JMDressyr - september 2018

Godmorgon på er!
Full rulle är det här kan man säga, men det är ju självklart väldigt roligt också!
 
Just i detta nu sitter jag med lite tävlingsplanering, det är just nu 4 hästar som jag ska försöka se över hur de ska tävla året ut - och det är ju roligt, men svårt att få ihop! 
Jag vet inte hur många av er som följer mig på andra sociala medier, men det blev tyvärr inget Breeders för mig och Fonzie iår. Vi har haft lite motvind med alla typer av kval detta året... Det senaste som hände var att han ätit något (förmodligen hösilaget som han höll på att vänjas in på i stallet vi står) som han fått en reaktion på och var helt full med utslag. När de började lägga sig igen så var det förmodligen något igång redan i kroppen som gjorde honom extra mottaglig, vilket gjorde att han drog på sig en liten förkyldning... Han hade bara feber en enda dag, men näsan har runnit en del och han har haft någon form av infektion i kroppen så kroppen håller just nu på att återhämta sig. Frågar man Fonzie så är han mer än återhämtad, men ja.
Vi har lagt om våran planering lite iallafall, nu har han vilat en vecka bortsett från lite promenader, men just nu sitter jag faktiskt och kikar på om jag kanske skulle våga mig ut och starta lite pay & jumps, haha. Det är faktiskt helt sant ;) Har man träffat på Fonzie på tävling någongång så vet man att om han har någon form av svaghet så är det hans fokus, han älskar att titta på allt och inget, egentligen inte tittig utan han bara älskar att just titta. Jag tänker att lite hopptävlingar kanske kan göra att han bara måste koppla av lite och lyssna på mig istället.. Men det kan också vara så att jag utsätter både mig, hästen och alla andra för någon form av livsfara, haha! Jag ska klura lite på det ett tag till, hur illa kan det bli liksom? 
 
Aksel har jag också börjat planera lite lätt för, han behöver också komma ut och vänja sig vid konstiga saker fast på ett helt annat sätt. Han är ju tvärtom väldigt mycket enklare och stannar gärna och spanar in läskiga saker istället för att skena och bocka ;)
Jag har ju också Domino som har börjat bli riktigt fin nu igen som även han ska ut litegrann framöver är tanken, så glad att jag har honom att rida bland alla unghästar som just nu står på mitt schema! Vi gjorde faktiskt våra första byten i varje häromdagen och han var faktiskt riktigt duktig :) Trodde han skulle få svårt att hinna med att vara så kvick, men han kämpade på som bareden och det blev flera stycken på två långsidor, även om det bara var två åt gången - kul!
Jag är ju också givetvis delaktig i Goodies planering såklart och med hans planering försöker jag också pricka in Isabellas ponny som även hon ska ut visas upp. 
Jag har också en liten plan eller önskan om att kanske hinna få igång Bea såpass att det blir aktuellt med någon start i en lägre klass innan hon åker hem igen för att vila upp sig lite innan det börjar bli dags för henne att gå tillbaka till avelsboxen ett tag till. Men vi har en bit kvar innan vi är där än, men man måste ju få drömma lite ;)
 
Har jag föresten ens berättat att Isabella och Goodie debuterade dressyrbanorna med en vinst i LA? Aja, jag är så stolt så jag kan få säga det igen isåfall :) Tänk att man kan vara så duktig och bara 13 år gammal och jag tror att vi fortfarande kan räkna på två händer antal pass där hon verkligen tränat ihop med Goodie med tanke på hur enkelt schema han har änsålänge, eller han kommer förmodligen att ha det ganska länge eller tillochmed föralltid för att försöka spara så mycket som möjligt på honom. Detta är ju helt okej för Goodies del, men tänk att få så begränsad tid för Isabella i sadeln... Hon har trotsallt bara ridit sin ponny tidigare, så det är ju lite skillnad! 
Hon var iallafall väl värd varenda poäng och jag grät en skvätt när jag tänkte tillbaka på vart jag och Goodie var för bara ett halvår sedan och mot alla odds stod han där på en tävlingsplats och såg sådär löjligt nöjd ut över sig själv <3
 
Men nu ska jag försöka mig på att åka och ta hand om alla hästar, jag hade min första lediga dag igår på... ja, lääänge! Men blev sjuk i veckan så jag spenderade min lediga dag i soffan och tyckte synd om mig själv, tills jag tröttnade och åkte istället och påbörjade helklippning av Fonzie. Hade aldrig klarat av att rida dock så höll mig ifrån det faktiskt och gav hästarna en välförtjänt vilodag, men jag måste se över hur mitt liv fungerar, dethär med att ta det lugnt och ta hand om sig själv är uppenbarligen inte min starka sida haha.
 
Men men, vi hörs vänner!
 


Godmorgon!
Hej på er!
Hoppas allt är bra?
För min del så rullar allting på i en rasande fart faktiskt, det är roligt men jag trodde faktiskt jag skulle ha lite tid för annat också framöver ;) Men det är väl planen att det ska bli så förr eller senare iaf! Jag har en så rolig grej pågång och egentligen får jag berätta då allting är i stortsett klart, men jag tror jag väntar tills jag själv fått ordning på allt runtomkring. Men jag är väldigt förväntansfull iaf kan jag säga!
 
Hästarna mår sm vanligt bra, Fonzie börjar komma tillbaka till sitt pigga och vilda jag igen så jag har hunnit med en avtrillning och lite extra uppvisning för en ponnygrupp på ridskolan när jag red i paddocken bredvid. Avtrillningen var ganska väntad och kanske inte helt obefogad då jag fått för mig att jag vill försöka vattenträna mina hästar, men vi har verkligen inget vattenband så långt ögat kan nå... Har inte hittat ett enda ställe i hela västsverige, det finns säkert men jag har inte hittat något... tips mottages gärna!
Men nu ringde jag till kommunen häromdagen och frågade om en väldigt långgrund strand bara 10-15 minuters körväg från stallet där det vanligtvis är tillåtet för hundar att bada och efter 1 September var det också helt okej att rida där! Sagt och gjort packade vi in Fonzie och Goodie och åkte för att skritta omkring i vattnet en stund..
Det gick bra fram tills det att vi råkade trampa på en liten träpinne som hamnat under vattnet med en skylt på sig som skulle stå där för att varna båtarna om det grunda vattnet, den hade vält och Fonzie fick den nästan på nosen när han trampade på den såklart och kastade sig i panik ut mot den djupa delen i sjön och insåg snart sitt misstag varpå han flög upp mot andra sidan och skenade/bockade mot en något förvånad Goodie. Efter ett par vändor insåg jag att det var bättre att glida av för att inte riskera att fastna eller något annat dumt, så kanske 50 meter från land landade jag mjuk i vattnet givetvis med både kläder och hjälm och allt på mig. Jag sitter fortfarande och fnissar över tanken om någon skulle råkat ha sett detta, måste varit ett minne för livet haha.
Jag fick ju snällt hoppa upp igen och rida ut en sväng till, och även om ingen av oss var överförtjusta så kommer jag fortfarande inte ge upp min plan riktigt än... Men nästa gång blir det shorts och longeringslina, hahaha.. Får passa på medans det fortfarande är varmt i vattnet ;)
Förövrigt var detta första avtrillningen på 5-6 år, det var nog dags nu tror jag. Jag landade ju också väldigt mjukt så och hade sedan väldigt nära hem till mig dessutom så kunde svänga förbi och ta på mig torra kläder och skor! I övrigt är Fonzie helt magisk just nu, alltså verkligen! Det bara släppte någon dag efter våran senaste tävling och nu kan jag träna på ett helt annat sätt, vilket känns roligt eftersom det bara är litemer än en vecka kvar till nästa start. 
 
Goodie har varit så fin det senaste, och hans pass är fortfarande korta och ganska få (han rör sig givetvis varje dag men tränas inte) men vi tänkte faktiskt ut och prova vingarna även på honom så imorgon gör Isabella sin debut på storhäst i en LA1. Är de lika fina som idag så är jag inte ett dugg orolig, men jag vet att hon kommer få kämpa lite ;)
Dock har han inte hunnit bli sådär pigg som han brukar bli när han börjar komma igång riktigt, han har tyvärr fallit ur en hel del i vintras/våras och det är svårt att bygga upp på honom. Men vi jobbar på det och jag är ganska säker på att när styrkan kommer så kommer han bli sådär busig igen. Kanske bra att Isabella får lite tid och vänja sig vid honom nu medans han är litemer normal... När vi gör svårare rörelser glimtar han dock till direkt, vi har tränat ganska mycket bakdelsvändningar blandannat och medans vi tränar det så gör Goodie piaffvändningar istället... så typiskt honom verkligen!
 
Aksel har börjat komma igång igen efter ett helt gäng med tappskor, sårskada osv. Han börjar bli fin tycker jag, väldigt smal och lite gänglig i kroppen än men det tar sig för varje pass! Han är verkligen en snäll individ som försöker förstå vad det är jag vill att han ska göra, man måste bara komma på extra tydliga sätt för honom så att han nästan inte kan missförstå. När han sedan lärt sig så gör han allt så glatt och nöjt så... Får en känsla av att han själv tycker att han är enormt duktig då dessutom - det gillar jag ;)
 
Bea är fortfarande en magisk fin häst alltså, hon kom ju till mig för att fortsätta sin utbildning och komma i form efter flera år som avelssto. Förutom att hon fortfarande har en del att ta av över rumpa och hals och sådär så tycker jag att hon börjar bli riktigt läcker i kroppen. Röra sig kan hon och inställningen är magisk! Påminner om ett annat sto som jag ridit i ganska många år, en som jag saknar något enormt, kan ni gissa?!
 
Men men, idag är det ganska fullbokat... Alla hästarna ska gå, Goodie ska förberedas för imorgon, jag ska hämta hö, ha 3 träningar och rida en extra häst - min favorit Domino! Han och jag ska till Ulricehamn på söndag och starta en MSVB2 igen, det var så längesedan sist vi startade (3 månader sedan tror jag!!) och det har varit litemer motigt det senaste, plus att jag inte hunnit rida honom så mycket sedan han varit iväg på sommar-camp. Men jag älskar den hästen så mycket, han är helt magiskt fin att rida verkligen! Sedan kan han också konsten av att skojja till saker och ting ibland, jag gillar ju sådanna hästar så ;)
 
Men nu är det dags att sätta igång!
 
 


Design av Nora Bååth | Tjäna pengar på din blogg | >