JMDressyr - july 2018

Vilken vecka...
I vanlig ordning går allting i ett hos mig, ni börjar bli vana väl?! ;)
Men jag har en grej jag ska/behöver lätta från mitt hjärta lite innan jag verkligen kan ta tag i detta riktigt igen... Men det är en del saker jag behöver ordna upp innan, eller egentligen inte, jag är bara i vanlig ordning alldeles för orolig att jag ska göra något dumt så att någon blir sur... Jag i ett nötskal!
 
Men det har hänt mycket sedan sist jag skrev här, har haft besök av världens finaste vän, varit på två tävlingar med Fonzie (första riktiga tävlingarna någonsin på honom!) med två placeringar!! ridit massvis med fina hästar och idag fick jag vara med och se hur mina vänner fått vara med om(ännu en gång!) något av de värsta vi hästägare kan råka ut för, hitta sin fina häst i hagen, död... Denna gången en 4 veckors liten fölis, väldigt härlig och talangfull fölunge dessutom. Det är alltid chockerande att vara med om sådanna saker, men just idag kändes det extra orättvist av olika anledningar ❤
Just idag har jag känt mig lite uppgiven, och skulle egentligen åka iväg med Fonzie imorgon igen men har faktiskt avanmält mig... Kändes inte så roligt att sitta och putsa och greja efter denna dagen, vi hämtar nya krafter en annan dag helt enkelt!
Natti!
 


Helgens träningspass
Jag har ju lovat att jag skulle skriva om förra veckans träningspass för Jenny Schreven så, här kommer det:
 
Torsdag: Började med att jag som sagt hade en sadel som varken jag eller Fonzie trivdes i, Jenny frågade mig varför jag såg ut som en hoppryttare med mina korta läder... Men det var bara för att försöka passa in till knästöden med mina korta ben, det kändes som att jag ansträngde mig lika mycket som Fonzie försökte trava normalt...
Jenny var på mig direkt om hur han spårade, så det fick vi jobba mycket med. I slutet fick jag på volt rida in bakdelen, som tagen bakdel och det var såklart jättesvårt efter som han naturligtvis aldrig provat detta. Men Jenny som är en mästare på att göra allting så logiskt både för häst och ryttare menade på att det handlar om att bygga upp honom men också att det ska vara en av grunderna för alla hästar, inte rörelsen i sig men att de ska kunna gå undan för skänklarna på ett sätt som gör att vi kan få dom att spåra från böjan... och ja, det är ju såklart rätt! Hon skrattade lite och sa att tränar jag detdär en vecka eller två så kommer han göra slutor sedan, och jag tror henne faktiskt! Men riktigt så kul ska vi inte ha än ;)
Jag fick också träna på lite övergångar mellan trav och galopp och hon hjälpte mig också med några fattningar från skritt, bara för att börja med dom i tid och avdramatisera dom för honom. Jag tycker det är bra när man har en häst som har såpass lätt för sig att inte fokusera på att få mer av allt, mer uttryck, mer sprattel och sådant... utan jag vill hellre försöka se steget längre, introducera nästa års rörelser för att låta hästen ha en chans att hänga med och känna att det är odramatiskt när man gör det en eller två gånger något pass ibland, istället för att hetsnöta det när man har tre veckor på sig. Jag är helt övertygad om att jag kan rida fram otroligt mycket trav och galopp i Fonzie, Jenny med, men det har vi inte fokuserat på nästan alls. Skritten däremot har vi jobbat på och den tycker Jenny är en solklar tia när han anstränger sig lite, haha.
 
Fredagen fick Fonxie vila helt och sedan var vi tillbaka på lördagen, med en ny sadel som satt mindre bra och mindre energi mot torsdagen... Vi fick börja med lite samma jobb som träningspasset innan, men fokuserade tillslut en del del på skritten faktiskt, hon lär mig skritta honom rejält genom kroppen och var väldigt noga med kontakten även med längre tygel. Han var så himla trött detta passet, men det var ändå otroligt givande faktiskt!
Vi avslutade med lite tips inför 4 års programmen, vad jag ska tänka på och sådär. Sedan pratade vi lite om hur jag ska lägga upp träningen, jag och Jenny är väldigt överens om att årgångsklasserna endast är ett delmål för att hålla oss i fas. Men får att ta oss vidare och till finaler och sådär så krävs med fokus på att få honom visa upp sin kapacitet i gångarterna, han har det i sig men slutmålet för Fonzie är ju inte än utan flera år frammåt. Därav så är träningen inte av den sort vi kanske borde gjort med tanke på hur denna hösten ser ut, det är också därför jag nu valt att fokusera på lite "vanliga" klasser nu fram tills dess. Jag behöver liksom egentligen välja bort den biten lite känner jag om jag ska satsa på en plats i Flyinge eller till Elmia, men Fonze är gjord för större uppgifter i sitt liv tror jag, leka rodeo med matte och sådär tillexempel ;)
 
Vilket fall så var det fantastiskt roligt att ha Jenny här som vanligt, och eventuellt ses vi ju snart igen och förhoppningsvis lite mera träning då!
 


Onsdag.
Godmorgon!
Jag behöver börja denna dagen med att åka till stallet och fixa iordning hästarna, rida tänker jag eventuellt göra lite senare för att jag ska nämligen in till stan mitt på dagen för ett möte och jag har en del att fixa innan också...
Hinner jag så rider jag någon av de nu tidigt, vi får se :)
 
Men som sagt, igår var hästarna superfina faktiskt allihopa. Har hållit min plan ganska bra tycker jag, förutom att jag fuskade lite med longeringen då med Aksel... Men tanken där var ju egentligen bara att jag skulle se hur han verkade efter några dagars vila/skritt för hand. Men han var som sagt superlugn redan innan och det höll i sig även när jag satt på. Dock var han mer lyhörd för mig och mina hjälper och det kändes faktiskt som att han började förstå detdär med att gå fram av sig själv på ett helt nytt sätt! Det är inte hundra än såklart, vilket det sällan är på någon häst, men väldigt mycket bättre än bara förra veckan. Jag var jättenöjd med honom verkligen!
 
Ponnysarna var ute båda två och var jätteduktiga båda två. Pandora har varit väldigt pigg sedan hon kom tycker jag, och väldigt förälskad i Fonzie dessutom ;) Men hon lugnade sig igår och blev väldigt mjuk och fin!
Bea tar jag ju det väldigt lugnt med än, eftersom hon kommer direkt från en väldigt lång mammaledighet och är väldigt rund. Men det är också en häst som kommer bli riktigt fin, tycker väldigt mycket om henne!
Goodie skrittade i måndags iochmed åskovädret, så igår red jag istället en sväng i paddocken efter att jag behövt köra hem dom en stund för att fixa iordning deras hage efter strömmen gått... Så jag passade på med en lång framskrittning på asfalten, att rida några varv i paddocken, första gången han gått på banan med mig på... 1,5 år!! Han var sååå glad! Han är fortfarande lika mjuka och fina att rida som han var när han ställdes av, det är helt galet. Även om musklerna försvunnit till största delen, så är känslan ändå densamma att hoppa upp! Jag skrittar ju honom mycket för hand, vilket han avskyr. Men så fort jag sitter på honom så blir han sitt vanliga pigga, glada och ambitiösa jag igen. Igår piafferade han in i paddocken (trots att jag försöker göra allt för att få honom att sluta..) och när jag hade travat lite och satte mig ner för att bryta av så tände han till direkt och tog det som en fattning. Han fick faktiskt galoppera några språng då, egentligen ska han ju vara relativt bra igång nu så... inte träna svåra grejer, men ridas obehindrat i alla gångarter. Dock satte ju en liten hovböld stopp för det, så vi ligger ju lite efter i planen så att säga. Men men, är Goodie glad så är jag glad!
 
Fonzie fick sig ett skrittpass ute först och sedan fick han jobba lite i paddocken, vi repeterade helgens träning och han var som sagt riktigt fin! Han har nästan obehagligt lätt för sig, han går att korta och länga precis hur mycket som helst känns det som. Därför är det mitt jobb betydligt svårare än med många andra unghästar upplever jag, man måste hejda sig lite... Jag tror att jag skulle kunna lära honom arbetspiruetter på ett par dagar, givetvis inte perfekta styrkemässigt, men ändå - han är fyra år! Igår gjorde han svag skänkelvikning i galopp tex... första gången... Egentligen bara för att vi just nu tränar på att ha honom i ramen, alltså mellan mina ben. Han får inte lägga sig på åt något håll utan ska spåra ordentligt, ibland föll han ur åt ett håll och då visade jag tydligt vart jag ville ha honom och vips så bara gör han det. Igår var också en av de första gånger jag faktiskt upplevde att han verkligen ansträngde sig ända ut i hovspetsarna för att göra det jag bad honom om. Annars har han varit lite trotsig ett tag och lätt tappat fokus, men igår gjorde han inte ens en grej av en katt som sprang och letade byten i buskarna precis bredvid oss. För två veckor sedan hade han tvärnitat, vänt om på en halv sekund och skenat ut genom paddocken till stallet innan jag hunnit blinka. Förmodligen samtidigt som han gjorde sina rodeosprång, men igår så sa jag ifrån när han drog iväg en gång och sedan märkte jag verkligen hur han försökte fokusera på mig istället för katten resten av passet. Då fick han tillochmed möjligheten att busa i slutet när jag stod i lätt sits och lätt han galoppera på i en lång och låg form med massa klappar samtidigt... Inte ens då busade han till det! Det finns hopp Fonzie ;)
Men nu ska jag bege mig, vi hörs lite senare.
 


Godnatt.
Ni vet när man planerar att vara klar i tid så man hinner hem i tid och greja lite med annat innan man behöver gå och lägga sig?! Mina sådanna kvällar har varit få det senaste, och idag var jag klar i tid men tog en runda i hagarna och insåg att en av hästarna skadat sig och behövde sårvård... Just denna häst är väldigt rädd om sina ben och just där satt ett ganska rejält djupt sår, två timmar senare så satt där ett bandage iaf och jag kunde åka hem, eller nej inte riktigt... Jag fick göra en till ny hage, och givetvis fixa vatten och göra iordning mer mat och ja sådär. Har dessutom gått halva dagen och försökt fixa hagen som blivit lite söndertrasad efter att åskovädret igår slog ut strömmen till hagen på sommarbetet och jag fick tillfälligt köra upp båda hästarna till de andra stallet, och ja men ni förstår kanske min dag/kväll varit ganska mycket att stå i? ;)
Till det positiva då är att alla hästarna reds idag och var toppenfina! Riktigt fantastiska... tillochmed Fonzie har skött sig idag, haha. Han brukar annars vara mitt lilla "wild card" så att säga... Men något trillade nog ner efter helgen, och jag har tagit mig själv i kragen när det kommer till att säga ifrån till honom när han beter sig illa och eldar upp sin lilla hjärna till att hitta på massa bus. När jag sitter upp tex så behöver jag vara helt klar när jag hamnat i sadeln liksom, skulle jag behöva spänna gjorden eller något så ballar han ur fullständigt för tillfället. En fix idé såklart, det har aldrig varit ett problem innan. Men nu har jag sagt ifrån ett par gånger ganska ordentligt (efter att jag som sagt senaste tävlingen fick kasta mig av i farten, inte en utan tre gånger....!!!) och idag räckte det att jag morrade på honom så vinklade han upp hela huvudet och stod och kikade på mig. Kändes som han tänkte "okej, jag fattar vinken... säg till när du inte är så arg längre..." sedan kompenserade han mig med ett magiskt pass så som bara Fonzie kan, wow!
Aksel red jag faktiskt en kortis redan idag och han var sååå mycket bättre med framåtbjudningen, mycket mer naturligt och den hästen kommer bli så fin! Han skulle egentligen bara longeras men han har verkat så lugn efter vilan så jag kände att det kändes lite onödigt med longeringen faktiskt. Han var väldigt duktig, trots att han bara fått ett par dagars vila så hade något definitivt "trillat ner" för jösses vad duktig han var!
 
Men nej, nu måste jag verkligen försöka sova! Vi hörs imorgon.
 


Tisdag.
Godmorgon.
Fick det lite tufft igår eftersom det kom världens regn/åsk/blixtoväder här hemma, hästarna var inte helt nöjda med det kan jag säga. Egentligen skulle det vara hela natten men det slutade vid 21 tiden ungefär så då kunde jag andas ut lite!
 
Idag ska jag börja med att åka och rida Goodie och Aksel så jag får det gjort och sedan tar ja de andra efter tror jag, låter väl som en bra idé? ;)
 
DDags att börja träna program nu också, kommer knappt ihåg senast jag red LC:1 på en riktig tävling, tur att jag tränat det ihop med massvis av mina elever, både privata och på ridskolan! Böe ju kunna dte i sömnen då!
 


Veckans planering
Vi testar att göra en veckans planering här så får ni säga vad ni tycker om det :)
 
Goodie
 
Måndag: Rida ut, trava lite
Tisdag: Skritta för hand
Onsdag: Rida ut, skritt och trav
Torsdag: Köra Goodie till ridhuset och rida där
Fredag:  Skritt för hand
Lördag: Vila
Söndag: Rida ut, skritt och trav
 
Fonzie
 
Måndag: Vila helt
Tisdag: Repetera helgens träning i paddocken
Onsdag: Programdelar i paddocken
Torsdag: vila helt
Fredag: Köra till ridhuset och rida programdelar, skos
Lördag: Tävling 🤞
Söndag: Skrittas
 
Aksel
 
Måndag: Skrittas
Tisdag: Skrittas
Onsdag: Longeras
Torsdag: Köras till ridhuset och skos, rider i ridhuset efter Träna på att få honom fram för skänkeln
Fredag: Ridas i paddocken repition från gårdagen
Lördag: Vila
Söndag:  Rida ut
 
Bea
 
Måndag: Tömkörning
Tisdag: Ridning i paddocken fokus på lyhördheten för hjälperna
Onsdag: Vila
Torsdag: Tömkörning
Fredag: Ridning i paddocken eller ut, träna övergångar och tempoväxlingar
Lördag: Vila
Söndag: tömkörning
 
Allan
 
Måndag: Joggas ute i skogen
Tisdag: Skritta
Onsdag:  Paddocken med fokus på galoppövergångar
Torsdag: Rida ute och fokusera på sidvärtsrörelser i både trav och galopp på grusvägarna
Fredag: Skritta
Lördag: Skritta
Söndag: Joggas ute i skogen
 
Pandora
 
Måndag: Joggas i paddocken, mycket övergångar och träna på rakriktningen
Tisdag: Ut i skogen och "busa" lite, passa på att träna mellangångarterna ute i skogen!
Onsdag: Träningspass i paddocken, med fokus på sidvärts
Torsdag:  Joggingpass i paddock eller ute
Fredag: Skritta
Lördag: Skritta
Söndag:  Rida i skogen och träna på grusvägarna, fokus på form och egen bärighet
 
På Söndagen har jag eventuellt lite planer på att låta dom hoppa en sväng alla hästar om jag får ihop det, vi får se ;) Inte Goodie då dock, men kanske att han kan få gå över lite bommar iaf!
 Bästa elgphotography har fotat denna bild från förra hösten, superfin!


Måndag 18.07.09
Godmorgon, jag lämnade stallet strax innan 11 igårkväll... Då var jag klar med alla hästar, red faktiskt alla 5 som jag skrev och pysslade lite i stallet och sådär...
 
Någonmer som älskar att putsa över sina saker när man använt dom, för att sedan känns sig sådär supernöjd dagen efter när man ska ta tex tränset igen och det är rent och fint ihopsnurrat?! Något speciellt faktiskt ;)
 
Men idag tänkte jag ta tag i grejerna lite tidigare så jag kan komma hem och ta tag i grejer här hemma också ;)
 


Söndag.
Jösses vad jag har mycket planering att stå med nu, sitter med många olika bollar i luften och det känns väldigt roligt! 
Igår hämtade jag med mig en ny ponny hem som sagt, den ska vara här några veckor och ridas lite av mig. Jag har ganska fullt nu alltså, tur att Gabbe och Ella varit så fantastiska och lånat ut sitt stall/hagar nu medans deras avelsston/föl/unghästar är på bete. Jag har dessutom fått komma ifrån hela jobb anläggningen, vilket jag behövde faktiskt. Detdär med ett eget stall alltså... Det hade jag verkligen velat ha nu!
 
Fonzie var duktig igår ändå, väldigt trött och vi håller på att prova sadlar just nu och den jag hade igår var tyvärr inte lika bra när jag väl satt i den som den var när jag bara la på den. Men det var också tanken att denna helgen låta Jenny hjälpa mig med lite inputs för hon är duktig även på sadlar... hmm, undrar om det är något hon inte kan kommer jag på nu?! ;) Jag hemma hela 4 olika sadlar från Lantz sadelkammare, som alltid varit toppen när jag letat nya sadlar. Köpt sadlar ifrån dom sedan flera år tillbaka och det har alltid varit både snälla och låtit mig prova massvis och sedan tagit emot mina sadlar och sålt vidare också. Fonzie verkar jag dock ha svårare att hitta en sadel till som passar oss båda, men vi letar vidare! Jag har två av dom kvar som jag tänkt ge en chans till, svårt med en såpass ung häst bara för han går inte så många gånger per vecka heller ;)
 
Men nu ska jag åka och rida några av hästarna för idag, har iallafall 5 stycken som behöver komma ut så jag lär få börja ganska snart. Ska sätta mig och göra en smidig planering för hästarna nästa vecka, det brukar jag vara duktig på men extra viktigt när det är tävlingsdags. Vet att jag kommer ha svårt att hinna alla dagen jag åker iväg på tävling, dessutom är det 3 ganska täta starter nu för Fonzies del då han behöver komma ut och lära sig att fokusera på rätt saker. Därför valde jag att lägga det lite intensivt under en veckas tid när möjligheten fanns, så blir han förmodligen lite bättre för varje start som går tänker ja, då kan han få vila lite efter sista starten sedan var min tanke. Men som sagt, att vara själv och ha så många hästar hemma kräver lite planering!
 
Vill ni föresten se mitt veckoupplägg? Kom på att det också brukade vara ett uppskattat inlägg förr men... 
Fantastisk bild som Therese Helg fotat på mig och Sheeba i Ulricehamn för ett par månader sedan, hon är saknad!
 
 
 
 
 
 


Något av det roligaste jag gjort!
Det var lite mycket för mig igår, hade egentligen tänkt skriva detta inlägg redan igår för att jag verkligen måste och vill så gärna dela med mig (har velat göra det i nästan ett halvårs tid men inte riktigt vetat vad jag faktiskt får och kan skriva såhär...
 
Men vilket fall, igår blev det officiellt att ett av mina projekt som jag blandannat  och Borås Fältrittklubb jobbat med i vår har gått vidare som finalist i ATG:s Drömfond och Borås får nu ett ganska rejält bidrag till att fortsätta med detta projekt och förhoppningsvis utöka det denna termin!
 
Nu såg jag att både ridsport och Hippson skrivit om detta så nu vågar jag ju också berätta lite av vad en del av mitt jobb innefattat, annat än att vara ridlärare två dagar i veckan... Jag är nämligen otroligt stolt över dessa veckor som jag haft med Barn och ungdomspsykiatrin i Borås, och barnen/ungdomarna jag haft i detta har varit helt fantastiska! De barn/ungdomar jag jobbat mest ihop med som ridlärare har haft en diagnos som kallas för selektiv mutism och från att gå till att inte prata med personer utanför hemmet har jag sett från vecka till vecka hur hästarna och timmarna i stallet har succesivt förändrat både dom själva som personer men också deras tillvaro i vardagen. På vilket sätt har jag fått höra av föräldrar men också fått höra från personal på BUP och det är verkligen rörande att få veta vilken enorm betydelse dessa veckor haft för dessa barn!
 
Det är svårt att beskriva känslan för mig som ridlärare när jag ser "min lilla grupp" skritta fram i ridhuset på "sina" ponnysar i en sådan förväntasfull tystad och kunna känna att det är jag som har lärt dom allt dom vet om hästar, de har aldrig haft kontakt med en häst tidigare och dessutom är det jag som lyckats bygga upp denna förväntning och längtan efter att en hel veckas uppehåll, äntligen få komma upp på hästryggen igen och känna trygghet... Att sedan se barnen sura ihop på sina föräldrar för att de inte får stanna kvar tillräckligt länge i efterhand och gosa med "sin" nya bästa vän i stallet kan ju ge vilken människa som helst ett inre leende... Eller när jag på loven ser barnen komma inspringandes med mamma och resten av familjen bara för att få presentera "sin" ponny för hela familjen, och mycket väluppfostrat frågar de mig först om de faktiskt får gå in till ponnyn och klappa lite trots att de är där på annan tid... Men jag smälter bara av att tänka på det!
 
Vi har haft så otroligt roligt ihop jag, mina elever, föräldrar och terapeuter denna termin och jag är helt övertygad om att ponnysarna vi haft varit precis lika nöjda och glad över dessa fina stunder vi haft med dom. De har fått möjligheten att skapa band till barnen som inte ens människor tidigare kunnat göra, men de fick nu hjälpa dessa barn med att ge av sig själva på det sättet bara vi hästmänniskor kan förstå hur de ger av sig själva - fantastiska djur!
Ni förstår kanske att detta projekt har varit något av det absolut roligaste jag gjort i hela mitt liv, så givande på så många olika plan! Hoppas detta bara är början för en hel hög med dessa typer av projekt i Sverige, det behövs verkligen 💗
 


Lördag!
Nu sitter jag här igen, har skrivit ett inlägg som kommer upp senare idag som jag hade tänkt skriva redan igår... Men det var en otroligt omvälvande dag för mig igår, och jag har inte riktigt landat själv faktiskt. 
Nu sitter jag och funderar över om hur, var och när jag ska få ut detta och på vilken social kanal det kommer hamna på.... Jag måste bara som sagt fundera på hur lite till...
 
Jag lovar att skriva utförligt om mina träningspass med Jenny också, det minns jag att ni brukade tycka bäst om så jag ska skriva om dom båda - för idag är det nämligen pass nummer två! Som jag längtar :)
Det är alltid lite som julafton när Jenny är här och har träningar och man ser svettiga, trött och väldigt lyckliga ekipage komma ut från varje träningspass och själv kan man sitta och njuta av inspirerande ridning i flera timmar... eller alternativt då försöka sig på att få platser att träna för sin egen del, det är ju som sagt väldigt roligt ;)
Igår satt jag och lyssnade på när Jenny hade träning för en holländsk tjej, och Jenny har en liten annorlunda dialekt så trots att jag brukar kunna förstå en liten del holländska annars så var det inte alls lika lätt igår. Men plötsligt hör jag Jenny skrika på engelska att jag snart borde kunna lite holländska uttryck, flinade jag lite och berättade att jag iallafall lärt mig räkna nu... Gissa vad de tränade på?! ;)
 
Men nu ska jag röra på mig så jag hinner rida någon av hästarna innan jag åker, påvägen hem ska jag ju också ha med mig en ny häst som ska få bo hos mig några veckor... Hur många hästar kan man samla på sig på semestern är ju frågan, haha. Men jag tycker det är så roligt, så det gör inte så mycket! :)
 


Godmorgon!
Ännu en härlig morgon att vakna till, eller ja... kanske inte somna till?!
Vilket fall så tänkte jag börja dagen med några ärenden, en ganska stor grej faktiskt som jag kommer berätta mer om snart hoppas jag...
Ska jobba lite hemifrån, tänkte hjälpa min pojkvän också med hans företag, han har väldigt mycket att göra just nu och jobbar ju massa... Jag har ju trotsallt "semester" så ;)
 
Idag är det en mellandag som sagt och då är det skritt som gäller för Fonzie tänkte jag, ut i skogen tycker jag att han har förtjänat ett pass, tänkte också rida både Goodie, Bea och Allan så det blir full rulle. Men det gillar jag!
Men vi hörs lite senare.
Larcas Beatrix och Jolstads Allabell


Godnatt!
Jag har anlänt till sängen och är nästan helt död känns det som, varit fullt upp hela dagen... i vanlig ordning numera...
Träningen gick bra, tänkte skriva mer om den imorgon faktiskt då vi har en mellandag då, alltså ingen träning utan vi ska träna på själva inför sista träningen på lördag - kul!
 
Goodie har fått röra på sig, Allan fick ett kvällspass som jag tror han tycte var ganska tufft men jag tyckte det var ack så nyttigt ;) Bea har blivit tömlongerad igen och det var solklart det bästa passet hittills, nu kommer jag lägga upp ett nytt schema för henne som innehåller mer ridning för nu känns det som att det är dags efter det jag såg idag! Hon är verkligen toppenfin!
Sedan har jag skämt bort Fonzie extra mycket och dessutom hunnit gosa massvis med Aksel, hörde att han kommit till rätta på betet snabbt då han gått och lagt sig i hagen några meter från Goodie (tråd emellan) medans min kusin och barnen hade spelat fotboll kanske 5 meter ifrån... Då tror jag att man känner sig ganska trygg faktiskt :) Skönt!
Men sova nu så hörs vi imorgon!
Vackra Aksel!


Godmorgon!
Idag kan man säga att min semester börjar... och också avslutas ;) Jag har nämligen fullbokat hela min semester, av annat jobb - hästar på träning!
 
Men vi börjar om lite tror jag... Det känns som att jag behöver göra det jämt numera men min tanke är faktiskt att jag ska ha lite tid över numera till att blogga!
 
Vilket fall, en stor anledning till att jag inte velat skriva någonting alls (blir så himla deppig när detta händer) är faktiskt att Goodie blev halt strax efter att vi kom tillbaka från Grekland... riiiktigt halt! På samma framben som det var som värst med strålbenshältan... Jag vart så otroligt ledsen och uppgiven, men hade faktiskt en känsla av att något var annorlunda... Var rädd att det var en senskada igen eller något men redan efter några dagar uteslöt jag det också och ringde veterinären, som tyckte jag skulle komma in direkt efter henne semester så hon bokade in mig igår faktiskt. Under tiden gav jag faktiskt honom lite smärtis som han fått utskrivet sedan tidigare då jag verkligen inte stod ut med att se honom ha så ont som han hade och så skulle jag vänta över tre veckor liksom, nej så får inte mina djur ha det! Märkte redan första dagen att han såg helt bra ut trots att han bara gick på halva dosen!
10 dagar senare slutade jag och Goodie såg faktiskt bra ut, men jag vågade inte titta helt heller iochförsig. Började sätta igång med lite trav på rakt spår igen och det kändes bra så jag avbokade faktiskt besöket till veterinären och tänkte att jag avvaktar några veckor och bokar om, min magkänsla sa att detta var något annat...
Mycket riktigt så hittade hovs idag en liiiiten, liiiten hovböld på samma framben som han varit så halt på och visade ganska tydligt ajaj när vi idag plockade av skon och skulle byta. Plötsligt kändes mitt liv meningsfullt igen, haha det är nästan så mycket mitt liv kretsar runt mina hästar. Jag blir verkligen deppig när de inte mår bra och allra mest Goodie, han är verkligen min ögonsten!
Men nu ska han alltså igång igen, även om han hållt igång med skritt och en trav det senaste så kanske det fanns något bra med det också :)
Han står förövrigt på sommarbete hos min kusin nu, men jag ska som sagt försöka rida ändå är tanken :)
 
Hos min kusin står även Fonzie och LarCas Axel, eller de står där och turas om lite... Båra är ju bara 4 år och ridmöjligheterna hos min kusin är något begränsade så när de inte står på bete så åker de upp till mina kompisar Gabbe och Ella som jag stod hos innan jag flyttade till Borås ridhus (för ja, jag behövde verkligen ett break och lite riktig semester därifrån!), men eftersom både Fonzie och Aksel bara är 4 år så är detta ett ganska bra upplägg tycker jag. Har fixat så att det är 3 stycken lika stor hagar jämte varandra så alla tre kan gå där också om jag skulle vilja :)
Annars går Fonzie och Aksel bra, Aksel utvecklas verkligen mycket för varje dag, så han förtjänar faktiskt några dagar extra med vila nu tycker jag. Han har blivit mycket mer lyhörd tycker jag och börjar visa upp sina fina gångarter, tycker också han börjat acceptera bettet mer så han är verkligen på fram-marsch!
Fonzie fick tid hos våran holländska kiropraktor för ett tag sedan med tanke på hans vurpa han gjorde, och hon behandlade en hel del som han dragit på sig men som han släppte på gladeligen. Han stod och kliade mig medans hon knäckte i rygg och allt, han uppenbarligen älskade det och efter det har han kännts betydligt bättre! Just nu letar vi dessutom efter en ny passande sadel!
 
Sedan då? Man kan ju annars tro att det tar slut där, men det är nu vi kommer till delen som innebär att min semester inte innebär ledighet utan snarare mer jobb fast med mitt egna...
Jag har fått hem ett väldigt fint sto som heter LarCas Beatrix e. Bellagio som fått två väldigt fina föl efter For Romance och Dante weltino, hon är ju år och jag älskar den hästen! Hon är hos mig för att fortsätta sin utbildning och samtidigt komma i form efter alla fina föl hon fått :) Hon är 7 år och inte riden sedan treårstestet, så hon ligger efter såklart men jag tror hon kommer bli en riktigt, riktigt fin häst! Jag tar det som ni kanske förstår väldigt lugnt med henne än, och har bara ridit henne 2 gånger och sedan jobbat mycket från backen eller promenerat då hon är lite stor och tung i sin kropp för tillfället och jag vill inte slita på henne. Men det verkar som denna tjejen ska stanna hos Lars och Catarina och få fler föl, vilket nästan är ett måste när man har sådan talang!
 
Sedan har jag ju faktiskt en äldre pony hos mig just nu - Jolstads Allabell, Allan som han kallas. En väldigt snäll och mysig ponny, gått upp tom LA tror jag... Men behöver just nu hållas igång och jobbas lite med grunderna, en av få hästar jag skulle vilja ha i 17 exemplar till ridskolan... Han är snäll som få och väl grundutbildad! 
 
På lördag kommer nästa häst, en äldre liten ponnydam som jag ridit en del tidigare - Ollies pandora, Pandan. Världens vackraste lilla ponny och som jag tror kommer gå långt med sin ryttare, som också är samma ryttare som ska få ärva Goodie är tanken. Då förstår ni att jag är väldigt förtjust i denne ryttare, för det är inte många som hade fått ta över Goodie från mig på heltid så kan jag säga ;)
 
Men som ni kanske förstår - det är verkligen full rulle! Men detta är ju verkligen bara roligt, såhär hade jag kunnat tänka mig att jobba jämt!
 
Men nu ska jag göra mig iordning, för idag är det dags för Jenny Schreven träning igen med Fonzie! Som jag längtat!
 
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >