det gör mig :(
 
Efter mina hästar så ska jag till ridhuset och rida en ponny och en extra storhäst, det ska bli roligt! Ponnyns ägare stannar kvar sedan så tänkte jag sätta mig och hjälpa dom med en lite planering inför hösten, alltid kul att få vara så delaktig! De kommer bli farliga detta paret om några år, vänta och se ;)
 
 


Lite bilder på Sheeba.
Har en hel hög med ovisade bilder på Sheeba när vi tävlade sist i Borås, det var en riktigt bra helg kan man säga ;D
Jösses vad jag tycker om denna vackra lilla donnan!
 
 


Godmorgon.
Var ute hos hästarna sent igår med min fina vän Martina och Lucky som sällskap, vi var ute och promenerade med hästarna. Vi har haft väldigt tur med vädret än sålänge måste jag säga, för jag har inte möjlighet att gå in i eller ställa in hästarna i något stall där de står nu så. Lite lättare att hålla igång både Sheeba och Goodie då :)
 
Idag ska jag rida Sheeba igen, eventuellt skritta ut med Goodie en sväng och sedan ska jag på två "möten" eller vad man nu ska kalla dom, nog så viktigta iaf ;) Spännande!
 
Åh vad jag längtar tills denna sensommar och höst! Både Sheeba och Fonzie har en hel del roliga planer inplanerade....
 


Oturen förföljer oss...
Åhh, jag är så himla ledsen och uppgiven! Jag försöker verkligen hålla modet uppe men ibland är det svårt.... detta är dessutom så sjukt overkligt på något sätt att jag knappt vågat yppa orden inför ens mina vänner....
 
Goodie är senskadad... ja, det vet vi redan tänker ni säkerligen nu! Jag också, men nej det stannar inte där - han har gått och fått en skada på sitt "friska" framben också! Alltså jag orkar inte...
 
Jag ska försöka ta det någorlunda från början iaf.
Goodie är ingen häst man bara ställer av som jag fått göra nu iochmed sin gaffelbandsskada, han har ändå skött sig betydligt bättre än förra gången men han är ändå en väldigt speciell häst på många sätt och om Goodie plötsligt får för sig något så ska det vara så som han har bestämt och det ska hända precis just nu!
Dessutom har han enormt svårt att bryta sitt beteende när han väl sätter igång, tex som de senaste veckorna nu i stallet när allt fler människor kört iväg sina hästar på sommarbete så börjar Goodies rutiner rubbas och han gillar inte riktigt det. Plötsligt har han kunnat stå vid lunch och vara superupprörd för att hästarna som tas in av personalen till lunch inte tar in honom, trots att det aldrig någonsin har hänt på 1,5 år... Han ogillar också att jag tar in Fonzie före honom eller gud förbjude att jag tar in för att rida, jag skäms liksom varje gång jag går förbi hans hage och undviker helst ögonkontakt om jag ska ta in och rida Fonzie (och det är faktiskt helt sant..)
Det har börjat spåra ur lite för honom det senaste helt enkelt och en dag kom han in med ett lite svullet högerframben. Han har haft det så en gång innan och då åkte jag in till Cissi och lyste senorna, men det var inget mer än ett stort blodkärl faktiskt som eventuellt hade läckt lite av ett slag eller liknande... Skritt några dagar och sedan var det borta.
Denna gången tänkte jag att eftersom han redan vilar och skrittas så kan jag ju inte ha mer otur än så ändå, så det lär ha läkt på någon vecka. Men försäkerhetsskull så frågade jag ändå Cissi om hon kunde känna på honom vid återbesöket för 1,5 vecka sedan, men hon tyckte inte jag behövde oroa mig så jag släppte det... delvis iaf.
Efter helgen med all uppståndelse kring Fonzie, sommarhagar och att Goodie och Fonzie tydligen inte kan vara längre än  3 meter ifrån varandra så stod jag där i hagen och kände på Goodie ben, vänster känns faktiskt ganska fint nu och även ultraljudet veckan innan visade att det går åt rätt håll... Går över till höger fram och känner bara "NEEEJ,FFF****NN" Jag börjar kyla två gånger om dagen, linda på nätterna, masserar osv och sedan mailar jag cissi  på kvällen för att försöka hinna få tid redan denna veckan som var nu, jag tror jag skrev sent på onsdagkväll och efter en timme hade denna fantastiska veterinär redan svarat och skrev att hon skulle försöka lösa en tid denna veckan(alltså förra) som var trots att hon skulle på semester på torsdag redan....
På torsdagens morgon ringer dom till mig och får in mig på en tid till Florian snällt nog och vi åkte dit....
Hela vägen dit snurrade det i mitt huvud hur jag skulle lösa detta, tänk om senan var av eller något, lösdrift och bara vara sällskapshäst det skulle Goodie aldrig klara, eller kanske jag ska se mig om ett sätt att starta någon form av rehabcenter för hästar och Goodie får vara första patienten?
Vilket fall, väl där så kunde vi ganska direkt konstatera samma som sist jag var hos veterinärerna men att det var klart mer nu, då var det alltså värt att göra ett ultraljud. Detta visade precis vad jag misstänkte - en senskada i förstärkningsbandet på höger fram och en ganska jobbig inflammation som pågår där just nu.... jag kände för en stund att hela min värld rasade samman fullständigt, kan man ens ha sådär otur? En häst som går i sjukhage kan verkligen få en ny senskada? Samtidigt är jag inte förvånad, har man sett Goodies glansstunder i sjukhage så förstår man vad jag menar...
På ett sätt hade jag velat skälla lite på honom, han är bannemig 19 år nu?! Då kan man väl börja lugna ner sig? Samtidigt inser jag att det är just den sidan som han visar nu som jag tycker så mycket om vanligtvis och som gör honom så himla rolig, så nej - skälla kommer jag inte göra! ;) Men jag känner mig väldigt uppgiven och besviken såklart!
Meeen, vi kommer inte ge upp riktigt än heller såklart. Vi fortsätter tills Goodie visar att han inte vill längre, och jag upplever faktiskt att iaf han är mer taggad än någonsin... på många sätt! ;)
Veterinären tyckte ändå att denna skada var en relativt "bra" skada, och förhoppningsvis har denna skada läkt tills den andra gjort det redan så rehabtiden blir ändå likvärdig. Jag försöker muntra upp mig själv med att snebelastningen jämnas ut och kanske är bättre för resten av kroppen (som sagt, jag försöker verkligen här!) men jag har också insett våra begränsningar och tagit ett steg tillbaka...
Goodie står just nu i en liten sjukhage till fyrkant på sommarbete (stor hage var inte ens att tänka på såklart för någon av skadorna om jag ville att han skulle ha en chans..) och han kommer faktiskt inte flytta tillbaka till Borås ridhus till hösten heller. Jag kommer ställa honom i ett stall väldigt nära mig med mer begränsade ridmöjligheter, men där hästarna går ute dygnet runt, Goodie kommer dock gå in på nätterna. Där tänker jag att han inte kommer fokusera lika mycket på allt som händer runt omkring, även om han verkar stortrivas i ridhuset, utan förhoppningsvis lugna sig lite och helt enkelt få god tid på sig att läka.
Jag kommer sedan dra ner på antalet träningardagar för Goodie oavsett vilken nivå han kommer få tränas på, fast vi har faktiskt inte gett upp hoppet helt om honom än. Men vi får nog göra något för att försöka förhindra detta mer nu...
Hittills har ju alla skador handlat om saker han gjort som varit ganska "onödiga" och det går ju inte skydda honom helt mot såklart, och jag vet att en del tycker jag är dum som ens har honom i hage överhuvudtaget med tanke på hur han kan bli, men jag har inte hjärta att låta honom stå på box heller och jag vet inte om jag skulle tro att det var bättre för honom ändå faktiskt.
Vilket fall så hoppas jag något oerhört att Goodie får en chans att komma tillbaka från detta också, han förtjänar åtminstone att få ridas och tränas även om det skulle bli i en mindre skala, med tanke på hur mycket han tycker om och trivs med det...
Håll tummarna för oss att detta ändå vill läka snabbt och smidigt, om inte för mitt mattehjärtas skull så för Goodies skull iaf! Vi vill så gärna ha tillbaka våra magiska stunder ihop, han och jag <3
 
 
 


Jag lyser med min frånvaro....
Men senare idag ska ni få reda på varför jag tyckt att det är lite jobbigt att uppdatera den senaste tiden... Ni kommer nog tro att jag skämtar, för mig känns det ungefär som ett dåligt skämt!
 
Vilket fall, dagen idag annars består av att ta hand om alla  hästar, Goodie, Sheeba och Pandan ska ridas, Fonzie vilar men han ska få vara med på ett hörn ändå eftersom jag ska hem till min tränare och sätta mig och planera inför hösten om just Fonzie. Kul att hon vill vara med på detta, det känns som en enorm trygghet att ha henne att luta sig tillbaka på när man är nervös eller blir osäker... Guld värt att ha en så engagerad tränare!
Men nu ska jag åka och byta hagar och fixa vatten och sådant till hästarna!
 
 


Sommarlov!
Nu har alla tre hästarna fått ett välförtjänt sommarlov!
Goodie kommer att hållas igång lite lätt med skritt och lite trav i slutet av månaden eventuellt, Fonzie ska vila helt och hållet, medans Sheeba ska hålla igång ungefär som vanligt är tanken. Tyvärr har hon slagit på sig i hagen lite så vi tar det lugnt just nu, dessutom står hon i ett stall ca 5 minuters bilfärd från Goodie och Fonzie. Men eftersom de har enormt mycket gräs så funderar jag på att kanske ställa dit henne också, enda nackdelen är att jag då har betydligt sämre ridmöjligheter.... Men en fantastisk hage såklart... värt att fundera på!
Såhär glad vart Fonzie över sin fina, nya hage efter unghästtestet! :) Tyvärr har både Goodie och Fonzie firat lite väl bra i hagen så idag har jag fått dela av till mindre hagar tills jag ser om de bara är något tillfälligt eller om de faktiskt skadat sig påriktigt... Livet med häst...


Diplom och kval till Flyinge!
Ni kan nog ana hur lycklig jag är idag redan - Fonzie lyckades faktiskt få detdär diplomet trots allt och dessutom klarade han kvalgränsen till Flyinge!!! Trots att jag varit osäker på om jag ens ska åka...Han fick 48p som gångartstalang och faktiskt 0,5 poäng ifrån hoppdiplom! Han blev också högst bedömda gångartshästen för dagen vilket var väldigt roligt med tanke på att det var ett par riktigt fina gångartshästar med!
Även om han var lite väl spänd idag, så överraskade han verkligen med att sköta sig fantastiskt bra och jag var så nöjd över honom i hoppningen där han verkligen försökte fokusera på sin uppgift. Sedan är han lite osäker på högre höjder, men jag har tänkt att ha honom som lite hobbyhopphäst (om jag kan själv) så han räcker gått och väl precis som han är!
Thomas som bara tränat med honom för hand några enstaka gånger gjorde ett toppenjobb med honom och trots att jag skämts lite över Fonzies lite väl busiga beteende ibland så har Thomas sett lika glad ut ändå, och jag tycker ju trotallt mycket om dendär livsglada hästen så jag kan ju ändå tycka att det är en väldigt charmig sida hos honom...
Men även om han inte visade sig riktigt ifrån den sidan som jag vet finns där (som absolut inte visat sig de senaste veckorna!) så var han helt fantastisk verkligen! Det kunde inte blivit bättre enligt mig!
Lite oväntat att vi skulle få kvala, men som jag längtat och drömt om att få rida nere i Flyinge... Jag visste att dendär lille killen skulle få bli min "drömmar-som-blir-till-verklighets-häst"!
Domaren påpekade en extra gång hur väldigt välutvecklad han är, och jag är faktiskt ganska villig att hålla med... Men sedan är jag ju enormt partisk när det kommer till denna hästen och tycker att han har allt och lite till ;) Bäst Fonzie!
 


Gameday ;)
Idag är det dags... dagen jag väntat på i tre år är äntligen här... Vet inte riktigt hur jag känner om det just nu men ;) Det får bli som det blir, vanligtvis är hon ju väldigt fin och har framförallt en riktigt bra trav, just nu kanske han är lite svag där... Men vi får hålla tummarna :)
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >